Midii în sos de bere cu limonadă

Scris de Viorel Copolovici
12 iunie 2018

Pentru mine vara începe cu adevărat …

 

… atunci când se înmulţesc sacii cu midii vii, mirosind a valuri şi a briză, a nisip ud şi a peşte proaspăt, în obiceiurile mele zilnice.

Îmi aduc aminte de verile în care midiile mele veneau vineri seara la poarta restaurantului direct din piaţa din Grecia şi duminică la prânz abia dacă mai scuturam o porţie-două de prin găleţile cu gheaţă.

Câtă muncă…

E drept, mediteraneenele erau gustoase, dar tare greu le mai scoteam la lumină.

Melci, sedimente calcaroase, cuiburi de alge, pete de mâl…

Toate astea dispăreau de pe cochilie încă de când dădeam midiile jos din transportorul frigorific, dar numai după un proces tare anevoios de curăţare: lamă de cuţit pentru depunerile groase, burete de sârmă, burete de vase…

Pentru că toate necurăţeniile trebuie să dispară înainte de preprare, nimic din toate astea nu are voie să ajungă în sos.

Şi aşa mai departe.

Vă spun toate astea pentru că tot procesul de curăţare asigură o bună parte din succesul unei farfurii cu midii vii.

Şi dacă tot am menţionat deja de câteva ori că sunt vii, haideţi să vă spun paradigma midiilor pregătite corect.

La cumpărare, midiile trebuie să fie închise, să miroasă a valuri şi să fi stat la rece (pe gheaţă, în apă cu gheaţă sau în frigider) până în clipa în care le-aţi cântărit şi le-aţi luat acasă.

Midiile pasteurizate, carnea de midie scoasă din coajă şi congelată sau midiile vidate sunt de evitat.

Chiar sigure să fie ele din punct de vedere al perisabilităţii, pierd din gust la fiecare nou episod de prelucrare.

Revenind.

 

Midii vii = midii închise bine, ferecate strâns.

Pe cele uşor întredeschise le puteţi verifica ţinându-le apăsat între degetul mare şi arătător pentru câteva secunde.

Dacă nu s-au închis complet, e bine să nu le gătiţi.

Pe cele dechise bine e sigur că trebuie să le aruncaţi.

După prepararea termică (fireşte că asta urmează mai jos, căci pentru ce altceva ne-am adunat din nou aici?), midiile trebuie să fie bine deschise, să ne arate cu mândrie cărniţa gălbui-portocalie şi să ne desfete simţurile cu mult înainte să o gustăm pe prima.

Şi dacă tot vorbim despre gustat, să vă spun ce-am făcut eu azi cu două-trei duzini de midii de Marea Neagră, frumoase şi proaspete de n-aş fi crezut să mai văd venind de la Constanţa.

Ingrediente (două porţii):

Midii proaspete, în cochilie – 1 kg

Usturoi – 5-6 căţei mari

Ceapă verde – 3 legături sau ceapă uscată – o bucată

Unt – 100 g

Ulei de măsline extravirgin – 30 ml

– Bere cu limonadă URSUS Cooler – 350 ml

Sare

Piper

Uite ce-am făcut.

 

Pasul 1.

Curăţă midiile de tot ce nu e negru pe carapace, smulge smocul de “alge” dinspre capătul ascuţit de pe fiecare midie în parte.

 

Pasul 2.

Curăţă şi toacă nu prea mărunt usturoiul. Curăţă, spală şi toacă ceapa.

 

Pasul 3.

Încinge bine o cratiţă sau tigaie adâncă, mare, cu capac, preferabil cu fund dublu, şi topeşte în ea jumătate din cantitatea de unt. Pune peste el uleiul de măsline. La foc nu prea puternic, cât să nu fiarbă untul.

 

Pasul 4.

Căleşte două-trei minute ceapa şi usturoiul în amestecul gras din cratiţă. Amestecă în oală cu o spatulă de lemn sau de silicon.

 

Pasul 5.

Adaugă în oală midiile curăţate şi spălate. Amestecă-le bine cu ceapa, usturoiul şi sosul. Poţi face asta scuturând bine cratiţa sau răsucindu-le cu o spatulă mai lată. Acoperă oala cu capacul ei şi lasă midiile să se înăbuşe două – trei minute. Focul e bine să rămână mediu spre mic, sosul trebuie să fiarbă cu clocote mici.

 

Pasul 6.

Ia capacul de pe oală şi toarnă URSUS-ul cel Cooler peste midii. Amestecă uşor şi aşteaptă să fiarbă din nou, cu clocote mici. Acoperă oala din nou şi lasă totul la înăbuşit 10-12 minute.

 

Pasul 7.

Adaugă restul de unt, sare şi piper. Gustă şi reglează sosul. Pe farfurie, pune cu o lingură mare midii şi sos. Pentru un gust “electric”, stoarce lime peste midiile şi sosul din farfurie. Dă fiecărei porţii o ploaie de pătrunjel proaspăt tocat şi bucură-te de sos cu câteva felii de pâine prăjită. Şi dacă tot ai pus bere în sos, bucură-te deplin de farfuria asta cu un pahar de bere rece.

Fac de multă vreme midii în sos de vin.

Dar pentru că midiile în general cer ajutoare puternice şi au nevoie de note puţin mai aspre în sosurile care le însoţesc, mi-am dat seama că berea cu lămâie, atât de la modă şi vara asta în România, poate fi o alegere experimentală cel puţin potrivită.

Şi să ştiţi că a fost mai mult decât atât.

Pentru mine experiența asta deschide noi drumuri în prepararea acestor moluşte atât de apreciate.

Spor la treburi!

Bifana fiartă în bere

Scris de Viorel Copolovici

Mai rămân pentru puţin timp în inspiraţia culinară portugheză Am decoperit Bifana la două dintre concertele în aer liber la care am participat în Porto şi mi-am dat...

Pate din ficat de pui cu bere neagră

Scris de Viorel Copolovici

În prag de Crăciun, vă propun o poveste pe cât de uşor de preparat în bucătăria fiecăruia dintre noi, pe atât de gustoasă şi de versatilă din punctul de vedere al...

Aluat de pâine din bere

Scris de Viorel Copolovici

Aceia dintre voi care îmi citesc de mai mulţi ani poveştile propriilor experienţe culinare, de la primele încercări din bucătăria de acasă şi până la poate cele mai...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool