Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți
6 iulie 2023

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice în lume: Ținutul Buzăului a fost numit, pe bună dreptate, Geoparc UNESCO, pentru diversitatea naturală de excepție întâlnită aici: de la vulcani noroioși, trovanți misterioși până la munți de sare enigmatici, dar și pentru valorile culturale și istorice deosebite ale zonei.

 

Unde? Ținutul Buzăului se află în curbura Carpaților, între Ardeal, Moldova și Țara Românească, într-o zonă rurală, care se întinde pe 1036 kilometri pătrați, pe teritoriul a 18 comune din județul Buzău. Este situat la 136 de kilometri distanță de București și la 184 de kilometri de Brașov.

 

TOP 5 OBIECTIVE TURISTICE DE NERATAT ÎN ȚINUTUL BUZĂULUI

1. VULCANII NOROIOȘI

 

Între comunele Berca și Scorțoasa, întâlnim un fenomen aparte, rar în lume: Vulcanii Noroioși de la Berca. De cum vei ajunge aici, locul îți va da sentimentul că te afli pe altă planetă, peisajul este deșertic, lunar, cu sol negru.

Sunt mici conuri vulcanice, care aruncă în aer bule de lavă nămoloasă și fierbinte, formată în urma emanațiilor de gaze din adâncul pământului.

Locul este considerat rezervație naturală geologică și botanică, arie protejată de interes național.

Vulcanii Noroioși se găsesc în patru zone din Ținutul Buzăului: „La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu. Cel mai bine poate fi observat acest fenomen la Pâclele Mari, o rezervație întinsă pe o suprafață de patru hectare.

Un asemenea loc, cel puțin ciudat, a aprins imaginația oamenilor și a dat naștere multor legende și povești fascinante.

Una dintre ele spune că aici s-ar fi adăpostit un balaur cu șapte capete, ascuns în iadul de sub pământ. Arbanas, un tânăr din zonă, s-ar fi luptat cu monstrul și i-ar fi retezat patru capete, care s-ar fi transformat apoi în patru vulcani, de unde ar curge sânge negru de balaur.

Sunt multe de spus și de explorat când vine vorba de Vulcanii Noroioși. Află mai multe despre acest tărâm de poveste din articolul dedicat!

 

2. FOCURILE VII DE LA LOPĂTARI-TERCA

 

O altă minune a naturii o găsim în satul Lopătari din comuna Terca: Focurile Vii, rezervație geologică, situată la confluența râurilor Slănic și Smoleanu. Se crede că focurile sunt eterne și că nu s-ar stinge vreodată. Legendele locale spun că un balaur cu mai multe capete, care teroriza satul Terca, ar fi fost provocat la luptă de un muntean viteaz.

După o înfruntare crâncenă, de două zile și două nopți, tânărul ar fi reușit să reteze capetele balaurului, care s-ar fi împrăștiat prin păduri. În locurile unde au căzut capetele balaurului ies acum flăcări din adâncimile pământului.

De fapt, fenomenul este dat de gazele naturale din subteran – metanul și hidrogenul sulfurat – care ies în mod natural la suprafață și care se aprind în contact cu aerul și cu cristalele de cuarț. Focurile Vii se pot observa cel mai bine noaptea, când flăcările capătă o culoare albăstruie.

Poți ajunge aici din Terca, pe un traseu marcat, iar urcușul este destul de greu și durează aproximativ o oră.

 

Așa că ia cu tine doar apă pentru hidratare, niciun strop de alcool, nici măcar o bere, pentru că drumul până sus te va solicita la maximum și e bine să te bucuri în siguranță de traseu.

 

Drumețiile la munte înseamnă doar relaxare și sănătate. Nu ai nevoie de vreun alt stimul care te-ar opri să simți așa cum trebuie frumusețea naturii.

 

Pont: Alege drumul marcat spre dreapta.

3. PLATOUL MELEDIC ȘI GRUNJUL DE LA MÂNZĂLEȘTI

 

Între Mânzălești și Lopătari, pe Valea Slănicului, am descoperit un loc mai puțin știut, de o frumusețe aparte, pe care puțini turiști îl cunosc: Platoul Meledic sau Canionul de Sare, aflat la 600 de metri altitudine.

 

Este o arie protejată spectaculoasă, cu munți, peșteri și canioase de sare, întinsă pe câteva hectare; practic, cât vezi cu ochii, fiind unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din România.

Vara, albul sării și verdele naturii creează un peisaj spectaculos, care îți dă senzația că, pe creste, este tot timpul iarnă.

 

În apropierea acestui loc se află și Grunjul de la Mânzălești, un munte de sare pe care îl poți observa din drum, format din cenușa pietrificată a unor vulcani preistorici, care au erupt acum 10 milioane de ani.

4. TROVANȚII DE LA BOZIORU SAU BABELE DE LA ULMET

 

În apropierea satului Ulmet, pe Valea Bălănesei, găsim o altă ciudățenie a naturii: trovanții, numiți și ,,pietrele vii” sau ,,copiii pământului’’ de către localnici. Aceștea sunt, de fapt, stânci nisipoase, de diferite mărimi, care de care mai ciudate, unele cu forme asemănătoare farfuriilor zburătoare sau cu forme zoomorfe: păsări, reptile etc.

Legendele locului spun că trovanții ar aduce noroc sau spor în casă ori că te-ar scăpa de orice supărare sau că, după ploaie, ar apărea alți trovanți mici, care înghit nisip și așa cresc. Geologii au dezlegat misterul acestor formațiuni și spun că sunt doar depozite de nisip, modelate de vânt sau de ploaie, cu un mod de formare asemănător cu al perlelor.

5. VESTIGIILE RUPESTRE DIN MUNȚII BUZĂULUI

 

Și nu doar atât are Buzăul să ofere turistului însetat de locuri magice.

Vă povestim acum despre misterioasele vestigii rupestre, aflate în Munții Buzăului, răsfirate pe o suprafață de 80 de kilometri pătrați, pe raza comunelor Bozioru, Cozieni, Brăiești și Colți.

 

Acestea sunt un complex de așezări rupestre, cu funcție ritualică, de cult și locuințe ancestrale, a căror origine nu este încă stabilită cu exactitate.

 

Unele ar data încă din epoca bronzului și a fierului, altele din perioada medievală, fiind considerate ,,Athos-ul’’ românesc și cea mai mare concentrare de schituri din România. Se crede că aici ar fi fost locul sacru de ceremonii al geto-dacilor.

 

Dacă ajungi în zonă, să vizitezi neapărat: Complexul Rupestru de la Aluniș și Vestigiile Rupestre de la Nucu: Bisericuța lui Iosif, Chilia lui Dionisie Torcătorul și Agatonul Nou.

ȚINUTUL BUZĂULUI

ZONA NATURALĂ, UNICĂ ÎN ROMÂNIA, CARE TREBUIE PROTEJATĂ

 

Pentru a proteja acest areal unic, în 2007, a fost înființat programul Geoparcul Ținutului Buzăului, de Universitatea din București iar, în 2017, Asociația Ținutul Buzăului, o organizație non profit, unde și tu poți contribui.

Partener de încredere al Ținutului Buzăului a fost și Ursus Breweries, care a susținut proiecte de dezvoltare locală și ai cărui angajați au fost voluntari pentru marcarea unor trasee turistice, cu misiunea de a contribui la dezvoltarea turismului în zonă și de a menține nealterată această arie superbă, de importanță internațională.

Alte obiective turistice din Ținutul Buzăului

 

Lacul Vulturilor;

Munții Siriu;

Cascada Cașoca;

Barajul Siriu;

Muzeul Chihlimbarului.

Unde te cazezi?

 

Noi ne-am cazat în comuna Măgura, la Cervus Măgura, un complex de cabane noi, tare frumoase, de unde am explorat mai multe obiective turistice din Buzău.

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...

Top 5 cascade spectaculoase, mai puțin știute, pe care trebuie să le vezi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Avem în România minunății ale naturii mai puțin cunoscute și vizitate, care abia așteaptă să fie descoperite Îți arătăm, mai jos, cinci cascade superbe, pe care...

Delta neștiută a României, destinație potrivită pentru întreaga familie

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să găsești o destinație aparte, de poveste, unde să petreci clipe de neuitat în natură, alături de familie Îți arătăm un loc mai puțin știut, ireal de frumos,...

4 berării cu tradiție din România

Scris de Oana Vasiliu

Berea a jucat un rol semnificativ în istoria României, având rădăcini în cultura și viața socială a poporului român Consumată inițial în contexte ritualice sau la...

Minorii și alcoolul: sfatul unui medic pediatru pentru părinți

Scris de Despre Alcool

De la ce vârste încep tinerii să consume alcool Ce efecte are consumul de alcool la minori și ce pot face părinții La aceste întrebări și multe altele ne-a răspuns...

Importanța somnului pentru sănătate. Alimente și băuturi pentru un somn odihnitor

Scris de Laura Ene

Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool