Apatie? Depresie? Despre astenia de sezon și cum să o combatem

Scris de Laura Ene
9 decembrie 2022

Dacă în această perioadă te simţi lipsit de energie, nu ai chef de aproape nimic, ai putea fi apatic sau poate depresiv. Simţi că tragi de tine în fiecare moment al zilei ca să duci la bun sfârşit treburile casnice sau obligaţiile de la serviciu? Să ştii că nu eşti bolnav sau ceva este în neregulă cu tine, pur și simplu treci printr-o astenie de sezon.

Sunt sigură că ai auzit de asta și poate ai crezut că nu există cu adevărat sau că nu ți se poate întâmpla chiar ție, însă de data aceasta este nevoie să recunoști că astenia te-a afectat.

În cazul acesta, nu trebuie să te ferești de situație sau să o negi, mai ales că astenia de toamnă poate fi resimțită de toate categoriile de vârstă în proporții și moduri diferite, în funcție, desigur, de stilul de viață și modul de a fi al fiecărei persoane. Deci nu ești vreun caz aparte, sunt mulți oameni care se confruntă anual cu această tulburare și au învățat să o conștientizeze și să o depășească.

Așadar, nu este nimic grav, deci nu e cazul să te sperii. În realitate, astenia este doar o ușoară depresie care se manifestă odată cu sezonul rece.

Sunt sigură că acum te întrebi de ce apare această tulburare începând din toamnă. Îți explic în continuare pe scurt, să înțelegi și apoi aprofundăm.

Cauzele sunt foarte simple și clare în același timp: vremea rece, privarea de soare și ziua mai scurtă.

Să le luăm pe rând. Toamna, un sezon destul de rece, intensitatea luminii soarelui scade, la fel și durata zilei, fapt ce determină diferite schimbări în organismul nostru, mai ales la nivel hormonal. Astfel că dereglările hormonale sunt principalele vinovate de toată această tulburare care ne sâcâie.

Concret, reducerea bruscă a intensității luminii soarelui stimulează organismul să producă și mai multă melatonină, hormon responsabil de reglarea somnului și a temperaturii. Totodată, mai puțină lumină este echivalentă și cu mai puțină vitamina D, care duce la oboseală, lipsă de energie, ba chiar anxietate. Tot lipsa luminii soarelui determină și un nivel scăzut de serotonină, hormon cunoscut drept hormonul fericirii.

EfAdevarul despre astenia de toamnaectul acestor procese, de creștere a producției de melatonină și de scădere a producției de serotonină, declanșează un dezechilibru la care organismul trebuie să se adapteze.

Motiv pentru care încet, dar sigur, de la începutul toamnei și până spre sfârșitul iernii, dacă nu intervenim pentru ameliorarea simptomelor, apar durerile musculare, oboseala, iritabilitatea, tristețea nejustificată, epuizarea, lipsa de concentrare și durerile de cap.

Deși spuneam că nu e gravă, o astenie netratată poate duce la o formă acută de depresie. Depresia este un rezultat al corpului nostru care îți cere adaptare, iar dacă nu știi cum să gestionezi această situație, lucrurile îți pot scăpa de sub control și se pot agrava.

În mod normal, astenia ține maximum 6 zile și foarte rar două săptămâni. Dacă efectele persistă însă mai mult de 14 zile, îți recomand să mergi la medic pentru ajutor specializat.

În rest, această tulburare se poate trata ușor și natural prin odihnă multă, expunerea zilnică la soare, mai ales dimineața, 20 de minute, sport și alimentație potrivită.

Da, ai citit bine, contează foarte mult ce mâncăm în această perioadă. După cum vezi, și de data aceasta alimentația are un rol-cheie în ce privește depășirea cu bine a asteniei. Mai ales că există o gamă largă de alimente care ne fac să ne simțim bine. Cu excepția zahărului, bineînțeles, care este o serotonină toxică.

Așadar, alimentația este cheia menținerii unei bune sănătăți fizice și emoționale. Dieta din sezonul rece trebuie să fie sănătoasă și echilibrată, prioritate având alimentele bogate în vitamine și minerale precum fructele și legumele.

Cu toate acestea, există alimente care datorită contribuției lor nutriționale sunt mai benefice și mai eficiente decât altele în a oferi un plus de energie și vitalitate. Descoperă-le în articolul 8 alimente care ne ajută împotriva asteniei”.

Totodată, fii atent și la consumul excesiv de alcool ce poate afecta sistemul imunitar, care este și așa slăbit în acest sezon. O consecință frecventă a consumului regulat de alcool o reprezintă deficitele de vitamine. De obicei, apar deficite de vitamine din grupul B (Vitamina B1, Acid folic, Vitamina B6, Vitamina B12) și Vitamina A. Citește mai multe despre efectul alcoolului asupra organismului în articolul ”Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale”.

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Cum îți pregătești corpul pentru vară

Scris de Laura Ene

Mult-dorita vară e aici, iar tu sigur aștepți vacanța mai mult ca oricând Sunt sigură că ai muncit din greu, ai fost tot timpul pe baricade și acum tot ce îți dorești...

6 probleme de sănătate specifice bărbaților pe care nu trebuie să le ignori

Scris de Laura Ene

Când vine vorba de grija pentru sănătate, atât timp cât ne simtim bine și dăm randament, cei mai mulți dintre noi nu iau în considerare riscurile din spatele unor...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool