Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți
3 iunie 2022
Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin promovată, unde merită din plin să ajungeți anul acesta. Ce ați spune dacă pe lista de destinații de bifat în concediu să puneți direct Jiboul, micul oraș din Sălaj, comoara turistică din natură care are atât de multe atracții de oferit turistului în căutare de inedit? Pe lângă Grădina Botanică ,,Vasile Fati’’,  veți descoperi, în apropiere, o rezervație naturală ireal de frumoasă: Grădina Zmeilor.

Unde? Gălgău Almașului, județul Sălaj, la 10 kilometri de Jibou, la 74 de kilometri de Cluj.

Ar fi potrivit să începem călătoria noastră cu ,,a fost o dată ca niciodată… un tărâm al giganților’’.

Tot auzisem de Grădina Zmeilor, îi citisem legendele și văzusem fotografii frumoase cu acest loc unde ne doream de mult timp să ajungem. Zilele trecute am fost la Jibou și am dat o fugă până în satul Gălgău Almașului, aflat la câteva minute de mers cu mașina de oraș.

Aveam să descoperim un peisaj de poveste, cu stânci imense, răsărite în pădure, care ne-au dus cu gândul, imediat, la Meteora Greciei. Evident, la o scară mai redusă. Este acea perlă rară care nu este atât de cunoscută, dar care te va încânta cu siguranță.

De cum ajungi locul îți dă un sentiment de liniște și te îndeamnă, parcă, să stai mai mult ca să admiri măreția naturii. Ne propusesem să urcăm și să facem doar câteva fotografii, dar, în momentul în care am zărit pentru prima dată stâncile, am zis: ,,hai totuși să vedem locul în tihnă’’. Am stat ore bune, pentru că, veți vedea că odată ajunși aici, veți simți o aură de mister pe care vreți să o înțelegeți mai mult decât printr-o plimbare scurtă, pe fugă.

Sunt două trasee prin pădure, pe care le puteți face: primul vă oferă o priveliște panoramică asupra stâncilor, la un punct de belvedere, iar cel de-al doilea, mai spectaculos spunem noi, coboară spre giganți, pe o cărare pietruită, care apoi vă va purta pașii pe un platou cu o vedere de vis asupra zonei. Dacă urmați cărarea veți ajunge la o peșteră, fostă mină, în care puteți intra, dar să aveți haine mai groase și ceva care să vă lumineze calea.

Poți să intri printre stânci, să le admiri măreția de pe alei sau să încerci să le fotografiezi din cele mai bune unghiuri. Formațiunile au chiar și nume: Horea, Cloșca și Crișan, Zmeul și Zmeoaica, Eva, Dorobanțul și Sfinxul, etc.

Să vă spunem despre un alt loc inedit, pe care îl găsiți aici. Nouă ni l-a arătat un localnic. La jumătatea celui de-al doilea traseu, pe platou, faci dreapta pe cărare și vei vedea din depărtare, difuz, printre pomi, culoarea turcoaz pe un perete de stâncă. Este, se pare, o fostă peșteră prăbușită, unde, în zilele ploioase, se formează o cascadă. Deși zona nu este amenajată, se ajunge ușor. Veți descoperi un tablou al naturii de o frumusețe aparte, stranie.

UIMITOARELE LEGENDE ALE GRĂDINII ZMEILOR

Stâncile ciudate s-au format în urma eroziunii apei și a vântului și tocmai această formă atipică a dat naștere multor legende interesante. Se spune că o fată din sat s-a îndrăgostit de un soldat, dar mama vitregă a fetei nu a fost de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o. Astfel, fata s-ar fi transformat în stană de piatră.

O altă legendă povestește că aici ar fi trăit zmei care furau fetele din sat. Într-una din zile un zmeu a furat soarele, iar un flăcău l-a provocat la luptă și a reușit să-l învingă, redând astrul cerului. Fetele eliberate i-ar fi blestemat pe zmei, care au luat forma unor stânci ciudate.

Legenda ,,fetei Cătanii’’ vorbește despre o fată care s-ar fi îndrăgostit de un soldat împotriva voinţei mamei sale, iar pentru că fata nu a vrut să renunțe la iubit, mama ar fi blestemat-o să se transforme în stană de piatră.

Oamenii locului mai numesc stâncile ”Sângele ţigănaşului frumos”, pentru că, în vechime, aici ar fi curs apă roșiatică de pe stânci, atunci când un tânăr urmărit de poliție s-ar fi împușcat cu o armă găsită în vechea mină.

BINE DE ȘTIUT

Traseele din zonă se parcurg destul de ușor, cu puțin efort, ba chiar sunt potrivite să veniți aici cu cei mici, pentru că locul este amenajat și sigur.

După ce ați ieșit din rezervație, veți găsi un mic punct gastronomic local unde puteți gusta preparate locale și unde vă puteți relaxa la o bere bună și rece. Merg chiar două, la un picnic pe iarbă, dar cam atât, pentru că și în vacanță trebuie să consumăm alcool responsabil.

Grădina Zmeilor este arie protejată de interes național, fiind o rezervație faunistică, floristică și geologică.

Unde te cazezi?

Noi am stat chiar în centrul orașului, la doi pași de Grădina Botanică, la Cabana Casa Alex, o cazare deschisă recent. Sunt patru camere atent decorate, care pot primi 8 turiști. Curtea este generoasă, cu loc de grătar, ciubăr și o piscină funcțională pe timpul verii.

Ce ai de văzut la Jibou?

Grădina Botanică ,,Vasile Fati’’;

Drumeție până în Vârful Piscuiul Ronei;

Calcarele de la Rona;

Canoe pe Someș;

Castelul Wesselenyi din Jibou (1779 – 1810).

Recomandări pentru o vacanță în siguranță:

  • Alegeți pensiunile și hotelurile departe de aglomerație, cât mai aproape de natură și, mai ales, cât mai izolate.
  • Optați pentru locuri de cazare mai mici, cu maxim 3-4 camere, unde să te duci doar cu familia, și unde distanțarea socială este făcută în mod natural.
  • Ar fi de preferat să mergeți cu mașina și să evitați transportul în comun.
  • Principiul este simplu pentru această perioadă: ,,mergi pe cărări mai puțin umblate și vei găsi colțul de rai care îți va aduce liniștea și siguranța”.

 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Top 5 destinații din România, mai puțin știute, pe care să nu le ratezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai o vară altfel Plină de aventură și de activități care să te mai scoată din rutina ta de zi cu zi Avem și la noi, în România, locuri mai puțin știute unde...

Cascada cu apă caldă de la Toplița a înghețat pentru prima dată în ultimii ani

Scris de Călător în Bascheți

Ați ajuns vreodată la Toplița, în Harghita Micul orășel de la poalele munților Gurghiului, Giurgeului și Călimanilor ascunde o minune a naturii mai puțin știută și...

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută în dietă

Scris de Laura Ene

Antioxidanţii sunt compuşi naturali care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi, ajutând corpul să nu-şi distrugă celulele Radicalii liberi neanihilaţi se asociază...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool