Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
 • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

  Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

  Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

  Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

   

 • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

 • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

 • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

  A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

 • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

 • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
  Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

 • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

 • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

 • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

 • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

 • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

  Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

  A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

  Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

  In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

  Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

  Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

 • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

 • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

 • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

 • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

  În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

MIDII IN SOS DE BERE CU LIMONADA

day-icon 12 June 2014

Pentru mine vara începe cu adevărat când se înmulţesc sacii cu midii vii, mirosind a valuri şi a briză, a nisip ud şi a peşte proaspăt, în obiceiurile mele zilnice. Îmi aduc aminte de verile în care midiile mele veneau vineri seara la poarta restaurantului direct din piaţa din Grecia şi duminică la prânz abia dacă mai scuturam o porţie-două de prin găleţile cu gheaţă.

 

MIDII ÎN SOS DE BERE CU LĂMÂIE 1

 

 

Câtă muncă… E drept, mediteraneenele erau gustoase, dar tare greu le mai scoteam la lumină. Melci, sedimente calcaroase, cuiburi de alge, pete de mâl… Toate astea dispăreau de pe cochilie încă de când dădeam midiile jos din transportorul frigorific, dar numai după un proces tare anevoios de curăţare: lamă de cuţit pentru depunerile groase, burete de sârmă, burete de vase… Pentru că toate necurăţeniile trebuie să dispară înainte de preprare, nimic din toate astea nu are voie să ajungă în sos. Şi aşa mai departe.

 

Vă spun toate astea pentru că tot procesul de curăţare asigură o bună parte din succesul unei farfurii cu midii vii. Şi dacă tot am menţionat deja de câteva ori că sunt vii, haideţi să vă spun paradigma midiilor pregătite corect. La cumpărare, midiile trebuie să fie închise, să miroasă a valuri şi să fi stat la rece (pe gheaţă, în apă cu gheaţă sau în frigider) până în clipa în care le-aţi cântărit şi le-aţi luat acasă. Midiile pasteurizate, carnea de midie scoasă din coajă şi congelată sau midiile vidate sunt de evitat. Chiar sigure să fie ele din punct de vedere al perisabilităţii, pierd din gust la fiecare nou episod de prelucrare.

 

Revenind. Midii vii = midii închise bine, ferecate strâns. Pe cele uşor întredeschise le puteţi verifica ţinându-le apăsat între degetul mare şi arătător pentru câteva secunde. Dacă nu s-au închis complet, e bine să nu le gătiţi. Pe cele dechise bine e sigur că trebuie să le aruncaţi.

 

După prepararea termică (fireşte că asta urmează mai jos, căci pentru ce altceva ne-am adunat din nou aici?), midiile trebuie să fie bine deschise, să ne arate cu mândrie cărniţa gălbui-portocalie şi să ne desfete simţurile cu mult înainte să o gustăm pe prima. Şi dacă tot vorbim despre gustat, să vă spun ce-am făcut eu azi cu două-trei duzini de midii de Marea Neagră, frumoase şi proaspete de n-aş fi crezut să mai văd venind de la Constanţa.

 

MIDII ÎN SOS DE BERE CU LĂMÂIE 2

 

INGREDIENTE (două porţii)

 • Midii proaspete, în cochilie – 1 kg
 • Usturoi – 5-6 căţei mari
 • Ceapă verde – 3 legături sau ceapă uscată – o bucată
 • Unt – 100 g
 • Ulei de măsline extravirgin – 30 ml
 • Bere cu limonadă URSUS Cooler – 350 ml
 • sare, piper

 

Pasul 1. Curăţă midiile de tot ce nu e negru pe carapace, smulge smocul de “alge” dinspre capătul ascuţit de pe fiecare midie în parte.

 

Pasul 2. Curăţă şi toacă nu prea mărunt usturoiul. Curăţă, spală şi toacă ceapa.

 

Pasul 3. Încinge bine o cratiţă sau tigaie adâncă, mare, cu capac, preferabil cu fund dublu, şi topeşte în ea jumătate din cantitatea de unt. Pune peste el uleiul de măsline. La foc nu prea puternic, cât să nu fiarbă untul.

 

Pasul 4. Căleşte două-trei minute ceapa şi usturoiul în amestecul gras din cratiţă. Amestecă în oală cu o spatulă de lemn sau de silicon.

 

Pasul 5. Adaugă în oală midiile curăţate şi spălate. Amestecă-le bine cu ceapa, usturoiul şi sosul. Poţi face asta scuturând bine cratiţa sau răsucindu-le cu o spatulă mai lată. Acoperă oala cu capacul ei şi lasă midiile să se înăbuşe două – trei minute. Focul e bine să rămână mediu spre mic, sosul trebuie să fiarbă cu clocote mici.

 

MIDII ÎN SOS DE BERE CU LĂMÂIE 3

 

Pasul 6. Ia capacul de pe oală şi toarnă URSUS-ul cel Cooler peste midii. Amestecă uşor şi aşteaptă să fiarbă din nou, cu clocote mici. Acoperă oala din nou şi lasă totul la înăbuşit 10-12 minute.

 

Pasul 7. Adaugă restul de unt, sare şi piper. Gustă şi reglează sosul.

 

Pe farfurie, pune cu o lingură mare midii şi sos. Pentru un gust “electric”, stoarce lime peste midiile şi sosul din farfurie. Dă fiecărei porţii o ploaie de pătrunjel proaspăt tocat şi bucură-te de sos cu câteva felii de pâine prăjită. Şi dacă tot ai pus bere în sos, bucură-te deplin de farfuria asta cu un pahar de bere rece.

 

MIDII ÎN SOS DE BERE CU LĂMÂIE 4

 

Fac de multă vreme midii în sos de vin. Dar pentru că midiile în general cer ajutoare puternice şi au nevoie de note puţin mai aspre în sosurile care le însoţesc, mi-am dat seama că berea cu lămâie, atât de la modă şi vara asta în România, poate fi o alegere experimentală cel puţin potrivită. Şi să ştiţi că a fost mai mult decât atât. Pentru mine experiența asta deschide noi drumuri în prepararea acestor moluşte atât de apreciate.

 

Spor la treburi!