Descoperă peninsula din inima Apusenilor, locul cu peisaje de vis

Scris de Călător în Bascheți
18 decembrie 2023

Sărbătorile bat la ușă, zăpada începe, încet-încet, să se aștearnă peste România, iar cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanța de la sfârșit de an.

Dacă nu ți-ai făcut încă planuri și nu știi unde să mergi, îți dăm o idee.

Îți povestim azi despre un loc superb, mai puțin știut și mai puțin promovat, aflat chiar în inima Munților Apuseni: peninsula Beliș-Fântânele, de pe lacul cu același nume.

Beliș-Fântânele, locul de poveste pe care trebuie să-l vezi iarna aceasta

Unde? Beliș, județul Cluj, între Munții Gilăului, Masivul Vlădeasa și Muntele Mare.

Iarna în Apuseni este magică. Albul zăpezii presărat peste căsuțele răsfirate ale moților, peste verdele crud al brazilor și peste lacul Beliș-Fântânele îi dă acel farmec aparte.

Este un loc cu peisaje desprinse parcă din basme, cu bucate autentice, așa cum numai în copilărie ai gustat, cu oameni blânzi, care te molipsesc și pe tine cu starea lor de tihnă.

Micuța peninsulă Beliș-Fântânele, așa cum îi spun localnicii, este o limbă de pământ, care răsare din apele lacului și care îți oferă priveliști încântătoare, indiferent de anotimp.

Este o porțiune de pământ rămasă după construirea barajului Fântânele, care face parte acum din stațiunea Beliș-Fântânele.

Vara, luciul de apă din jurul peninsulei devine limpede și turcoaz, iar iarna vei fi uimit ce peisaj de poveste desenează zăpada căzută din abundență.

Poate te întrebi de ce ai veni aici.

Îți dăm doar câteva motive: zona este pitorească, ai multe activități relaxante de făcut: drumeții în natură, schi pe pârtia de la Mărișel, din apropiere, până la plimbări cu barca pe lac, atunci când vremea este bună.

Este liniște și aer curat, ingredientele perfecte, care îți mai pot șterge oboseala orașului din minte.

În plus, sunt multe cazări în zonă, la prețuri bune.

 

Istoria peninsulei este strâns legată de cea a lacului artificial de acumulare Beliș-Fântânele.

În anii ’70, comuniștii au văzut potențialul energetic al râului Someșul Cald și au decis să construiască aici un baraj pentru hidrocentrala de la Mărișel.

S-a dat ordin ca locuitorii din fosta comună Beliș, satul Giurcuța de Jos și cătunele Milioan, Pleș, Dădești și Bolojești să fie mutați mai sus, spre munte.

Oamenii au plecat în grabă, cu tot ce au putut să-și mai ia din gospodării; mulți și-au mutat și rudele din cimitir, pentru că apa avea să înghită totul în cale: de la case, livezi, cimitir până la biserică.

În anul 1974, a fost finalizată construcția barajului, întins pe o suprafață de 9,8 kilometri pătrați, lung de 13 kilometri și cu o înălțime de 92 de metri.

În verile secetoase, când nivelul apei lacului scade mult, se mai pot vedea ruinele caselor abandonate de moți și zidurile bisericii romano-catolice Urmanczy din Giurcuța de Jos, una dintre cele opt lăcașe de cult din România înghițite de ape.

Dacă tot vin zilele libere, și poate vei ajunge în acest mic colț de rai, te poți răsfăța cu un pahar de bere bună, chiar două.

Însă nu mai mult, știi cum se spune: ,,ce-i prea mult strică’’, iar alcoolul în exces îți poate strica vacanța.

Așa că mai bine să fii cumpătat și, cu siguranță, vei fi mai câștigat.

Obiective turistice în zona Beliș-Fântânele

•Cascada Vălul Miresei;
•Pârtia de schi de la Mărișel;
•Plimbări cu barca;
•Trasee și drumeții montane în Masivul Vlădeasa;
•Cetatea Bologa;
•Lacul Tarnița;
•Rogojel – cel mai impunător arbore sequoia din Apuseni;
•Cetățile Rădesei;
•Cheile Someșului Cald;
•Peșterile Urșilor, Alunu și Zmeilor.

Cum ajungi?

Se poate ajunge doar cu mașina. Din Cluj-Napoca, sunt 63 de kilometri până la lacul Beliș-Fântânele.

Trebuie să urmezi traseul pe E60 spre Oradea, iar după localitatea Căpușu Mare, intri pe 108C și apoi 103C, iar drumul te va duce la Beliș.

 

Unde te cazezi?

Îți recomandăm pensiunea Colț de Rai, un loc tradițional, cu camere amenajate în spiritul zonei și unde se mănâncă tare bine.

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Top 5 locuri unde toamna are un farmec aparte în România

Scris de Călător în Bascheți

Culorile vii ale toamnei s-au așternut deja peste România și îi dau un farmec aparte Acum este, poate, cea mai bună perioadă din an să iei țara la pas și să îi...

5 drumuri neștiute din România, la fel de frumoase ca Transfăgărășanul

Scris de Călător în Bascheți

În ultimele luni, am călătorit mai mult prin România și am fost uimiți să descoperim drumuri de poveste, care te poartă, șerpuit, printre munți și îți dezvăluie...

Tărâmul magic dintre ape, unic în Europa, de văzut o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Avem locuri ireal de frumoase la noi acasă, care abia așteaptă să fie descoperite așa cum se cuvine Unul dintre ele este Delta Dunării, târâmul magic dintre ape, așa cum...

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

Top 5 locuri unde toamna are un farmec aparte în România

Scris de Călător în Bascheți

Culorile vii ale toamnei s-au așternut deja peste România și îi dau un farmec aparte Acum este, poate, cea mai bună perioadă din an să iei țara la pas și să îi...

5 reguli de alimentație pe timp de iarnă

Scris de Laura Ene

Sănătatea noastră este o prioritate, iar nutriția joacă un rol crucial în acest sens Să ne amintim că o alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia pentru a ne...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool