Top 5 cele mai frumoase sate din România, fără aglomerație

Scris de Călător în Bascheți
19 noiembrie 2021

1. Gherdeal – satul cu 8 locuitori

Unde? Satul Gherdeal, județul Sibiu, comuna Bruiu, la 62 de kilometri de Sibiu.

Ai avut vreodată sentimentul că vrei să fugi de lumea dezlănțuită și că vrei să ajungi într-un loc departe de tot și de toate? Să nu mai știi de nimic ce este în jur și să-ți dai răgazul să asculți liniștea naturii. Recent, am descoperit, cu uimire, un sat neștiut, ascuns printre colinele domoale ale Sibiului: Gherdeal. Aici trăiesc doar opt locuitori, trei sași și cinci români, într-un loc încremenit în timp, cu ulițe idilice și fără semnal la telefon. După ce sașii au plecat în anii ’90 în Germania, satul a rămas pustiu, iar niciun copil nu s-a născut în Gherdeal de mai bine de 33 de ani. Legenda satului spune că așezarea se numește Gherdeal de la Ghertruda, o femeie care, sătulă de restricțiile impuse de călugării cistercieni de la Cârța, ar fi fugit aici, împreună cu mai mulți săteni, și așa ar fi luat naștere satul, care număra pe atunci sute de suflete.

Unde te cazezi?

Pe cât de uimitor pare, în Gherdeal există o pensiune tare frumoasă, ascunsă după ziduri groase de piatră: .,,Casa la Tei’’. Pe noi locația ne-a uimit. Este un conac rustic, făcut de la zero, cu bun gust, cu piscină interioară și camere generoase, iar în curte este și o casă veche de peste o sută de ani, adusă din Maramureș, în care te poți caza.

Ce poți face în Gherdeal?

Plimbări în natură;

Stejarii seculari aflați în pădurea de la marginea satului;

Drumeție până la Cruce, în satul Rucăr din Țara Făgărașului, unde vei avea cea mai frumoasă priveliște asupra Munților Făgăraș.

2. Poiana Mărului – un colț de rai neștiut

Unde? Comuna Poiana Mărului, județul Brașov, la 40 de kilometri de Brașov, la 8 kilometri de Făgăraș.

Pe un picior de plai, pe o gură de rai… sau locul unde vei respira curat de munte. Așa am putea descrie comuna Poiana Mărului, de la poalele Munților Piatra Craiului, unde natura s-a întrecut pe sine și a desenat un tablou uimitor. Este un sat de poveste din Brașov, mai puțin promovat, cu oameni vrednici și cu peisaje care te vor cuceri și care îți vor intra la suflet. De cum ajungi, nu te vei mai sătura să admiri crestele munților, care par că te însoțesc oriunde ai păși. Așa este la Poiana Mărului, locul de basm unde te poți ascunde pentru câteva zile de nebunia orașului și unde poți descoperi viața autentică de la țară. Merită să veniți aici, mai ales în aceste vremuri ciudate, ca să vă mai trageți sufletul departe de orice urmă de aglomerație.

Unde te cazezi?

Și dacă tot suntem la capitolul cazare, trebuie să știți că aici s-a deschis de curând ,,Green Hill Panoramic’’. Sunt două căsuțe de tip A house, izolate, cu priveliște de vis spre munți, unde veți avea tot confortul modern pentru a petrece zile de neuitat în mijlocul naturii.

Ce poți face în Poiana Mărului?

Drumeții în natură;

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, ridicată în 1707 de Constantin Brâncoveanu;

Orașul Zărnești;

Orașul Râșnov;

Bran.

3. Vadu Crișului – descoperă frumusețile din Apusenii Bihorului!

Unde? Comuna Vadu Crișului, la 50 de kilometri de Oradea, la 100 de kilometri de Cluj Napoca.

Mergem și în Apusenii Bihorului ca să vă arătăm o așezare tare frumoasă, situată la poalele Munților Pădurea Craiului și străbătută de Crișul Repede: comuna Vadu Crișului. De ce ai veni aici poate te întrebi? Ca să vezi minunățiile sculptate de natură în Defileul Crișului Repede, ca să vizitezi peșterile incredibil de frumoase din zonă și ca să faci trasee de via ferrata. Să nu mai spunem de bucatele specifice zonei și de ospitalitatea firească a localnicilor. Vei fi primit și omenit ca la carte. Așa că dacă vrei natură pură, Vadu Crișului este locul unde să vii și să-ți găsești propriul colț de rai.

Unde te cazezi?

Noi vă recomandăm cea mai nouă cazare din zonă și vă spunem că nu veți fi dezamăgiți. ,,Think Tiny House’’ este o căsuță confortabilă, situată în mijlocul naturii, iar prin fața ei trece râul. Are două dormitoare și chiar și jacuzzi.

Ce poți face în Vadu Crișului?

Plimbări în natură;

Speologie;

Biserica de zid „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, 1790;

Turnul de la „Portus Crisy”;

Defileul Crișul Repede;

Cascada Vadul Crișului.

4. Găinești – bijuteria ascunsă a Bucovinei

Unde? Comuna Slatina, județul Suceava, la 34 de kilometri de Fălticeni.

Ajungem și în dulcea Bucovină, într-un loc nu atât de bine știut, în satul Găinești, situat aproape de Suceava, la poalele Munților Stânișoarei. Legendele locului spun că satul și-ar trage numele de la Simion Găină, întemeietorul așezării. De altfel, localitatea a fost menționată într-un hrisov de pe timpul lui Ștefan cel Mare, în 15 septembrie 1498. La Găinești, îți vei retrăi copilăria, așa ca pe vremuri, când abia așteptai vacanțele ca să te duci la bunici. Sunt peisaje rustice: cu case vechi, răsfirate pe dealuri, căpițe de fân, miroase a lemn și este tare liniște. Sună bine, nu? Este locul perfect să vii dacă vrei să te mai detașezi de viața ta de zi cu zi.

Unde te cazezi?

Dacă vrei să ai tot confortul și să te bucuri de răsfăț, noi te sfătuim să te cazezi la ,,Pensiunea Somara’’. Vei vedea că locul te va suprinde. Pe lângă mâncarea gustoasă care a făcut Bucovina renumită, aici vei descoperi și lucruri inedite: un ponton în formă de barcă, suspendat deasupra unui iaz cu pești. Și dacă tot ai răgaz și ai relaxare, poți să bei o bere bună, nu mai multe, pentru că, da, susținem și încurajăm consumul responsabil de alcool.

Ce poți face la Găinești?

Plimbări în natură;

Mănăstirea Slatina;

Mănăstirea Voroneț;

Comuna Mălini – Casa Memorială a lui Nicolae Labiș.

5. Măgura – pictura vie a naturii

Unde? Măgura, Brașov, la 196 de kilometri de București, 328 de kilometri de Cluj.

Măgura este bucata de rai, de o frumusețe pură, locul potrivit unde să te refugiezi pentru câteva zile. Imaginați-vă cum ar fi să vă savurați aici cafeaua de dimineață, în aer tare de munte, și să admirați crestele cernite de zăpadă ale Masivului Pietrei Craiului și ale Bucegilor. Ce-ți poți dori mai mult după acest an? Este aer curat, liniște, viața autentică de la țară, dar mai ales peisaje de poveste. Pentru noi rămâne unul dintre cele mai frumoase trasee pe care am fost vreodată și am ajuns până acum în multe locuri din România. Este un sat încremenit în timp, unde s-au păstrat case vechi tradiționale, acoperite cu șindrilă, unde oamenii îți dau binețe și au timp să stea de vorbă cu tine, să te întrebe de unde vii și dacă ai nevoie de ceva.

Unde te cazezi?

Noi am fost cazați la ,,Samedru Guesthouse”, care ne-a uimit cu cea mai pitorească priveliște din România. Pe lângă peisajul de poveste, mâncarea este punctul forte al locației. Aici vă puteți delecta și cu produse locale, bio, de la producătorii din zonă.

Ce poți face în Măgura?

  • Trasee montane, cu bicicleta sau pe jos;
  • Din satul Măgura, se poate ajunge în satele Fundata, Peștera, Șîrnea și Dâmbovicioara;
  • Prăpăstiile Zărneștiului, un mic canion pitoresc.

Recomandări pentru o vacanță în siguranță:

  • Alegeți pensiunile și hotelurile departe de aglomerație, cât mai aproape de natură și, mai ales, cât mai izolate.
  • Optați pentru locuri de cazare mai mici, cu maxim 3-4 camere, unde să te duci doar cu familia, și unde distanțarea socială este făcută în mod natural.
  • Ar fi de preferat să mergeți cu mașina și să evitați transportul în comun.
  • Principiul este simplu pentru această perioadă: ,,mergi pe cărări mai puțin umblate și vei găsi colțul de rai care îți va aduce liniștea și siguranța”.

 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Una dintre cele mai spectaculoase călătorii cu trenul din România

Scris de Călător în Bascheți

Hai cu noi să-ți arătăm un traseu de vis, pe care trebuie să-l încerci vara aceasta! Vom merge împreună într-o călătorie de poveste, pe cea mai veche cale ferată...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool