Via Transilvanica – El Camino de România, drumul de parcurs o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți
23 noiembrie 2022
Vrei să ai parte de o vacanță de poveste, în inima naturii, pe un traseu pitoresc?

 

Atunci îndrăznește să pășești pe Via Transilvanica, drumul de poveste care unește România din nord, de la Putna până în sud la Drobeta Turnu Severin, locul unde a intrat, pentru prima dată, în țară Regele Carol I., ,El Camino de România’’, așa cum ne place nouă să-i spunem.

Hai cu noi pe Via Transilvanica să descoperim România și frumusețile ei!

VIA TRANSILVANICA

FRUMUSEȚE, SĂLBĂTICIE, PROVOCĂRI

 

Unde? Județul Bistrița Năsăud: traseul de la Lunca Ilvei spre Tășuleasa Social

 

Știi acele clipe când vrei să mai evadezi din nebunia obositoare a orașului și vrei să pleci undeva departe de tot și de toate?

Am avut și noi un astfel de moment și ne-am gândit unde am putea merge și ce am putea face astfel încât să ne mai ștergem orașul din minte.

 

Răspunsul a fost unul singur: Via Transilvanica.

Sunt 1400 de kilometri de străbătut prin sate pitorești, cu peisaje de poveste unde vei cunoaște tradiții, obiceiuri, oameni calzi și unde îți vei testa limitele.

Ne-am propus să parcurgem doar o etapă a traseului: cam 21 de kilometri de mers pe jos pe cărări de munte, prin sălbăticie, pe un traseu care se poate face în șapte ore și jumătate.

Am venit la Bistrița și am început aventura din satul Lunca Ilvei spre Tășuleasa Social (satul Piatra Fântânele).

De ce am ales această zonă? Am mai fost aici, de mai multe ori, și am fost fascinați de frumusețea locului și am vrut să îl descoperim la pas, să-i simțim farmecul.

Acest traseu este de dificultate medie și este ușor să te orientezi pe teren, pentru că drumul este marcat cu borne și cu semne pe arbori.

CEL MAI FRUMOS DRUM DIN ROMÂNIA

 

Dimineata devreme, am pornit din Lunca Ilvei (Bistrița-Năsăud), de la Pensiunea Rustică „La Avram”, spre Poiana Cătunenilor.

A fost o adevărată provocare pentru noi să ajungem sus, pe munte, pentru că primii kilometri din traseu te cam solicită la urcare

Însă uiți de tot și de toate, atunci când dai cu ochii de priveliștea de poveste zugrăvită de natură.

Ai senzația că te afli între nori, pentru că oriunde ai privi ești înconjurat de Munții Rodnei, de Suhard, de Oușor și de Munții Călimani.

Cărările te poartă, apoi, drept, spre Poiana Cătunenilor, un cătun cu doar câteva case, în care auzi doar vântul cum trece printre brazi.

Am zăbovit puțin aici și ne-am răcorit bând o bere fără alcool pe care o aveam în rucsac.

Pauza aceasta ne-a prins bine, pentru că ne-a dat răgazul să ne gândim că viața adevărată se trăiește în natură, fără grabă și fără stres: să ai timp să privești un răsărit sau un apus, să stai de vorbă cu un localnic și să îți iei câteva secunde din viață să asculți cântecul greierilor.

Am pornit, din nou, la drum.

Am trecut pe lângă un izvor, pe un drum pietruit și am ajuns la, poate, cel mai frumos cătun al României:

Ciosa, așezat pe șapte coline, exact ca Roma.

Ne-am întâlnit cu un localnic, printre puținii oameni care mai locuiesc aici, și ne-a invitat la o porție de slănină, brânză de oaie și ceapă.

Așa am prins putere ca să parcurgem ultimii kilometri de traseu.

 

Te provocăm și pe tine să îți depășești limitele, să pornești pe Via Transilvanica!
Va fi o experiență unică, de neuitat.

Unde te cazezi?

 

 

Dacă vreți să parcurgi drumul pe care l-am făcut noi, te poți caza la Tășuleasa Social, la Piatra Fântânele, iar pentru celelalte porțiuni de traseu, găsești online opțiuni de cazare, precum și hărțile și descrierea întregului traseu.

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Descoperă castelul neștiut din inima Transilvaniei, bijuteria ascunsă a României

Scris de Călător în Bascheți

Ai auzit, cu siguranță, de orașul Carei, o urbe cu o moștenire culturală impresionantă, și, poate, chiar l-ai și vizitat Este o bijuterie de oraș, care ascunde în inima...

Top 5 aventuri la munte, care te vor face să spui: ,,România, te iubesc!”

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de momente pline de adrenalină și de aventură Fie că iubești drumețiile sau îți place să cobori pe râu în canoe ori vrei să aluneci cu viteză...

Descoperă Bucovina! Top 10 atracții de neratat în una dintre cele mai frumoase zone ale țării

Scris de Călător în Bascheți

Top 5 rezoluţii de wellness pe care le poți face de Anul Nou

Scris de Laura Ene

Suntem aproape de finalul anului și cei mai mulți dintre noi consideră potrivit să facă bilanțul acțiunilor din ultimele 12 luni Fie că ne orientăm spre câștigurile...

8 alimente care ne ajută împotriva asteniei

Scris de Laura Ene

O alimentație bogată în vitamine și minerale te poate ajuta să depășești mai ușor perioada asteniei de sezon, așa că iată o listă cu câteva alimente mai eficiente...

Apatie? Depresie? Despre astenia de sezon și cum să o combatem

Scris de Laura Ene

Dacă în această perioadă te simţi lipsit de energie, nu ai chef de aproape nimic, ai putea fi apatic sau poate depresiv Simţi că tragi de tine în fiecare moment al zilei...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool