Trei locuri superbe din Apuseni, unde trebuie să ajungi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți
20 septembrie 2021

Apusenii sunt munții noștri de poveste, pe care, musai, vorba ardeleanului, trebuie să-i vezi măcar o dată-n viață. Vei vedea că, dacă ajungi în vârf de munte, nu vei mai vrea să pleci, pentru că sunt peisaje numai bune de pus în ramă, oameni molcomi și calzi și bucate simple și bune, care îți vor aminti de mirosul inegalabil al copilăriei. Am ales pentru voi trei locuri tare frumoase, din trei județe diferite, pe care trebuie să le puneți pe lista de călătorii.

1. Descoperă ,,viața fără ceas’’ de la țară – Satul Mătișești, Alba

Unde? Mătișești, comuna Horea, județul Alba, la 109 km de Cluj, la 177 de km de Sibiu, la 440 km de București.

Cunoști sentimentul acela când vrei să pleci undeva, departe, în munți, într-un sătuc izolat, să mai uiți de ale tale și să asculți liniștea? Bine ai venit în Apuseni, în satul Mătișești! Este locul perfect unde ai putea fugi de lume, pentru câteva zile, și acea perlă rară care să-ți bucure mintea și sufletul! Este aer curat, miros de brad, ulițe idilice și reîntoarcerea la copilărie. Este viața de la țară autentică și atât de frumoasă, care îți va readuce, pentru câteva zile, liniștea în suflet.

Unde te cazezi?

Îți recomandăm un loc de poveste: “La noi la munte”, o casă veche de 60 de ani, restaurată de doi tineri din Timișoara. Din exterior poți spune că este doar o căsuță de-a locului, dar dacă intri, te va uimi priveliștea pe care o vei avea din mansarda de sticlă și felul rustic în care sunt mobilate camerele.

Ce ai de făcut în zonă?

 • Biserica din Mătișești;
 • Rezervația Naturală Izbucul din Mătișești;
 • Parcul Natural Munții Apuseni;
 • Casa Memorială Horea;
 • Rezervația Naturală Peștera Dirninii.

2. Locul neștiut, unde să-ți tragi sufletul – Satul Bălnaca, Bihor

Nu știm câți dintre voi ați auzit de pitorescul sat Bălnaca din Bihor. Satul a început să fie cunoscut, după ce aici s-a descoperit o cetate din epoca fierului, veche de 3000 de ani. Așezarea aparține de comuna Șuncuiuș, deja celebră pentru plaja cu același nume, care seamănă cu cea din insula Railay din Thailanda. Situată aproape de râul Crișul Repede, la poalele Munților Pădurea Craiului, micuța așezare, cu doar 1000 de locuitori, va fi refugiul tău din calea stresului resimțit în orașele din vale. Este un sat idilic, tare liniștit, unde îți poți auzi gândurile bune și locul uitat de lume unde poți să te relaxezi și să bei o bere bună, departe de toți și de toate. Și chiar dacă nu te vede multă lume, doar o singură bere este îndeajuns ca să poți savura momentele de liniște. Consumă responsabil, pentru că mai multe nu-ți vor fi de folos.

Unde te cazezi?

Să-ți spunem despre un loc care, pentru noi, este mai mult decât o simplă cazare. ,,Bălnaca Traditional Wooden House’’ te va uimi prin felul în care o casă tradițională, veche de peste 70 de ani, a fost transformată într-un loc modern și fabulos.

Ce ai de făcut în zonă?

 • Peștera Piatra Roșie;
 • Peștera Unguru Mare;
 • Cetatea Dealul Simionului.

3. Raiul din Apuseni – Satul Mărișel, Cluj

Unde? Mărișel, județul Cluj – la 12 km de Lacul Beliș, 50 de km de Parcul Național Apuseni, la 52 de km de Cluj Napoca.
Cu siguranță ați auzit de Mărișel, considerată cea mai mare comună ca suprafață locuită din lume, situată la 1250 de metri altitudine. Localitatea se întinde pe 100 de kilometri pătrați, printre peisaje idilice, și este locul pe care nu ai vrea să-l ratezi din Apuseni. De ce spunem asta? Pentru că are acea puritate și veșnicie care s-au născut la sat, vorba poetului. Este reîntoarcerea în vremurile acela blânde, unde viața curgea încet, fără a fi atinsă de nebunia modernității. Este simplitate și rost. Vei avea parte de lucrurile pe care nu le vei găsi în oraș: sunetul vitelor care vin de la pășune sau șuieratul vântului care trece printre brazi. Ce-ți poți dori mai mult?

Unde te cazezi?

Noi am ajuns de mai multe ori la Mărișel și ne-am cazat la ,,Cabana Moților’’, pentru că ne place priveliștea pe care o ai de pe terasa cabanei și mâncarea este tare bună, făcută doar din ingrediente locale.

Ce ai de făcut în zonă?

 • Muzeul Satului;
 • Observatorul Astronomic;
 • Țâcla Gavrii;
 • Drumul lui Antonescu;
 • Împărăția lui Zamolxe;
 • Crucea Iancului;
 • Barajul de la Beliș;
 • Vârfurile Bătrâna și Grohoțu.

Recomandări pentru o vacanță în siguranță, toamna aceasta:

– Alegeți pensiunile și hotelurile departe de aglomerație, cât mai aproape de natură și, mai ales, cât mai izolate.
– Optați pentru locuri de cazare mai mici, cu maxim 3-4 camere, unde să te duci doar cu familia, și unde distanțarea socială este făcută în mod natural.
– Ar fi de preferat să mergeți cu mașina și să evitați transportul în comun.
– Principiul este simplu pentru această perioadă: ,,mergi pe cărări mai puțin umblate și vei găsi colțul de rai care îți va aduce liniștea și siguranța”.

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Top 5 destinații din România, mai puțin știute, pe care să nu le ratezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai o vară altfel Plină de aventură și de activități care să te mai scoată din rutina ta de zi cu zi Avem și la noi, în România, locuri mai puțin știute unde...

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool