Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta
Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...
Cum ar fi ca vara aceasta să-ți propui să descoperi România neștiută, mai puțin promovată, care îți va oferi peisaje de poveste, numai bune de pus în ramă? Avem locuri de o frumusețe ireală, care merită vizitate și făcute cunoscute. Unul dintre ele este Banatul Montan numit, pe bună dreptate, Destinația Anului 2021 în România, pentru frumusețea naturală a zonei, pentru istoria bogată, pentru legendele fascinante și pentru activitățile diverse pe care le oferă turistului însetat de nou. Haide să descoperim împreună acest colț de rai!
Unde? Banatul Montan se întinde din județul Caraș Severin până în Timiș și Hunedoara.
Cascade năvalnice cu ape turcoaz, chei, peșteri, lacuri ascunse în munți, tunele misterioase și trasee montane pitorești, aceasta este sălbăticia frumoasă a Munților Aninei, care, pe noi, ne-a fascinat. Am fost în Banatul Montan, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, și am rămas uimiți de peisajele de vis, de culorile vii ale naturii și de ospitalitatea oamenilor. Este un loc desprins, parcă, dintr-o colecție de fotografii, special alese ca să le pui pe desktop. Așa este natura aici, surprinzătoare la fiecare pas.
Ce ai de văzut în Cheile Nerei?
Trebuie să ajungi, mai întâi, la Podul Bei. De aici, încep două trasee turistice principale spre Cascada Beușniței și Valea Nerei și spre tunelele săpate în stâncă.
De la Podul Bei, urmează indicatorul turistic spre tunele, situate de-a lungul Văii Nerei, la peste 15 metri înălțime. Vei trece prin numeroase bolți săpate în stâncă, ușor de străbătut, pe o lungime de 15 kilometri. Sunt șapte tunele, cel mai lung fiind de 40 de metri, pe care le poți parcurge ușor, la pas. Nici acum nu se cunoaște istoria exactă a acestui loc, se spune că tunelele ar fi fost săpate în timpul ocupației otomane, ca să treacă oastea. Sau că tunelele ar fi fost făcute de locuitorii din zonă ca să aibă acces spre morile de apă din Rudăria.
Pont: Să nu te abați de la traseu, pentru că în zonă sunt vipere!
De aici, ne-am continuat traseul spre Cascada La Văioaga.
Este formată pe râul Bei, iar apa cade, cu zgomot, de la 6 metri înălțime, într-un decor de vis, cu stânci, mușchi, pietre, ramuri de copac și formează, spre final, un mic lac turcoaz. Există un indicator din drumul principal spre cascadă, dar, mare atenție, să nu o ratezi, pentru că nu este vizibilă de la șosea. Locul are o frumusețe aparte și te va fascina. Am stat aici minute în șir doar să privim tabloul perfect al naturii. Cel mai spectaculos peisaj natural aici îl poți vedea primăvara sau toamna, când debitul de apă este mai mare, după topirea zăpezii sau după ploi (în plus, nu este deloc aglomerat).
Să ne continuăm drumul. Mergem spre satul Potoc, iar de aici la cantonul silvic, unde în partea stângă începe traseul prin pădure, spre Lacul Ochiul Beiului și spre Cascada Beușnița. Pentru fiecare obiectiv în parte, ai de mers cam jumătate de oră, pe un drum accesibil, pe care pot să-l facă și copiii (sunt două ore dus-întors).
Drumul spre lac este tare frumos. Este pietruit și ușor de făcut, fără prea multe urcușuri. Vei întâlni cascade mai mici, poienițe cu fluturi și vei merge într-un peisaj desprins dintr-o poveste alături de arbori maiestuoși, care par că-ți deschid calea până la lac. De departe, am văzut culoarea turcoaz a apei și am alergat, într-un suflet, să vedem minunăția de culori. Este ireal și nu-ți vine să crezi că este la noi, în România. Este un amestec de albastru intens cu verde deschis, greu de surprins în fotografii.
Lacul este mic, are doar 20 de metri în diametru, 3,6 metri adâncime și nu îngheață niciodată. Seamănă cu un ochi și de aici vine, poate, și legenda locului. Se spune că un Bei din Levant s-ar fi îndrăgostit de fiica unui cioban din zonă. Beiul ar fi răpit-o pe fată și ar fi închis-o într-un turn din Cheile Nerei, de unde tânăra a evadat. Supărat, Beiul ar fi poruncit ca fata să fie ucisă, iar el ar fi plâns atât de mult încât lacrimile ar fi format un mic lac, care a luat culoarea ochilor lui. O altă legendă povestește despre faptul că fata s-ar fi transformat într-un râu: Beușnița, cu o cascadă fabuloasă, unde ajungem imediat.
De la Lacul Ochiul Beiului, faci încă jumătate de oră spre Cascada Beușnița.
Să fie oare sora mai mare a Cascadei Bigăr? Așa ne-am gândit noi atunci când am ajuns aici și am văzut cum cade apa, de la înălțime, cu viteză, pe mușchii verzi. Este considerată cea mai frumoasă cascadă din Cheile Nerei și cea mai mare cascadă formată pe Valea Beușniței. Sentimentul este greu de descris atunci când o vezi: te simți ca într-o feerie, cu zâne și spiriduși ai pădurii, ca-n Peter Pan. Atât de frumos este!
Deasupra Cascadei Beușnița, se află o altă cascadă mai mică, unde poți ajunge pe o cărare destul de abruptă, dar mai greu de parcurs, mai ales în zilele ploioase. Am stat aici, în liniște, și am ascultat susurul apei. Ce poate fi mai frumos?
A fost o aventură superbă, pe care îți recomandăm s-o faci și tu, ca să te bucuri de natură. Să-ți iei apă pentru drum și ceva de mâncare! Și nu, nu alcool. Nici măcar o bere.
Pentru că urcatul pe munte și efortul fizic nu se potrivesc deloc cu alcoolul. Trebuie să fii conștient că nu te ajută cu nimic, ba dimpotrivă, te încurcă, te deshidratează.
Drumețiile montane presupun, mai întâi de toate, relaxare în natură, fără niciun alt stimul și multă, multă atenție.
Nu știi niciodată ce poți păți, așa că trebuie să fii responsabil pentru tine și pentru cei din jur. Și încă ceva: ai grijă de natură și nu lăsa mizerie în urma ta!
Și, la final, pentru că suntem siguri că veți întreba și de celebra Cascadă Bigăr, îți spunem că natura își urmează cursul, iar căderea de apă și-a revenit, spectaculos, după ce o parte din ea s-a prăbușit.
Îți lăsăm alături o fotografie, unde poți vedea că această cascadă este la fel de frumoasă și la fel de interesantă.
Alte obiective turistice de neratat din Banatul Montan
Lacul Ochiul Dracului;
Morile de Apă de la Rudăria;
Parcul Național Domogled-Valea Cernei;
Cazanele Dunării;
Băile Herculane;
Cascada Sușara;
Rafting pe Cheile Nerei;
Crucea Otomanului;
Cheile Corcoaiei.
Unde te cazezi?
Noi ne-am cazat la Rocker’s Inn, un boutique hotel cu tematică muzicală, cu camere decorate diferit, cu piscină încălzită, jacuzzi și saună.
Pont: mâncarea aici este tare bună.
Cum ajungi?
Noi am venit de la Timișoara; sunt cam două ore cu mașina până la Sasca Montană, de unde ne-am început traseele montane. Trebuie totuși să știi că drumul dinspre Oravița spre Sasca Montană este dificil de parcurs, pentru că ultimii 17 kilometri sunt plini de gropi.
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.
Berea a jucat un rol semnificativ în istoria României, având rădăcini în cultura și viața socială a poporului român Consumată inițial în contexte ritualice sau la...
De la ce vârste încep tinerii să consume alcool Ce efecte are consumul de alcool la minori și ce pot face părinții La aceste întrebări și multe altele ne-a răspuns...
Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.