Una dintre cele mai spectaculoase călătorii cu trenul din România

Scris de Călător în Bascheți
6 iulie 2023

Hai cu noi să-ți arătăm un traseu de vis, pe care trebuie să-l încerci vara aceasta!

Vom merge împreună într-o călătorie de poveste, pe cea mai veche cale ferată montană din România, cu unele dintre cele mai frumoase peisaje din țară, între Oravița și Anina, pe Semmeringul Bănățean.

Vei trece prin tuneluri, poduri, viaducte și te vei bucura o priveliște unică, spectaculoasă.

Unde? Semmeringul Bănățean – calea ferată Oravița-Anina, județul Caraș-Severin.

Ne doream de mai mult timp să ajungem în Caraș-Severin, ca să experimentăm o călătorie pe faimosul traseu Semmeringul Bănățean, pe cea mai veche cale ferată din sud-estul Europei.

Tot văzusem fotografii pe internet și am vrut să încercăm și noi această experiență. Am plecat din Gara Oravița, cea mai veche gară din România, construită în 1854.

O minune a ingineriei, unică în România

 

Hai să-ți povestim puțin despre istoria acestei căi ferate.

Linia Oravița-Anina a fost construită de meșteri italieni în timpul Imperiului Austriac și a fost inaugurată pe 15 decembrie 1863, fiind folosită inițial pentru transportul de mărfuri, iar apoi, din aprilie 1869, pentru cel de persoane.

 

Traseul este considerat o minune a ingineriei acelor vremuri, pentru că a fost foarte greu de săpat în stânca dură de calcar a Munților Aninei.

 

Este numit Semmeringul Bănățean pentru că a fost a doua cale ferată montană construită în Europa, după deja celebra cale ferată Semmering din Austria.

Pe traseu, traversezi 14 tuneluri, cel mai lung dintre ele având un kilometru lungime, 10 viaducte, 89 de podețe și sunt 21 de kilometri de străpungeri în stâncă.

 

Are o lungime totală de 33,4 kilometri și urcă de la 218 metri altitudine din Oravița până la 558 metri, în Anina.

Este considerată cea mai frumoasă și mai spectaculoasă linie ferată de munte din sud-estul Europei

 

Călătoria durează în jur de două ore, pentru că trenul circulă cu viteză redusă, de maximum 20 de kilometri la oră.

 

Poate ți se pare mult, dar noi nici nu am simțit cum a trecut timpul. Am făcut zeci de fotografii, am admirat munții, văile și cât de frumos se vede trenul la curbe.

 

Când am ajuns la destinație, parcă am fi vrut ca traseul să fi fost mai lung, să mai simțim cum ni se dezvăluie natura în fața ochilor.

 

Locomotiva este veche, românească. La fel și cele două vagoane de epocă, care sunt clasa a doua și au băncuțe de lemn ca altădată.

 

În asta și constă o parte din farmecul călătoriei pe Semmeringul Bănățean.

Ce vezi pe traseu?

 

Peisajele sunt de poveste.

 

Cel mai bine ar fi să vii pe acest traseu primăvara sau toamna, când vegetația nu este atât de crescută și vei putea vedea mai bine toată zona.

 

Dacă ai noroc, ne-a spus conductorul de tren, poți vedea în unele zile și caii sălbatici care vin din păduri aproape de calea ferată. Noi nu i-am văzut, dar poate data viitoare.

 

Și, apropo, ,,nașul’’ este o adevărată enciclopedie ambulantă, îți va spune multe lucruri interesante despre tren, despre construcția căii ferate, despre zonă și îți poate arăta cum și de unde faci cele mai frumoase fotografii din tren.

Bine de știut.

 

Cea mai bună poziție pentru admirat peisajul și de făcut fotografii este la ușa din spate a ultimului vagon.

 

Atenție totuși! Să nu deschizi ușile trenului și să nu te apleci în afară!

 

Siguranța primează și poți face fotografii frumoase și cu geamul deschis.

Cât costă?

O călătorie costă 29 de lei de persoană. Poți cumpăra biletele online, de pe site-ul CFR, iar dacă vrei să faci fotografii sau să filmezi, să fii în gară cu 30 de minute înainte de plecare: ora 11.15.

 

 

Ce am fi vrut să fie diferit?

Trenul ar merita să ofere ceva în plus turistului, astfel încât să devină o experiență, în adevăratul sens al cuvântului. Nu are un bar și nici restaurant, haltele nu sunt amenajate și nici nu stă mult în stații, astfel încât să ai parte de o experiență autentică, alături de localnici.

Te sfătuim să îți cumperi mâncare sau apă, ca să ai la tine pe timpul călătoriei.

Nu îți recomandăm să-ți iei alcool pentru că orice călătorie de poveste se simte și se trăiește la maximum doar cu toate simțurile intacte.

 

 

Unde te cazezi?

Sunt multe locuri de cazare în zonă, noi am stat la Hunters Glamping, în Ciudanovița, un loc tare frumos, aflat în mijlocul naturii.

Obiective turistice din zona Oravița-Anina

 

Teatrul Vechi Mihai Eminescu;

Farmacia-muzeu Knoblauchprima farmacie montanistică din România (1763);

Gara Oravița;

Lacul Mare;

Biserica Catolică Steierdorf;

Maial Livezi – punct de belvedere;

Viaductul și primul tunel – Schlucht;

Gara Anina;

Situl Ponor și Peștera Ponor;

Peșterile Tilva Zinei Ponor, Plopa, Mărghitaș, Crivina;

Lacurile Buhui, Mărghitaș, Miniș;

Cheile Gârliștei.

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Top 5 locuri unde toamna are un farmec aparte în România

Scris de Călător în Bascheți

Culorile vii ale toamnei s-au așternut deja peste România și îi dau un farmec aparte Acum este, poate, cea mai bună perioadă din an să iei țara la pas și să îi...

5 drumuri neștiute din România, la fel de frumoase ca Transfăgărășanul

Scris de Călător în Bascheți

În ultimele luni, am călătorit mai mult prin România și am fost uimiți să descoperim drumuri de poveste, care te poartă, șerpuit, printre munți și îți dezvăluie...

Tărâmul magic dintre ape, unic în Europa, de văzut o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Avem locuri ireal de frumoase la noi acasă, care abia așteaptă să fie descoperite așa cum se cuvine Unul dintre ele este Delta Dunării, târâmul magic dintre ape, așa cum...

Top 5 locuri unde toamna are un farmec aparte în România

Scris de Călător în Bascheți

Culorile vii ale toamnei s-au așternut deja peste România și îi dau un farmec aparte Acum este, poate, cea mai bună perioadă din an să iei țara la pas și să îi...

5 reguli de alimentație pe timp de iarnă

Scris de Laura Ene

Sănătatea noastră este o prioritate, iar nutriția joacă un rol crucial în acest sens Să ne amintim că o alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia pentru a ne...

5 drumuri neștiute din România, la fel de frumoase ca Transfăgărășanul

Scris de Călător în Bascheți

În ultimele luni, am călătorit mai mult prin România și am fost uimiți să descoperim drumuri de poveste, care te poartă, șerpuit, printre munți și îți dezvăluie...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool