Top 3 cele mai frumoase sate de munte din România

Scris de Călător în Bascheți
13 ianuarie 2021

A nins atât de frumos și, parcă, zăpada de afară ne îndeamnă să facem o escapadă de câteva zile la munte. Chiar dacă vremurile sunt cum sunt, noi vă propunem să nu optați pentru aceleași stațiuni aglomerate, ci să vă căutați singuri colțul de rai, care vă va aduce liniștea și siguranța de care avem atâta nevoie, mai ales, în aceste vremuri. Sunt sate la noi, în România, mai puțin știute, mai puțin promovate, chiar izolate, unde merită să ajungeți pentru a le descoperi farmecul. Vă propunem, mai jos, trei sate de poveste, unde noi am ajuns recent, și care ne-au cucerit pe loc. Nu vrem să fim subiectivi, dar pentru noi sunt cele mai frumoase.

 

1. PEȘTERA – SATUL-TABLOU DIN MUNȚII PIATRA CRAIULUI

Unde? Satul Peștera, județul Brașov: la 180 de kilometri de București, la 320 de kilometri de Cluj, la 5 kilometri de comuna Moieciu de Jos.

Am vrut, pentru câteva zile, să fugim de lume și să găsim un loc unde să fim doar noi și natura, să aibă peisaje de vis și să stăm în liniște. Am ales satul Peștera, situat între Munții Bucegi și Piatra Craiului, aflat la aproximativ 1.200 de metri altitudine. Spre uimirea noastră, locul ne-a oferit tot ceea ce ne doream, ba chiar mai mult. Am plecat spre Peștera, pe jos. Din satul Măgura, sunt vreo patru kilometri ușor de parcurs, pe un drum de țară. La fiecare pas, ne opream să facem fotografii, pentru că aveam în fața noastră tabloul perfect pictat de natură. 

Crestele munților cu zăpadă, casele mici răsfirate în vale, sunetul tălăngilor și lătratul câinilor, toate îți dau acel sentiment de bine și de relaxare. Și îți zici în sinea ta: ,,Oare mai frumos de atât se poate?’’. Este locul unde trebuie să ajungeți, dacă vreți să vă ștergeți orașul din minte. Relaxarea și sentimentul că sunteți în vacanță vă vor îndemna, cu siguranță, să deschideți o bere. Ce poate fi mai fain decât să te destinzi în natură? O bere, hai, maximum două, doar atât, da? Ca să vă puteți bucura responsabil și pe deplin de frumusețea peisajului.

Oare mai frumos de atât se poate? Este locul unde trebuie să ajungeți, dacă vreți să vă ștergeți orașul din minte.

Unde te cazezi?

Noi ne-am cazat la pensiunea ,,Samedru’’ din Măgura, o cabană cu o arhitectură asemănătoare cu cele din Alpii Elvețieni. Este un loc cu tihnă, bucate tare bune și cu o priveliște minunată, decorul perfect ca să te aduni și să stai câteva zile în lini

 

Ce poți face în zonă?

 

  • Drumeții în zonă, în Munții Piatra Craiului, spre Cabana Curmătura, spre Prăpăstiile Zărneștiului;
  • Plimbare prin sat, ca să te bucuri de priveliște;
  • Mănăstirea Sfânta Treime;
  • Peștera Liliecilor;
  • Satul Măgura;
  • Satul Moieciu de Sus;

 

2. SATUL PĂLTINEI – DECORUL DE IARNĂ PERFECT, DE CARE TE VEI ÎNDRĂGOSTI

 

 

Unde? Satul Păltinei, comuna Someșu Rece, județul Cluj – la 30 de kilometri de Cluj, la 328 de kilometri de Timișoara, la 460 de kilometri de București.

Am căutat și în zona Clujului un sat cu peisaje frumoase, unde să descoperim proiecte turistice noi și unde să stăm pentru câteva zile și să nu facem nimic: să nu auzim telefonul și nici să nu răspundem la mailuri. Am descoperit, întâmplător, cătunul Păltinei din Apuseni, un loc autentic, unde viața simplă își urmează cursul firesc, ca acum zeci de ani. Pe dealuri, sunt doar câteva case ale localnicilor, dar și două-trei cabane de vacanță. Pe ulițe, rar, mai vezi câte un sătean care-și îngrijește animalele. Este colțul acela de rai unde ai senzația, pentru câteva clipe, că nimic nu te mai poate atinge, că vremurile pe care le trăim ți se șterg din minte. Uite așa, îți dai un restart de la viața ta de orășean agitat, în luptă continuă cu timpul.

Unde te cazezi?

Dacă vă place să experimentați locuri noi, vă propunem să vă cazați la ,,Cabana Berg’’. Este nou-nouță, cu design scandinav, ridicată pe vârful unui deal. Geamurile generoase vă vor lăsa să admirați în voie, chiar din pat, toată zona de poveste.

 

Ce poți face în zonă?

  • Pârtia de la Mărișel;
  • Se poate urca spre Vârful Bătrâna, la 1.400 de metri;
  • Așezarea fortificată de la Someșu Rece;
  • Biserica de lemn din Someșu Rece (1728);
  • Lacul Tarnița, Lacul Gilău și Lacul Someșul Cald;
  • Rezervația Naturală ,,Cariera Corabia’’;
  • Trasee și drumeții montane.

 

3. DORNA ARINI – SATUL DE POVESTE AL BUCOVINEI

 

Unde? Comuna Dorna Arini, județul Suceava: la 5 kilometri de Vatra Dornei, la 35 de kilometri de Câmpulung Moldovenesc, la 102 kilometri de Suceava.

Satele din jurul orașului Vatra Dornei sunt considerate ,,perlele Bucovinei’’ și printre cele mai frumoase așezări din România. Pentru noi, Bucovina înseamnă acasă, locul de unde se trage unul dintre ,,bascheți’’ și, poate suntem părtinitori, dar vă provocăm și pe voi să ajungeți aici și să luați la pas zona. Veți fi uimiți să descoperiți peisaje ireal de frumoase, fie iarnă sau vară, viața aceea domoală, fără ceas, oameni primitori și mâncare tare bună. Să încercați papanașii! Satul Dorna Arini, aflat în bazinul Țării Dornelor, pe malul Bistriței, vă va oferi acea relaxare de care aveți nevoie, pentru că, în natură, problemele și gândurile buclucașe dispar. De sus, dacă îndrăzniți să urcați pe coline, se pot vedea, în depărtare, Munții Suhard, Călimani, Giumalău și Pietrosul Bistriţei. Ce-ți poți dori mai mult?

Unde te cazezi?

 

Sunt multe pensiuni în zonă: moderne, agroturistice sau vă puteți caza chiar și la localnici. Noi vă recomandăm cabana ,,CeiTrei”, din Cozănești, cu un design modern și cu toate facilitățile. De aici, din camere, veți avea o priveliște minunată către Masivul Giumalău și către Munții Bistriței. Sunt, practic, două unități de cazare, cu 16 locuri.

Ce poți face în zonă?

  • Drumeții pentru fotografii sau pentru recreere;
  • Schi la Vatra Dornei, pe Pârtia Veverița;
  • Echitație;
  • Escaladă pe Pietrele Doamnei;
  • Zbor cu parapanta.

Recomandări pentru o vacanță în siguranță, iarna aceasta

  • Alegeți pensiunile și hotelurile de la munte, departe de aglomerație, cât mai aproape de natură și, mai ales, cât mai izolate.
  • Optați pentru locuri de cazare mai mici, cu maxim 3-4 camere, unde să vă duceți doar cu familia, și unde distanțarea socială este făcută în mod natural.
  • Ar fi de preferat să mergeți cu mașina și să evitați transportul în comun.
  • Principiul este simplu pentru această perioadă: ,,mergi pe cărări mai puțin umblate și vei găsi colțul de rai care îți va aduce liniștea și siguranța”.

 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Una dintre cele mai spectaculoase călătorii cu trenul din România

Scris de Călător în Bascheți

Hai cu noi să-ți arătăm un traseu de vis, pe care trebuie să-l încerci vara aceasta! Vom merge împreună într-o călătorie de poveste, pe cea mai veche cale ferată...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool