Unde mai prelungim vara. 5 locuri superbe din Europa în care să mergi în septembrie

Scris de Mihai Jurcă
10 septembrie 2019

Stii intalnirile acelea de vara, care se intind tarziu in noapte, si in care discuti cu amicii vrute si nevrute la o bere? Cand toti povestesc ce au mai facut, pe unde au mai fost, ce planuri de vacanta au. Cand mai toti se pun de acord ca nu prea mai e de calatorit vara, pentru ca e foarte cald, aglomerat, scump, si ca septembrie este o luna excelenta de vacanta? Atunci e momentul sa iti iei notite si sa actionezi pe viitor. Iar daca nu ai facut-o, din varii motive, iti fac eu o listuta de locuri in care ti-ai putea prelungi vara, pe aici, prin zona.

Coasta de Azur

Coasta de Azur este o destinatie superba in orice perioada a anului. Numai ca vara este extrem de aglomerata, la 30-32 de grade nu poti sa faci foarte multe plimbari in aer liber pentru ca iti sfaraie capul inclusiv sub palarie si este destul de scump. Totusi, riviera franceza face parte din creme de la creme-ul Mediteranei. Avionele zboara la foc continuu catre Nisa (sunt 3 companii care au zboruri directe din Romania), unde ti-ai putea stabili cartierul general, iar de acolo o poti lua usurel cu trenul catre Monte Carlo, Villefrance-sur-Mer, Eze, Menton, Cannes, Antibes, Juan les Pins, s.a.m.d.

Poti ajunge chiar in Italia, la San Remo. Villefrance-sur-Mer este un mic orasel aflat intr-un golf cu o priveliste superba, cu o plaja din nisip amestecat cu pietricele. Eze este oraselul castel, construit pe un deal, de unde ai la picioare toata Mediterana. Monte Carlo e Monte Carlo si atat. Poate cel mai elegant loc din Europa si printre cele mai rasarite de pe glob. Nisa este genul de oras 2 in 1 – si plaja si viata socio-urbana.

Cannes este orasul festivalului de film, cu o croazeta (bulevardul Croisette) intesata de magazine, hoteluri si restaurante de lux, si o plaja cu nisip, destul de lata. Iar Antibes este locul artistilor, numerosi pictori alegand acest refugiu pentru creatiile vor ce aveau sa vina.

Sardinia

La putin peste doua ore de zbor de Bucuresti, este insula cu poate cea mai spectaculoasa apa de la Mediterana. Nu ma puneti sa ierarhizez Sardinia, Formentera si cateva dintre insulele grecesti, ca mi-ar fi practic imposibil. Desi teritorial insula apartine de Italia, sarzii sunt altceva, si sunt tare mandrii de istoria lor.

Fiind taman in mijlocul Mediteranei, Sardinia a fost sub diverse stapaniri de-a lungul timpului. Provincie romana, apoi bizantina, insula a intrat apoi sub autoritatea regelui de Aragon, apoi o parte dintre orae au fost repopulate cu invadatori catalani, s.a.m.d. Nu mai intru in detalii pentru ca as termina maine si nu suntenm neaparat la lectia de istorie. Sardinia este o insula cu niste plaje si cale (plaje izolate in golfuri) senzationale.

De la faimoasa La Pelosa din nord, unde mergi cateva zeci de metri in larg si apa iti vine pana la brau, pana la salbatica Monti Russu, si la arhipelagul La Maddalena si calele din est (Gonone, Goloritze, etc). Si nu ai vizitat mai mult de un sfert din tarmul Sardiniei. Sardinia inseamna si orasul vechi Alghero, capitala Cagliari, Porto Cervo – locul unde acum cativa ani se gaseau cele mai scumpe adrese din lume (pret pe metru patrat construit).

Valencia

Valencia este un alt loc feremecator din toate punctele de vedere. Un oras superb, care imbina noul cu istoricul si tot coktailul de elemente indinspensabile unei vacante – soare, plaja si mancare buna. Nu mai vorbesc despre imprejurimile orasului, la sud, spre Alicante, unde gasesti cateva locuri care iti taie rasuflarea, multe dintre ele aflate la cateva zeci de metri deasupra apei de un turcoaz aparte.

Aruncand o privire pe o harta a Valenciei, iti dai seama ca totul este organizat si usor de planificat. Ai o data zona veche, partea centrala a orasului, apoi un brau de verdeata de aproximativ 9 kilometri – Gradinile Turia – care taie Valencia in doua, partea noua a orasului – cu Ciudad de las Artes y las Ciencias (orasul artelor si stiintei) – plaja si portul.

Apropo de plaja, e lata, cu nisip fin, iar apa se adanceste foarte greu, plasand-o astfel in topul preferintelor celor cu copii mici. De-a lungul plajei este o pietonala moderna, captusita temeinic cu restaurante, cafenele, magazine si bodegute.

Bari, Polignano a Mare, Ostuni

O destinatie de vacanta din ce in ce mai populara si in randul romanilor este regiunea Puglia (zona de la “calcaiul” Italiei). Dupa un zbor direct de doar o ora si jumatate, ajungi la Bari, un oras simplu, dar pitoresc, pe malul Adriaticii.

Un oras dominat de un centru vechi din piatra, Napoli style, dar mai ceva mai curat, si o ditamai promenada – Lungomare – care, dupa cum ii spune si numele, merge tot pe langa apa, catre sud. Cei mai multi turisti nu merg numai pentru Bari. La o jumatate de ora de mers cu masina sau cu trenul este Polignano a Mare, un orasel suspendat deasupra apei, cu pereti de stanca in care se sparg valurile marii. Este genul acela de orasel pe care il parcurgi lejer intr-o dupa-amiaza, apoi te asezi la o terasa si comanzi o bere rece si portie generoasa de fructe de mare sau de orecchiette – paste in forma de urechiuse, traditionale in regiunea Puglia.

Apoi poti merge in Alberobello ca sa vezi traditionalele casute trullo – din piatra, in forma de varf de creion ascutit. Initial folosite drept loc de depozitare al uneltelor, pentru cei care lucrau campul, casutele trullo au inceput ulterior sa fie locuite, iar astazi poti gasi incinte (cazari) foarte luxoase in interiorul lor. Nu rata nici Ostuni – orasul alb – sau Matera, unul dintre cele mai vechi orase locuite de pe actualul teritoriu al Europei. Un oras sapat in piatra, care seamana cu un decor de film.

Formentera

In fine, ultima recomandare, una dintre preferatele mele all time in Europa – Formentera. Cea mai mica dintre Insulele Baleare, aflata la 30 de minute de mers cu feribotul din Ibiza, Formentera este considerata sora mai mica a agitatei Ibiza. Un loc fara aeroport, cu putine facilitati turistice (hoteluri), fara fast-fooduri sau magazine de firma. Formentera este si astazi aproape asa cum a lasat-o Dumnezeu, un mic paradis accesibil pentru o zi, cu drumuri prafuite, plaje cu nisip fin alb, si o apa de o limpezime incredibila.

Este unul dintre locurile din Europa unde te simti ca in Oceanul Indian. Cu apa putin adanca, incredibil de limpede, parca te-ai afla intr-un recif de corali. Iti recomand plajele ses Illetes si Levant, doua bucati de pamant (evident cu nisip) care avanseaza in mare.

Vegetatia este saracacioasa, adaptata solului bogat in sare si arsitei pe masura. Pe plaje rar vezi sezlonguri, umbrelute sau dusuri. Totul este foarte apropiat de natura si sa stiti ca e o atmosfera de bun gust. Singurele amenajari capitaliste sunt beach-barurile si restaurantele construite din lemn, si putine la numar, unde turistii se retrag pentru o bere rece sau pentru a lua pranzul. In Formentera nu exista aeroport, deci va trebui sa zbori in Ibiza, apoi cu feribotul 30-45 de minute.

Atena + Loutraki. City Break de toamnă la 25 de grade

Scris de Mihai Jurcă

Bella Italia. Cinque Terre, o idee excelenta pentru un weekend insorit de toamna

Scris de Mihai Jurcă

Așa arată cele mai frumoase lacuri din Dolomiti – Lago di Braies, Dobbiaco și Carezza

Scris de Mihai Jurcă

Reflux gastric: top 5 remedii simple

Scris de Laura Ene

Ce este refluxul gastric Cauze, simptome și tratament Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), este o afecțiune în care conținutul...

Ce mâncăruri îmbunătățesc memoria?

Scris de Laura Ene

Sănătatea cognitivă se referă la capacitatea creierului nostru de a procesa informații, de a lua decizii, de a memora și de a gândi clar și eficient Pe scurt, e vorba...

Alcoolul și lumea, o poveste care nu e doar în alb și negru

Scris de Adriana Sohodoleanu

Alcoolul a intrat în viața oamenilor din întâmplare, odată cu primele fructe fermentate și cu prima scorbură în care apa de ploaie s-a amestecat cu...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool