Top 5 cele mai frumoase destinații de weekend din România

Scris de Călător în Bascheți
10 noiembrie 2020

Cauți să mai evadezi puțin, măcar pentru un weekend, și să te relaxezi în natură? Am pregătit un top cu locuri tare frumoase, mai izolate, aproape de tine, cărora toamna le dă culoare și un farmec aparte. Știm, nu putem încă să ne facem planuri cu multe luni înainte, dar poți fi spontan, poți să te urci în mașină și să explorezi locuri de poveste, pe care nu ai avut timp să le vezi, deși sunt aproape de tine.

 

1. CĂLĂTORIE DE POVESTE APROAPE DE CLUJ

 

Unde? Valea Vaserului, Vișeu de Sus, Maramureș – la 164 de kilometri de Cluj-Napoca.

 

Ce ai spune de o aventură de neuitat la Vișeu de Sus, micul oraș pitoresc din Maramureș, care are atât de multe să ofere turistului? Este zona unde tradițiile se păstrează și unde autenticul românesc este încă viu. Mai mult, aici vei avea parte de o călătorie unică, în mijlocul sălbăticiei, în natură, cu mocănița din Valea Vaserului. Vei intra într-o lume de poveste, purtat(ă) pe șine, de vechiul tren cu aburi.

Zona prin care circulă mocănița este sălbatică, nelocuită, fără prea mult semnal la telefon, și vei avea, cu siguranță, o escapadă de neuitat. Vei respira aer curat de munte, iar, la sosire, vei putea gusta din bunătățile zonei, căci sunt și bilete cu prânzul inclus. Traseul are o lungime de 21,6 kilometri, pornește de la Gara CFF Vișeu de Sus până la stația Paltin, iar călătoria durează cam trei ore pe un sens, cu o jumătate de oră pauză. Calea ferată a fost construită în 1932, aproape de granița cu Ucraina și este singurul tren cu aburi din Europa care circulă pe o linie de ecartament îngust, fiind încă folosită în scopul ei original – cel al transportului de lemne. Noi am fost, recent, și te asigurăm că se respectă strict toate măsurile sanitare.

***SFAT: Trenurile sunt încălzite, însă vă recomandăm să vă îmbrăcați gros ca să rezistați frigului.

Poți savura și o bere, în natură, dar nu mai multe, ca să te poți bucura așa cum se cuvine de călătorie.

UNDE TE CAZEZI?

Sunt multe opțiuni de cazare în zonă, la pensiuni rustice sau moderne. Noi am stat pentru câteva zile ,,La Cassa’’, un boutique hotel de trei stele, chiar din Vișeu de Sus, aflat la 1,2 kilometri de gara mocăniței. Este un loc liniștit, cu o grădină generoasă, o oază de verdeață și de relaxare, cu bucate bune, maramureșene.

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

  • Valea Vișeului;
  • Valea Izei;
  • Cascada Cailor – Borșa;
  • Rezervația Naturală Munții Rodnei;
  • Parcul Natural Munții Maramureșului;
  • Casa-Muzeu ,,Elefant’’, casă evreiască, veche, din lemn;
  • Bisericile ortodoxe ,,Buna Vestire’’ (1834) și ,,Sfântul Nicolae” (1933);
  • Biserica greco-catolică ,,Maica Domnului”;
  • Biserica romano-catolică ,,Sf. Ana” (1908);
  • Muzeul de Istorie și Etnografie.

 

2. CAUTĂ OAZA DE LINIȘTE APROAPE DE IAȘI!

 

Unde? Slănic Moldova, Bacău – la 200 de kilometri de Iași.

Călătorim și la Slănic Moldova, perla Moldovei, recunoscută pentru apele sale terapeutice și minerale, pentru aerul curat și peisajele de poveste. Dacă ești din Iași, poți da o fugă până aici ca să descoperi frumusețile acestui meleag. Orașul este așezat la poalele Munților Nemira, are un aer interbelic dat de clădirile vechi, dar, mai ales, de Cazinoul Regal, clădirea-emblemă a urbei, ridicată în vremea regelui Carol I. Este locul potrivit pentru un respiro de weekend și pentru a te deconecta de la viața de zi cu zi.

UNDE TE CAZEZI

Dacă vrei o experiență inedită de cazare, noi îți recomandăm ,,La Kuburi’’, un mic sat de vacanță cu o arhitectură modernă, ingenioasă, care te va cuceri pe loc. Sunt bungalouri de lux, cu servicii premium, situate într-o zonă liniștită, aproape de pădure.

 

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

  • Parcul din Slănic Moldova;
  • Cazinoul Slănic Moldova;
  • Salina Târgu Ocna;
  • Platoul Cerbu;
  • Drumeție spre Vârful Nemira Mare;
  • Traseul 300 de trepte.

 

3. DRUMEȚIE CU PEISAJE DE VIS APROAPE DE BUCUREȘTI

 

Unde? Bușteni, Parcul Natural Bucegi – la 148 de kilometri de București.

Știm că mulți dintre voi, poate, ocolesc Valea Prahovei, dar sunt și aici locuri mai puțin știute și mai puțin bătute de picior de turist, pentru care merită să vă aventurați pe DN 1. Vrem să îți propunem un traseu pitoresc, aflat în Parcul Natural Bucegi, care poate fi parcurs ușor atât la pas, cât și cu bicicleta sau chiar cu mașina. La doar două ore și jumătate de capitală, vei regăsi natura cu peisajele ei numai bune de postat pe Instagram și cu multă liniște.

Traseul începe din cartierul Zamora, din Bușteni, fix lângă Palatul Cantacuzino, și urcă în pădure, pe o cărare forestieră, aflată în partea dreaptă. Sunt cam 23 de kilometri, marcati cu cruce roșie, care te vor duce spre Vârful Baiului, Culmea Urechea, Culmea Sorica și poți coborî prin Azuga. Bine, nu trebuie să parcurgi chiar tot, dar o plimbare la pas, în munți, este binevenită pentru un weekend în care vrei să evadezi undeva.

UNDE TE CAZEZI?

Când am ajuns la „Moon Resort”, primul concept de căsuțe mobile din România, cu greu ne-am putut lua ochii de la peisajul care ni s-a așternut în fața ochilor. Este un tablou al naturii greu de descris în cuvinte: poți vedea vârfurile dantelate ale Bucegilor chiar din pat. Dacă la exterior cazarea pare simplă, interiorul, cu siguranță, te va uimi și îți va oferi o experiență unică, premium.

 

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

  • Castelul Cantacuzino
  • Mănăstirea Caraiman
  • Drumeții în Munții Bucegi: Piatra Arsă, Jepii Mici, Jepii Mari, Munții Caraiman, Coștila
  • Crucea de pe Caraiman
  • Peștera Ialomiței
  • Cascada 7 Izvoare
  • Sfinxul
  • Babele
  • Cascada Urlătoarea
  • Telecabina Bușteni

 

4. DESCOPERĂ RAIUL APROAPE DE TIMIȘOARA!

 

Unde? Văliug, Caraș Severin – la 128 de km de Timișoara.

Mergem, acum, în Banatul Montan, la Văliug, despre care se spune că este una dintre cele mai spectaculoase stațiuni de munte din România. Așezată la poalele Munților Semenic, considerați perla Banatului, și mărginită de apele lacurilor Gozna și Secu, zona este un mic colț de rai, cu multă liniște, aer curat și peisaje de munte surprinzătoare, care te vor relaxa și care te vor face să mai uiți pentru o vreme de probleme și de stres.

În plus, drumul până la Văliug este extrem de frumos, treci pe lângă arbori seculari, culmi domoale și luminișuri sălbatice. Este zona potrivită să faci drumeții, să stai în natură sau să te plimbi cu bicicleta. Stațiunea a luat ființă în anii ‘60, după construirea lacului de acumulare, și s-a dezvoltat abia după anii 1990.

UNDE TE CAZEZI?

Pensiunea ,,Gasthaus Grindeshti” este amplasată într-o zonă retrasă, în mijlocul pădurii, la marginea unui lac, cu ponton, așa că, aici, te vei simți în siguranță. Are doar opt camere, cu un design modern, care te va duce cu gândul la autenticele cabane austriece. Văzută de sus, pensiunea te lasă fără cuvinte: este zona perfectă pentru relaxare, într-o zi cu soare, indiferent de anotimp.

 

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

  • Plimbări cu barca pe Lacul Gozna;
  • Drumeții ușoare spre Vârful Piatra Goznei și Vârful Semenic;
  • Drumeție până la Lacul Breazova;
  • Peșterile Comarnic și Gura Turcului;
  • Cheile Carașului;
  • Biserica romano-catolică din Văliug (1861).

 

5. VEZI ȚINUTUL CONACELOR APROAPE DE BRAȘOV!

 

Unde? Covasna –33 de km de Brașov.

Cauți un loc liniștit, unde să fugi de lume? Hai să vizităm Covasna, Ținutul Conacelor – un tărâm care pe noi ne-a uimit prin simplitatea traiului autentic de la țară, prin viața așezată și arhaică, dar, mai ales, prin frumusețea peisajului!

 

Covasna este un loc mai puțin explorat, cumva subestimat, care trebuie descoperit pe îndelete, pentru că este un colț de rai, neatins încă de modernitate, cu case și conace vechi, cu povești despre conți și contese, cu sate idilice și peisaje bune de păstrat în minte pentru mult timp. Nu este de mirare că Prințul Charles s-a îndrăgostit de acest loc și si-a cumpărat mai multe case în Valea Zălanului. Vei trăi aici viața simplă, de la țară, unde timpul curge încet, firesc, și îți va da răgazul să-ți asculți gândurile și să simți natura.

UNDE TE CAZEZI?

Dacă vrei să te cazezi într-un loc mai liniștit, îți recomandăm ,,Panorama Boutique Hotel”, situat la câțiva kilometri de orașul Sfântu Gheorghe. Locația este construită aproape de pădure și are o grădină generoasă care te va uimi.  

 

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

  • Castelul Kalnoky;
  • Prima școală românească din Sfântu Gheorghe;
  • Muzeul Cinegetic;
  • Muzeul Carpaților Răsăriteni;
  • Colecția privată de fiare de călcat din satul Arcuș;
  • Centrul de călărie Vandon;
  • Satul Micloșoara și Valea Zălanului (casele Contelui Kalnoky și ale Prințului Charles).

De reținut:
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Una dintre cele mai spectaculoase călătorii cu trenul din România

Scris de Călător în Bascheți

Hai cu noi să-ți arătăm un traseu de vis, pe care trebuie să-l încerci vara aceasta! Vom merge împreună într-o călătorie de poveste, pe cea mai veche cale ferată...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool