5 obiceiuri sănătoase prin care poți combate astenia de primăvară

Scris de Laura Ene
22 martie 2023

Primăvara, știm cu toții, natura reînvie, totul înflorește, iar soarele tot mai des ne dă sau ar trebui să ne ofere o minunată stare de bine. Să avem energie și elan să facem tot ce ne dorim și să avem curaj să ne luăm viața din nou în mâini.

Dar ce se întâmplă când nu simțim așa? Când nu avem chef de nimic? Când ne simțim frustrați, ba chiar ne deranjează entuziasmul celor din jur?

Și de ce ni se întâmplă asta? Are oare legătură cu primăvara? Sau avem noi probleme care nu au legătură cu trecerea la un nou anotimp?

Te invit să afli în rândurile următoare ce anume este astenia de primăvară, care te poate face să te simți nu tocmai grozav, și ce modalități sănătoase ai la îndemână, fără efort, pentru a o depăși.

 

Ce este astenia de primăvară
Astenia de primăvară este cunoscută ca fiind o stare generală de oboseală și apatie, care vine la pachet cu o lipsă acută de energie asociată sosirii noului anotimp. Simptomele, deși deseori ignorate, pot fi de la cele mai ușoare până la cele mai intense. Iată câteva dintre ele:

  • dureri de cap frecvente
  • probleme cu somnul
  • iritabilitate
  • apetit capricios
  • lipsă de concentrare
  • lipsă generală de motivație
  • depresie sau anxietate

Despre Alcool_5 obiceiuri sănătoase prin care poți combate astenia de primăvarăCauzele asteniei de primăvară
Astenia de primăvară își are originea în hipotalamus, o regiune situată în creier care reglează, printre altele, temperatura, setea, apetitul, somnul și starea de veghe. Această regiune este afectată odată cu sosirea unui nou sezon.

Mai mult decât o tulburare psihopatologică, este de fapt o tulburare fizică și psihică temporară, care are legătură cu schimbarea orei, cu orele suplimentare de lumină pe zi și cu creșterea temperaturii. În plus, primăvara vine și cu modificări ale umidității și ale presiunii aerului, diferențe resimțite și ele de organismul tău.

Din fericire, astenia de primăvară poate dispărea de la sine în timp. Simptomele se disipă de obicei într-o săptămână sau două. În această perioadă, organismul se adaptează la noile condiții.

Dacă însă constați că timpul trece și tu te simți în continuare apatic și fără chef de nimic, sfatul meu este să iei măsuri. Și ce alte măsuri mai bune decât măsuri sănătoase care să te ajute să îți recapeți pofta de viață.

 

5 modalități sănătoase și eficiente prin care putem combate astenia de primăvară!

1. Fă mișcare zilnic
Practicarea cu moderație a oricărui tip de mișcare în fiecare zi este cel mai bun mod de a crește nivelul de energie al corpului. Dacă includem sportul în rutina zilnică, vom trece cu brio prin această schimbare de anotimp. Așa că te invit să spui și tu „la revedere” asteniei, fie în pași de dans, fie din mers alert la o plimbare relaxantă sau chiar de pe salteaua de yoga.

2. Hidratează-te
Bea mai multe lichide decât de obicei. Ingerarea cantității potrivite de lichide zilnic este întotdeauna de bun augur. Cu atât mai mult în această perioadă a anului, când  temperaturile cresc, iar organismul are nevoie de mai multe lichide.

Dar nu orice fel de lichide. Îți recomand să eviți consumul de alcool sau să consumi alcool cu moderație, pentru că acesta te poate deshidrata. Ce înseamnă moderația, în cifre? Află din articolul „Cum consumăm alcool fără să ne îmbolnăvim.”

3. Dormi suficient
Menține o rutină de somn care să îți asigure un somn de calitate. Primăvara, din cauza schimbărilor prin care trece organismul, secretăm mai multă melatonină, hormonul responsabil cu echilibrarea nivelului de somn. Așadar, pune calitatea somnului pe primul loc. Din cauza lipsei de somn, te poți simți lipsit de chef, apatic, irascibil și incapabil de a duce ceva la bun sfârșit. Ca să dormi bine, este indicat să nu mănânci nimic cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare și să păstrezi camera curată și aerisită.

4. Mănâncă sănătos
Include mai multe fructe și legume în dieta ta. Sunt pline de fibre și vitamine și, în cele din urmă, este esențial să ne menținem corpul bine hrănit. Cu alte cuvinte, axează-te pe mâncarea „adevărată” în loc de alimente ultraprocesate. În această perioadă a anului, este mai necesar ca niciodată să mănânci alimente proaspete. Citește și acest articol și află care sunt alimentele care te pot ajuta să combați astenia.

5. Petrece timp în natură
Dincolo de toate schimbările și, poate, neplăcerile, primăvara înseamnă și mai multă lumină, soare și temperaturi crescute. Așadar, pentru o stare de spirit bună, pentru creșterea nivelului de energie și combaterea asteniei de primăvară, îți recomand ca pe lângă dieta echilibrată și odihnă să faci multă mișcare în aer liber. Concret, să petreci cât mai mult timp la soare! Te va ajuta să-ți reîncarci bateriile cu serotonină și astfel să radiezi.

Îți mai dau un pont! Indiferent de anotimp sau de ce ai de făcut, găsește în fiecare zi un moment în care să faci ceva ce te face fericit. Mai precis, fă-ți timp pentru tine și recompensează-te! Oferă-ți o bucurie. Starea ta de spirit depinde doar de tine.

5 reguli de alimentație pe timp de iarnă

Scris de Laura Ene

Sănătatea noastră este o prioritate, iar nutriția joacă un rol crucial în acest sens Să ne amintim că o alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia pentru a ne...

Bărbați în formă: Cele mai bune 5 alimente de toamnă pentru pierderea în greutate

Scris de Laura Ene

Toamna este anotimpul perfect pentru a începe să te ocupi mai în detaliu de sănătatea ta La fel ca femeile, și bărbații au nevoie de o alimentație sănătoasă pentru...

Alternative pentru zahăr în alimentație

Scris de Laura Ene

Sezonul rece se apropie și odată cu el crește și nevoia organismului de a consuma mai multe calorii și în special mai mult zahăr Chiar dacă ne place gustul dulce și...

Top 5 locuri unde toamna are un farmec aparte în România

Scris de Călător în Bascheți

Culorile vii ale toamnei s-au așternut deja peste România și îi dau un farmec aparte Acum este, poate, cea mai bună perioadă din an să iei țara la pas și să îi...

5 reguli de alimentație pe timp de iarnă

Scris de Laura Ene

Sănătatea noastră este o prioritate, iar nutriția joacă un rol crucial în acest sens Să ne amintim că o alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia pentru a ne...

5 drumuri neștiute din România, la fel de frumoase ca Transfăgărășanul

Scris de Călător în Bascheți

În ultimele luni, am călătorit mai mult prin România și am fost uimiți să descoperim drumuri de poveste, care te poartă, șerpuit, printre munți și îți dezvăluie...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool