5 pași pentru o imunitate de fier la început de primăvară

Scris de Laura Ene
2 martie 2023

La început de primăvară când totul începe să prindă viață în jurul nostru, de cele mai multe ori ne lovim de o situație paradoxală – ne simțim, de la mic la mare, mai lipsiți de vlagă și mai apatici ca niciodată.

Nici nu ne mai miră dacă vedem că suntem înconjurați de oameni bolnavi, unul mai răcit decât altul, iar virozele și gripa sunt prezente la tot pasul, atât la adulți, cât și la copii.

Deși dăm o notă dramatică stării prin care trecem, nu e niciun mister la mijloc. Pur și simplu ieșim din iarnă, o perioadă grea pentru organism, pentru că trebuie să se adapteze în permanență schimbărilor bruște de temperatură, frigului, vântului, dar și unei alimentații sărace în nutrienți, cu sistemul imunitar foarte slăbit.

Sistemul nostru imunitar, supranumit și sistemul de apărare al organismului este o rețea complexă, compusă dintr-o diversitate de elemente vii (celule ale pielii, anticorpi, bacterii probiotice, proteine, leucocite, măduvă osoasă etc.), care are rolul de a menține sănătatea întregului organism și de a anihila microorganismele responsabile cu îmbolnăvirea.

Ce e de făcut?

Așadar, este lesne de înțeles de ce imunitatea noastră are de suferit. Dar nu trebuie să ne alarmăm. Doar că, acum cât încă mai avem timp, căci primăvara e abia la început, atenția asupra sistemului nostru imunitar trebuie să fie dublă.

Soluția pentru o imunitate de fier atât la adulți, cât și la copii este simplă. Alimentația sănătoasă, mișcarea fizică susținută, consumul de vitamine și minerale (de preferat naturale) și menținerea unui tonus psihic bun sunt doar câteva dintre elementele la îndemână pentru o imunitate de fier. Dar să le luăm pe rând.

 

1. Mâncare sănătoasă și mai puțin zahăr

Una dintre cele mai simple și mai gustoase moduri de a crește imunitatea copilului, dar și pe a ta este prin dietă. Iar alimentele sănătoase sunt și bune dacă știi să le prepari.

Dsspre Alcool_5 pasi pentru o imunitate de fier la început de primăvară

Morcov, roșii, castraveți, ardei de toate culorile, ridichii albe, varza, iar lista poate continua sunt surse de vitamine care ne întăresc organismul la orice vârstă.

Pregătite ca mâncăruri gătite sau puse în salate fac din demersul nostru pentru o imunitate de fier, un aliat gustos de nădejde.

Totodată, trebuie să mâncăm cât mai puține dulciuri, pe care să le înlocuim cu fructe proaspete, uscate sau diverse semințe, de preferat crude.

Și probioticele sunt de mare ajutor în fortificarea sistemului imunitar. Cum aproape 80% din sistemul imunitar se află în sistemul digestiv, putem considera că un sistem digestiv bun înseamnă o imunitate de fier.

Poți lua necesarul de probiotice din iaurturi, chefir, varză murată sau castraveți murați.

 

2. Sport regulat

Atât la adulți, cât și la copii, cu cât fac mai des mișcare, cu atât mai mult celulele sistemului imunitar se vor pune în mișcare prin tot organismul, ca să elimine eventualele virusuri și bacterii dăunătoare.

Îți recomand însă exercițiile fizice moderate și regulate, căci acestea nu te pun în pericol la nicio vârstă, dar pot reduce inflamația și pot susține procesul de regenerare regulată a celulelor imune. Prin exerciții fizice moderate, mă refer la mersul cu bicicleta în mod constant, joggingul, mersul pe jos, înotul și drumețiile usoare.

 

3. Somn odihnitor

Somnul este la fel de important precum mâncarea. De altfel, fără un somn sănătos, putem mânca oricât de sănătos putem, iar imunitatea să nu atingă cote maxime. Asta deoarece organismul nostru se reface prin intermediul somnului.

Pentru a fi odihnit și a te simți în formă, adulții trebuie să doarmă cel puțin 8 ore în fiecare noapte, iar copiii, până la 10 ore. Doar așa îi putem oferi corpului șansa să lupte în tandem cu alimentația pentru un sistem imunitar puternic.

La fel ca odihna, și apa este esențială pentru sănătatea sistemului tău imunitar.

De asemenea, evită consumul de alcool sau alege să consumi cu moderație, pentru că acesta te poate deshidrata. Ce presupune să consumi alcool cu moderație? Află din articolul „Cum consumăm alcool fără să ne îmbolnăvim.”

 

4. Controlul stresului

Pentru copii și adulți deopotrivă, stresul stimulează sistemul imunitar. În timp ce un anumit nivel de stres este necesar și pozitiv, studiile arată că, atunci când organismul se confruntă cu stres cronic, își pierde capacitatea de a regla răspunsurile inflamatorii normale care pot avea un impact negativ asupra sistemului imunitar.

Studii ulterioare au descoperit că, dacă se confruntă cu un stres psihologic ridicat în familiile din care provin, copiii pot avea imunitate scăzută și dificultăți în a evita infecțiile.

Drept urmare, implementarea tehnicilor de reducere a stresului adecvate vârstei poate ajuta sistemul imunitar. De exemplu, copiii mici pot să nu stea la un curs de yoga de 20 de minute, dar totuși pot beneficia de câteva minute de respirație profundă, de joacă cu un animal de companie sau de relaxare.

 

5. Vitamine și minerale

Întărirea sistemului imunitar se recomandă a fi începută încă de toamna, cu ajutorul suplimentelor alimentare cu rol imunostimulator.

Vitaminele, în special vitamina C, și mineralele, în special zincul, sunt deosebit de importante în sustinerea sistemului imunitar. De exemplu, printre alimentele cu vitamina C se numără broccoliul, căpșunile, citricele și varza de Bruxelles.

Vitamina D, și ea deosebit de importantă, se obține cel mai bine din lumina naturală a soarelui atunci când este posibil.

Pentru un aport benefic de vitamine și minerale, este important să consumăm zilnic, indiferent de vârstă, fructe și legume, deoarece sunt bogate în antioxidanți, substanțe cu rol în anihilarea radicalilor liberi responsabili de îmbolnăvirea organismului, dar și de îmbătrânirea prematură.

Dacă vrei să afli mai multe despre ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia în dietă, te invităm să citești acest articol.

Așadar, asigură-te că ai în meniul zilnic atât tu, cât și copilul tău miere, iaurt, dar și alte alimente bogate în probiotice care susțin buna funcționare a tractului gastrointestinal. Nu uita nici de ceaiuri, cu rol în creșterea imunității, de exemplu ceaiul de măceșe, ceaiul de cătină și cel de echinaceea.

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

5 reguli de alimentație pe timp de iarnă

Scris de Laura Ene

Sănătatea noastră este o prioritate, iar nutriția joacă un rol crucial în acest sens Să ne amintim că o alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia pentru a ne...

Bărbați în formă: Cele mai bune 5 alimente de toamnă pentru pierderea în greutate

Scris de Laura Ene

Toamna este anotimpul perfect pentru a începe să te ocupi mai în detaliu de sănătatea ta La fel ca femeile, și bărbații au nevoie de o alimentație sănătoasă pentru...

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Descoperă peninsula din inima Apusenilor, locul cu peisaje de vis

Scris de Călător în Bascheți

Sărbătorile bat la ușă, zăpada începe, încet-încet, să se aștearnă peste România, iar cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanța de la sfârșit de an Dacă nu...

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool