Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta
Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...
Au venit și zilele cu frunze ruginii, iar vacanța cea mare a rămas doar în fotografii și în amintire, dar dorul de ducă tot îl avem. Este acea stare tare faină din interior care nu-ți dă pace și care îți soptește mereu: ,,Fugi și descoperă locuri de poveste și de povestit!”. Haideți să mai profităm puțin de zilele cu soare și să ne planificăm câteva escapade, în weekend, la munte! Din orice colț de Românie ai fi, există, cu siguranță, un loc neștiut chiar lângă tine, pe care trebuie să-l vezi toamna aceasta.
Unde? Satul Lunca Vișagului, comuna Poieni, la 96 de kilometri de Cluj.
Poposim, acum, într-un loc care te va face să-ți ștergi din minte orașul din vale cu ale lui stresuri și neajunsuri. Căci, odată ajunși, sus, în Munții Vlădeasa, nimicurile de acasă, parcă, nu mai contează. Dacă ești din Cluj sau din apropiere, satul Lunca Vișagului este locul potrivit pentru un weekend în care vei trăi viața fără ceas, după cum se spune: ,,pe un picior de plai, pe o gură de rai’’. Te va copleși peisajul, numai bun de pus în ramă, cu case vechi, căpițe de fân și cătune, unde viața se scurge încet, fără grabă.
Unde te cazezi?
I se spune ,,casa dintre nori” sau, am putea adăuga noi, locul pe care dacă-l vezi nu ai vrea să mai pleci. ,,Casa Maria’’ este izolată de lume și tocmai acesta este farmecul ei. Pensiunea se află în munții Vlădeasa, la aproximativ 1.100 de metri altitudine. Trebuie să știți că ultimul kilometru de drum până în colțul acesta de rai se parcurge pe o cărare forestieră. Este ușor de ajuns și vei vedea că te vei îndrăgosti pe loc de sălbăticia frumoasă care ți se va așterne în fața ochilor.
Și cum peisajul este de poveste, ești clar tentat să te răsfeți cu o bere, pe terasa cu priveliște incredibilă. Una, maximum două, și doar dacă ești pasager, căci trebuie să fim responsabili.
Ce poți face în zonă?
Unde? Comuna Măgura, Buzău, la 134 de kilometri de București.
Nu trebuie să străbați sute de kilometri departe de București ca să te relaxezi pentru câteva zile. Comuna Măgura, aflată în mijlocul judeţului Buzău, în zona Subcarpaţilor de Curbură, îți poate da acel răgaz, la sfârșit de săptămână, după care tânjești atât de mult. Sunt dealuri idilice, colorate atât de frumos toamna, și mai este și acea viață autentică de la țară, pe care puțini o mai cunosc, unde oamenii trăiesc așezat și-n tihnă.
Unde te cazezi?
Ce spuneți de un loc ascuns în inima unei păduri seculare de fagi şi de stejari unde să stai relaxat și să nu faci nimic? Sună bine, nu? Pensiunea Cetăţuia este situată pe dealul cu același nume, la 632 de metri altitudine, într-un decor de poveste. Cu siguranță, locul te va uimi din prima clipă. Sunt 10 camere mobilate modern, cu terasă foarte generoasă, unde poți să stai și să-ți aduni gândurile.
Ce poți face în zonă?
Unde? Comuna Șischevița, sat Gornea, Caraș Severin, la 200 de kilometri de Timișoara.
În sudul munților Banatului, găsim satul Gornea din comuna Șichevița, una dintre cele mai mari și mai frumoase așezări din Caraș Severin, cu o istorie străveche, care începe din preistoric și atestată în anul 1363. Sătucul este situat chiar în Clisura Dunării, lângă Porţile de Fier I, la poalele Munţilor Almăj şi Locvei, la graniţa cu Serbia. V-ați prins, nu-i așa, că peisajele și liniștea vă sunt garantate?
Unde te cazezi?
Noi vă recomandăm un loc de poveste: ,,Danube Village Resort” – un complex unic la noi în țară, format din mai multe căsuțe cochete, cu 16 locuri de cazare și facilități premium, situat pe malul Dunării, într-un cadru intim. Este locul care îți va oferi relaxarea de care ai atâta nevoie și care îți va pune ordine în gânduri. Ai toate ingredientele necesare pentru un weekend de toamnă reușit: ponton, plajă privată, piscină exterioară (și acum deschisă). Ce poate fi mai frumos decât să asculți valurile Dunării și să te bucuri în voie de briză?
Ce poți face în zonă?
Unde? Gura Humorului, la 152 de kilometri de Iași.
Dacă sunteți din Iași sau din apropiere, noi vă propunem, pentru un weekend, să descoperiți Bucovina de poveste. Mergem, acum, la Gura Humorului, orașul de la poalele obcinilor bucovinene, situat pe râul Moldova, atestat documentar în 1490 de cancelaria lui Ștefan cel Mare. Este o zonă tare dragă nouă, locul de pornire spre aventuri nebănuite, unde turistul are de văzut și de experimentat atâtea lucruri inedite: de la bucatele tare bune până la adrenalina din parcurile de aventură, dar și fascinanta istorie a locului.
Unde te cazezi?
Vă povestim despre un loc unde noi ne-am simțit tare bine: ,,La Conac în Bucovina’’. Pensiunea este situată în apropierea Mănăstirii Voroneț, într-un cadru idilic, și vă promite relaxare totală și un răsfăț pe cinste. Aici am mâncat cea mai bună zacuscă. Sunt 22 de camere duble, patru garsoniere și două apartamente. (foto: Ștefan Constantin Photography).
Ce poți face în zonă?
Unde? Vama Buzăului, la 46 de kilometri de Brașov.
Vama Buzăului, comuna care se întinde de-a lungul râului Dălghiu, la poalele Munților Ciucaș, este acea perlă rară pe care trebuie să o descoperi toamna aceasta. Locul este renumit pentru calitatea aerului. Se spune că aici poluarea este zero.
Și, mai mult decât atât, ai ce vedea și ai ce fotografia și, mai ales, vei simți din plin frumusețea naturii. Acum, la început de toamnă, pădurile se întrec în culori vii, iar peisajul este minunat: sunt dealuri idilice, ici-colo câte un izvor, căpițe de fân și locuri inedite de cazare: atât tradiționale, cât și moderne. Istoria localității este fascinantă: în Masivul Ciucaș, Ordinul Cavalerilor Teutoni a ridicat o cetate folosită ca punct vamal. După ce Transilvania a fost preluată de Imperiul Habsburgic, vama dintre Transilvania și Țara Românească a fost mutată mai jos, pe locul unde se află, astăzi, Vama Buzăului.
Unde te cazezi?
Vă invităm să poposiți în ,,Gospodăria lui Nea Ion”. Este locul nimerit să trăiți, pentru câteva zile, viața pe modul „slow”: ceva mai așezată, mai liniștită, în mijlocul naturii, cu bucate de-ale casei. Gazdele vă vor aștepta-n prag cu o plăcintă tare bună. Vă puteți caza aici în două case vechi, una construită în 1908, numită „Odăile Bunicului Ion”, și în „Casa cu Picturi”, ridicată în 1929.
Ce poți face în zonă?
De reținut:
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.
Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă Atunci când consumi mâncare proaspătă,...
De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...
Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.