Cascada cu apă caldă de la Toplița a înghețat pentru prima dată în ultimii ani

Scris de Călător în Bascheți
18 martie 2022

Ați ajuns vreodată la Toplița, în Harghita? Micul orășel de la poalele munților Gurghiului, Giurgeului și Călimanilor ascunde o minune a naturii mai puțin știută și mai puțin vizitată, dar care merită un loc de cinste pe lista obiectivelor turistice ale țării. De ce? Vă povestim mai jos.

Cascada mezotermală de la Toplița – locul neștiut pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Tot auzisem de cascada termală de la Toplița, dar niciodată nu ne-am luat răgazul să o vizităm. Până recent, când am zis să ajungem și noi aici și să vedem cu ochii noștri cum arată. Este singura cascadă cu apă termală de la noi din România. Da, ați citit bine, cascada are apă caldă. Știm că termenii ,,cascadă’’ și ,,apă caldă’’ nu prea se potrivesc, însă natura are felul ei de a ne uimi și de a crea minunății. Este un fenomen rar în întreaga lume, tocmai de aceea ar fi bine să puneți acest loc pe lista de călătorii.

Apa are în jur de 27 de grade, cade de la 10 metri înălțime și conține carbonat de calciu. Căderea este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.

Merită să vii aici pentru a vedea culorile deosebite ale apei care se schimbă în fiecare anotimp datorită depunerilor de travertin, o rocă poroasă acoperită cu mușchi. Apele cascadei îngheață foarte rar, doar în iernile geroase, iar țurțurii formați peste mușchiul verde sunt ireal de frumoși, ai senzația ca privești stalactitele din peșteri.

Cascada este monument al naturii și considerată arie protejată de interes național. În jurul cascadei, pot fi văzute peste 70 de specii de plante. O astfel de cascadă mai poate fi văzută și în Saturnia, în Italia. V-am convins?

 

Unde te cazezi la Toplița?

Sunt multe pensiuni frumoase și ieftine la Toplița și ne este greu să alegem doar una, așa că vă recomandăm mai multe locuri de cazare: ,,Casa Cifu’’, ,,ProSilva House’’, ,,ViiLa Munte Călimani’’, ,,Cabana Keops’’ și ,,Cabana Morar’’.

Obiective turistice din Toplița

Excursii și drumeții în natură;
Mănăstirea Gura Izvorului;
Mănăstirea Sfântul Ilie;
Pârtia de bob de la Toplița;
Punct de belvedere – Vf. Tarnița;
Stâncile Coloape;
Piscina interioară – Băile Banffy.

Top 3 cascade de poveste pe care trebuie să le vezi anul acesta

Și nu doar cascada mezotermală de la Toplița merită vizitată. Cum ar fi să faceți un tur al celor mai frumoase cascade din România?

  1. Cascada Cailor

Unde? Borșa, Maramureș.

Cu siguranță, vei ajunge în Maramureș, în vacanță, și, dacă tot ești aici, du-te la Borșa, în Parcul Național Munții Rodnei, ca să vezi Cascada Cailor – o minunăție a naturii care te va fascina. Este cea mai înaltă cascadă din România, șuvoaiele de apă prăvălindu-se peste stânci de la peste 97 de metri înălțime. Ajungi aici din Borșa, pe jos, pe un traseu montan, sau cu telescaunul, iar apoi trebuie să faci o drumeție ușoară de 20 de minute până la baza cascadei. Vei descoperi un peisaj de-a dreptul spectaculos.

  1. Cascada Vălul Miresei

Unde? Răchițele, comuna Mărgău, Cluj.

Cascada Răchițele, numită adesea ,,Vălul Miresei’’, se află în comuna Mărgău, în Cheile Văii Stanciului, și este considerată una dintre cele mai frumoase de la noi din țară. Traseul până la cascadă este tare pitoresc și merită să-l faci cu toată familia. Apa cade, în două trepte, de la 30 de metri înălțime și se află situată la 1000 de metri altitudine. Legenda spune că o mireasă ar fi căzut în gol, iar voalul ei ar fi rămas agățat de stânci. De fapt, aproape de treapta de sus a cascadei, există o cavitate adâncă formată prin eroziunea apei, cu diametrul de 10 metri, care face ca apa care curge chiar să semene cu un voal.

  1. Cascada Mara

Unde? Satul Mara, Maramureș.

Ne întoarcem în Maramureș, ca să vă povestim despre o cascadă mai puțin știută, artificială, dar la fel de interesantă. În satul Mara, la poalele Munților Gutâi, pe drumul care merge spre Sighetul Marmației, merită să poposiți, pentru câteva minute, la ,,Păstrăvăria Alex’’, un loc tare frumos și făcut cu suflet. În curte, veți putea admira Cascada Mara, realizată chiar de proprietarii locației. Dacă tot sunteți aici, încercați un păstrăv cu mămăligă și beți o bere bună, doar una, nu mai multe, ca să vă puteți relaxa și bucura de loc așa cum se cuvine.

Recomandări pentru o vacanță în siguranță:

  • Alegeți pensiunile și hotelurile departe de aglomerație, cât mai aproape de natură și, mai ales, cât mai izolate.
  • Optați pentru locuri de cazare mai mici, cu maxim 3-4 camere, unde să te duci doar cu familia, și unde distanțarea socială este făcută în mod natural.
  • Ar fi de preferat să mergeți cu mașina și să evitați transportul în comun.
  • Principiul este simplu pentru această perioadă: ,,mergi pe cărări mai puțin umblate și vei găsi colțul de rai care îți va aduce liniștea și siguranța”.

***Acesta este un review al calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Top 5 destinații din România, mai puțin știute, pe care să nu le ratezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai o vară altfel Plină de aventură și de activități care să te mai scoată din rutina ta de zi cu zi Avem și la noi, în România, locuri mai puțin știute unde...

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool