Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți
19 iulie 2022

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici? Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă? Încă mai avem, la noi, în România, sate de poveste, care își păstrează tradițiile și care îți pot oferi clipe de neuitat și peisaje de vis. Noi vă propunem cinci sate de poveste, pentru o vacanță altfel, plină de sens și de experiențe unice.

  1. Bilbor – comoara ascunsă a Harghitei

Unde? Bilbor, județul Harghita – la 25 de kilometri de Toplița, la 206 kilometri de Iași.

Se spun multe și se scriu și mai multe despre comuna Bilbor din Harghita. Se spune că ar fi locul cel mai nepoluat din România, locul cu cel mai pur aer de la noi, tărâmul apelor minerale naturale. Dacă ajungi aici te vei convinge că așezarea întinsă printre păduri de conifere, la poalele Munților Călimani, Bistriței și Giurgeului, îți va oferi tot ce ai putea avea nevoie pentru o vacanță de neuitat la țară: peisajul este de vis; în orice colț ai privi ai ceva de fotografiat sau de făcut, atât de frumos este, oamenii sunt calzi, ospitalieri, iar bucatele mai păstrează încă gustul copilăriei: caș și brânză de la stână, slănină și carne afumată, pâine aburindă de casă. Ce-ți poți dori mai mult?

Unde te cazezi?

Noi vă recomandăm să vă cazați într-un loc tradițional, mai puțin știut, cu raport preț-calitate tare bun, unde se mănâncă tare bine, pentru că este și punct gastronomic: ,,Casa Vlc’’.

Ce ai de făcut în zonă?

Drumeții montane;

Parcul Național Călimani;

Vârful Dobreanu;

Drumeții cu bicicleta;

Pârtia de bob de la Toplița – cea mai lungă din țară.

  1. Ostra – perla neștiută a Bucovinei

Unde? Ostra, județul Suceava, la 60 de kilometri de Suceava, la 71 de kilometri de Vatra Dornei.

Vrei să descoperi o Bucovină altfel, departe de aglomerația obiectivelor turistice atât de cunoscute din Țara Fagilor? Bine ați venit la Ostra! Este comuna mai puțin promovată din nordul țării și care merită, pe bună dreptate, să fie pusă la loc de cinste printre locurile neatinse încă de modernitate. Ostra este situată într-o depresiune pitorească din Munții Stânișoarei și încă își mai păstrează, cu sfințenie, tradițiile moștenite din moși strămoși. Sunt peisaje bune de pus în ramă, colorate cu verdele crud al ierbii, sunt ulițe idilice și oameni bucuroși că le treci pragul și bucate bune tare, cum numai în Bucovina poți gusta.

Ce ai de făcut în zonă?

Trasee montane în Munții Rarău și Stânișoarei;

Valea Bistriței;

Codrii Seculari de la Slătioara;

Salina Cacica;

Ceramica de la Marginea.

Unde te cazezi?

Noi am stat cazați în cel mai nou A-frame house din zonă, ,,The Secret Land’’, locație izolată, aflată în mijlocul pădurii, unde veți avea parte de relaxare, intimitate și liniște cât cuprinde.

  1. Cund – pe ulițele copilăriei

Unde? Cund, Mureș – la 31 de kilometri de Târgu Mureș și la 23 de kilometri de Sighișoara.Știți cum spunea Blaga: ,,veșnicia s-a născut la sat’’. De vorbele acestea ne-am adus aminte atunci când am pășit pentru prima dată pe ulițele satului Cund din Mureș. Este, într-adevăr, un loc mai puțin cunoscut din inima Transilvaniei și, tocmai de aceea, vă provocăm și pe voi să ajungeți aici ca să experimentați un crâmpei din viața autentică de la țară. Sunt ulițe neasfaltate, este cântec de greieri la apus și miros de fân. Este lumea simplă și frumoasă, pe care rar o mai întâlnești în zilele noastre, o viață care curge lent, după ritmul naturii. Ce poți să-ți dorești mai mult atunci când visezi la o vară… de liniște?

Unde te cazezi?

Dacă vrei să simți cu adevărat copilăria, vă recomandăm să vă cazați la ,,Valea Verde Resort’’, case tradiționale cu un accent modern. Aveți aici și un mic lac și hamace și zonă de relaxare.

Ce ai de făcut în zonă?

Drumeții pe dealurile din zonă;

Vânătoare de trufe;

Cină romantică în pădure;

Plimbare cu trăsura.

  1. Mătișești – satul unde timpul a stat în loc

Unde? Mătișești, județul Alba, comuna Horea – la 109 kilometri de Cluj, la 177 kilometri de Sibiu.

Ai avut vreodată sentimentul că vrei să pleci departe, undeva, în munți, și să stai tu cu tine și să-ți aduni gândurile, dar nu știi unde? Îți povestim, acum, despre un sătuc din Munții Apuseni, care pe noi ne-a impresionat prin frumsețea peisajelor, prin izolarea lui și mai ales prin bucuria pe care o citești în ochii moților, care sunt fericiți că străinii le calcă și lor pragul ca să le vadă colțul de rai. Așa este la Mătișești în Alba: te trezesc cocoșii dimineața sau vreun lătrat de câine, este aer curat și miros de brad. Ai sentimentul că timpul s-a oprit în loc și că te-ai întors în copilărie. Vă puteți relaxa la un pahar de bere bună, poate două, și să admirați munții. Este locul perfect să vă deconectați de la viața de zi cu zi. Știm că sunteți în vacanță și, poate, ați fi tentați să consumați mai mult, dar vă spunem că alcoolul și muntele nu fac casă bună.

Unde te cazezi?

Fie că vrei să dormi într-o casă tradițională recondiționată ori fie că preferi cabane moderne, le puteți găsi pe toate în complexul numit sugestiv: ,,La Noi la Munte’’. Pont: în orice loc te-ai caza, vei avea parte de peisaje ireal de frumoase.

Ce ai de făcut în zonă?

Biserica din Mătișești;
Rezervația Naturală Izbucul din Mătișești;
Parcul Natural Munții Apuseni;
Casa Memorială Horea;
Rezervația Naturală Peștera Dirninii;
Plimbări cu sania sau cu căruța.

  1. Viștișoara – Țara Făgărașului

Unde? Viștișoara, comuna Viștea, județul Brașov – la 270 kilometri de București, la 102 kilometri de Brașov.

Satul Vistișoara din Brașov este locul potrivit să ajungeți dacă vreți o zonă mai aproape de București, care să vă ofere acea reîntoarcere la copilărie la care cu toții visăm. Se află situat într-o zonă superbă la poalele Munților Făgăraș și are încă păstrat aerul anilor din urmă. Sunt bucate bune, făcute cu roadele pâmântului, sunt case tradiționale încă intacte, iar seara pe ulițe este spectacolul firesc și natural al vitelor care se întorc de la câmp.

Unde te cazezi?

Dacă sunteți în căutarea unui loc aparte, în inima naturii, vă recomandăm pensiunea Piemont. Are, poate, cea mai frumoasă priveliște spre Munții Făgăraș și este situată într-o poieniță, aproape de pădure.

Ce ai de făcut în zonă?

Rezervația Naturală Holbav;
Satul Șinca Nouă;
Lacul Bâlea;
Templul Ursitelor – Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche;
Herghelia de la Sâmbăta de Jos;
Cetatea Făgărașului;
Abația Cisterciană de la Cârța;
Piramidele de la Șona;
Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus;
Transfăgărășanul;
Porumbacu de Sus;
Muzeul de Pânze și Povești din Mândra.

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

 

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Descoperă peninsula din inima Apusenilor, locul cu peisaje de vis

Scris de Călător în Bascheți

Sărbătorile bat la ușă, zăpada începe, încet-încet, să se aștearnă peste România, iar cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanța de la sfârșit de an Dacă nu...

Top 5 locuri unde toamna are un farmec aparte în România

Scris de Călător în Bascheți

Culorile vii ale toamnei s-au așternut deja peste România și îi dau un farmec aparte Acum este, poate, cea mai bună perioadă din an să iei țara la pas și să îi...

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Descoperă peninsula din inima Apusenilor, locul cu peisaje de vis

Scris de Călător în Bascheți

Sărbătorile bat la ușă, zăpada începe, încet-încet, să se aștearnă peste România, iar cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanța de la sfârșit de an Dacă nu...

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool