Top 5 destinații superbe de iarnă din România

Scris de Călător în Bascheți
22 decembrie 2021

Dacă tot vin sărbătorile și nu știi încă unde să mergi, noi îți propunem să te gândești la locurile frumoase pe care le ai aproape de tine. Cu siguranță, există în fiecare zonă a țării, acolo unde locuiești, minuni neștiute pe care nu le-ai văzut încă. Așa că, dacă nu vrei să pleci departe de casă, vrem să te inspirăm să descoperi ce are să îți ofere România aproape de… tine.

1. VIZITEAZĂ SATELE-TABLOU ALE APUSENILOR, APROAPE DE SIBIU

Unde? Comuna Horea, județul Alba, la 170 de kilometri de Sibiu.

,,Pe un picior de plai, pe o gură de rai…’’, așa am putea începe descrierea comunei Horea, aflată la poalele Munților Apuseni. Aici, în ținutul moților, este singurul loc din România, locuit permanent, deși se află la peste 1400 de metri înălțime. Și, da, iarna are farmec, sunt coline domoale, este multă liniște și zăpezi ca-n copilărie. Este peisajul României autentice, pure, neschimbată de vremuri și locul cu o mare încărcătură istorică. În satul Fericet, s-a născut Horea, conducătorul Revoluției din Transilvania din anul 1784, iar casa lui este deschisă vizitatorilor.

UNDE TE CAZEZI?

În ultimul an, au apărut, în zonă, peste 10 proiecte speciale, de tip A house-uri sau cabane în stil scandinav, cu geamuri generoase, care te vor lăsa să admiri în voie frumusețea peisajului. Un astfel de loc deschis, recent, este ,,La noi la munte’’, 7 cabane moderne, care își așteaptă turiștii cu șemineu și cu o super priveliște spre Munții Apuseni.

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

Casa Memorială a lui Horea din Fericet;

Vechea Biserică din Horea (1842);

Rezervația Naturală Izbucul din Mătișești;

Parcul Natural Munții Apuseni;

Rezervația Naturală Peștera Dirninii.

2. RESPIRĂ CEL MAI CURAT AER DIN ȚARĂ, APROAPE DE SINAIA

Unde? Fundata, la 58 de kilometri de Sinaia.

Ce poate fi mai frumos decât să te duci într-un sat de munte, undeva, unde să poți auzi doar liniștea și să te relaxezi făcând drumeții în natură? Fundata poate fi alegerea cu care nu poți să dai greș, pentru că, aici, pe lângă peisajele de poveste pe care ți le vor oferi Munții Bucegi și Piatra Craiului, vei respira și cel mai pur aer din România, măsurat de specialiștii de la stația meteo din zonă. Așa că, dacă ești din Brașov sau din împrejurimi, nu rata Fundata și satele ei idilice: Fundățica și Șirnea.

UNDE TE CAZEZI?

Ce ai spune dacă ai dormi într-o căsuță în copac, unde nu îți va lipsi nimic din confortul de acasă? Îți recomandăm cea mai nouă cazare din zonă, numită simplu: ,,Con”, care se va deschide pe data de 3 ianuarie.  Este un loc de basm, cu un peisaj pe măsură. Vei putea admira chiar din pat, natura care s-a întrecut pe sine, la Fundata.

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

Satul Șirnea;

Satul Fundățica;

Biserica Veche din Fundata (1830);

Cheile Dâmbovicioarei;

Peștera Dâmbovicioara.

3. FUGI ÎN NATURĂ, APROAPE DE BUCUREȘTI!

Unde? Varlaam, comuna Gura Teghii, Buzău, la 155 de kilometri de București.

Vrei să mai scapi puțin de haosul Bucureștiului și să te bucuri de un colț de natură, aproape de casă? Cel mai potrivit loc ar fi comuna Gura Teghii, aflat la poalele Muntelui Penteleu din Buzău. Ați auzit de ea? Este a treia cea mai întinsă comună din România, unde te vei putea deconecta total de la zgomotul orașului și unde vei avea parte de apusuri sau răsărituri de soare cu multă liniște. Legendele spun că, fermecat de frumusețea locului, Regele Carol I ar fi vrut să-și facă reședința de vară într-o poiană din satul Varlaam, dar, ajuns în zonă, a căzut de pe cal și a crezut că este un semn rău și a ales, în schimb, Sinaia pentru a construi Castelul Peleș.

UNDE TE CAZEZI?

Tot ne-ați întrebat de locuri și de cazări retrase, unde să te duci alături de cei dragi. Vă arătăm, un proiect nou-nouț, care abia și-a deschis porțile. Este o bijuterie de cazare. Se numește: ,,NorAtlas Heritage’’, o cabană micuță, făcută din lemn, cu decor impresionant în interior, care poate primi doar doi turiști.

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

Conacul D.D. Maican din Varlaam, sfârșitul secolului al XX-lea;

Stânca lui Persescu;

Biserica săpată în piatră de la Aluniș;

Piatra Corbului;

Rezervația Naturală Milea-Viforâta;

Drumeții în natură.

4. VEZI MARAMUREȘUL, APROAPE DE CLUJ!

Unde? Bârsana – la 178 de kilometri de Cluj Napoca.

Când spui sărbători de iarnă, spui, cumva, în gând, fără să-ți dai seama: Maramureș, pentru că, în acest tărâm de poveste din nordul țării, autenticul este la el acasă și unde s-a păstrat acel spirit al oamenilor gospodari, cu respect față de tradiții. Oriunde ai merge în Maramureș, te vei simți omenit și bine primit. Nouă ne place foarte mult la Bârsana, cea mai pitorească așezare de pe Valea Izei. Am fost de multe ori și tot revenim pentru oameni, pentru portul lor popular colorat și pentru bucatele fără de pereche. Și dacă tot ești în Maramureș, merge și o pălincă și o bere bună, dar să nu vă fure peisajul sau paharul, pentru că ce-i mult strică, mai ales când vine vorba despre consumul de alcool. Cumpătarea este cea mai bună soluție ca să ne putem bucura de tot ce are de oferit Maramureșul.

UNDE TE CAZEZI?

Îți recomandăm o cazare atipică pentru această zonă: ,,Cabana A-Frame Ilieș’’, care te va uimi prin simplitate și peisajele bune de pus în ramă. Sunt trei camere generoase, iar locația se închiriază integral și poate primi 8 turiști.

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

Mănăstirea Bârsana;

Biserica de lemn din Bârsana.

5. DESCOPERĂ ȚARA DORNELOR, APROAPE DE SUCEAVA!

Unde? Poiana Stampei, la 129 de kilometri de Suceava, la poalele Munților Călimani, Țara Dornelor.

În comuna Poiana Stampei, un loc pitoresc, cu farmec bucovinean, vei avea surpriza să descoperi cea mai mare rezervație naturală de turbă din Europa: ,,Tinovul Mare’’, întinsă pe mai bine de 640 de hectare. Ce este unic aici? Felul în care natura și-a urmat cursul: copacii au forme ciudate, sunt plante rare protejate, iar, dacă ești norocos, poți vedea chiar și cocoși de munte. Te poți plimba pe un podeț de lemn, care se întinde pe mai bine de doi kilometri, ca să admiri sălbăticia zonei, printre ferigi și mușchi. Este frumusețe și mister și veți face, cu siguranță, zeci de fotografii unice. Așa că, dacă ești din Suceava, Maramureș, Bistrița sau Harghita, poți ajunge foarte ușor aici.

UNDE TE CAZEZI?

Noi am stat aproape de Tinovul Mare, în satul Dornișoara, la o cabană de tip A house, cu același nume: ,,Tinovo’’. Ți-o recomandăm și ție, pentru că este un loc, cu adevărat, special. Se închiriază în totalitate, capacitatea locației fiind de maximum 10 persoane.

CE POȚI FACE ÎN ZONĂ?

Pârtia de Schi Teșna;

Muzeul Satului din Poiana Stampei;

Orașul Vatra Dornei;

Drumeții în natură.

Recomandări pentru o vacanță în siguranță, iarna aceasta:

  • Alegeți pensiunile și hotelurile departe de aglomerație, cât mai aproape de natură și, mai ales, cât mai izolate.
  • Optați pentru locuri de cazare mai mici, cu maxim 3-4 camere, unde să te duci doar cu familia, și unde distanțarea socială este făcută în mod natural.
  • Ar fi de preferat să mergeți cu mașina și să evitați transportul în comun.
  • Principiul este simplu pentru această perioadă: ,,mergi pe cărări mai puțin umblate și vei găsi colțul de rai care îți va aduce liniștea și siguranța”.

 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Descoperă peninsula din inima Apusenilor, locul cu peisaje de vis

Scris de Călător în Bascheți

Sărbătorile bat la ușă, zăpada începe, încet-încet, să se aștearnă peste România, iar cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanța de la sfârșit de an Dacă nu...

Top 5 locuri unde toamna are un farmec aparte în România

Scris de Călător în Bascheți

Culorile vii ale toamnei s-au așternut deja peste România și îi dau un farmec aparte Acum este, poate, cea mai bună perioadă din an să iei țara la pas și să îi...

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Descoperă peninsula din inima Apusenilor, locul cu peisaje de vis

Scris de Călător în Bascheți

Sărbătorile bat la ușă, zăpada începe, încet-încet, să se aștearnă peste România, iar cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanța de la sfârșit de an Dacă nu...

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool