Soarele și importanța vitaminei D: cum ne luptăm cu deficitul toamna și iarna

Scris de Laura Ene
10 septembrie 2024

Ce este vitamina D?

Vitamina D, adesea numită și „vitamina soarelui”, este esențială pentru organismul uman. Spre deosebire de alte vitamine, aceasta nu se găsește în cantități suficiente în alimentele pe care le consumăm. În schimb, corpul nostru o produce atunci când pielea este expusă la razele ultraviolete B (UVB) ale soarelui.

 

De ce e atât de importantă vitamina D?

Vitamina D are un rol crucial în menținerea sănătății oaselor și a dinților, în primul rând. Aceasta ajută corpul să absoarbă calciul și fosforul din alimente, elemente esențiale pentru oase puternice. Fără suficientă vitamina D, riscăm să dezvoltăm probleme precum osteoporoza sau rahitismul, o afecțiune care afectează dezvoltarea normală a oaselor.

 

 

Soarele, principalul furnizor de vitamina D

Deși putem obține vitamina D din suplimente și din unele alimente (precum peștele gras, ouăle și ficatul), expunerea la soare rămâne cea mai eficientă sursă naturală. Atunci când stăm la soare, pielea noastră începe un proces complex de sinteză a vitaminei D.

 

Cât timp ar trebui să petrecem la soare pentru a ne asigura că obținem suficientă vitamina D? Depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul de piele, ora din zi și locul în care te afli. De exemplu, în zilele însorite de vară, ar putea fi suficient să petreci între 10 și 30 de minute la soare, de câteva ori pe săptămână. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare ar putea avea nevoie de mai mult timp, deoarece melanina din pielea lor blochează razele UVB.

 

Atenție la exces!

Desigur, prea mult soare poate avea și consecințe negative. Expunerea excesivă la soare fără protecție poate duce la arsuri solare și, pe termen lung, poate crește riscul de cancer de piele. Așadar, este important să găsim un echilibru. Folosirea protecției solare este esențială, mai ales dacă petrecem mult timp afară, dar ar fi bine să lăsăm pielea să se bucure de soare pentru câteva minute, înainte de a aplica crema de protecție.

 

De ce vitamina D este importantă în general?

Pe lângă sănătatea oaselor, vitamina D joacă un rol și în susținerea sistemului imunitar, reducând riscul de infecții și boli autoimune. Există chiar studii care sugerează că vitamina D poate ajuta la menținerea unei stări de spirit pozitive, combaterea depresiei și susținerea sănătății mintale.

 

 

Ce facem în sezonul rece?

Toamna și iarna sunt anotimpurile care ne aduc mult belșug, fructe și legume din abundență, aer curat și sărbătorile care se apropie. Dar vin și cu un deficit de vitamina D.

 

De ce avem deficit de vitamina D toamna și iarna?

E simplu, pentru că soarele nu este suficient. În lunile reci, zilele devin mai scurte, soarele se ascunde după nori și petrecem mai mult timp în interior. Toate acestea reduc considerabil expunerea noastră la lumina solară, principalul mod prin care ne luăm doza zilnică de vitamina D. La latitudinile noastre, soarele nu este suficient de puternic în această perioadă pentru a permite sinteza vitaminei D la nivelul pielii, ceea ce ne lasă vulnerabili la deficit. Află cum să îți îngrijești pielea în sezonul rece!

 

 

Cum ne dăm seama că avem un deficit?

Simptomele unui deficit de vitamina D pot fi subtile, dar odată ce le recunoști, devin greu de ignorat. Te simți obosit și slăbit fără un motiv aparent? Ai dureri de oase sau mușchi? Te simți mai deprimat decât de obicei în lunile de iarnă? Acestea sunt semnale că s-ar putea să ai un deficit de vitamina D. În cazurile severe, deficitul poate duce la osteoporoză la adulți și rahitism la copii, cum spuneam mai devreme.

 

Ce putem face pentru a combate deficitul de vitamina D?

Deși soarele de toamnă și iarnă nu ne ajută prea mult, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne asigura că primim suficientă vitamina D.

1. Suplimentele de vitamina D: Sunt cea mai directă și eficientă cale de a-ți crește nivelul de vitamina D. Atenție însă! Este important să discuți cu medicul tău înainte de a începe să iei suplimente, pentru a stabili doza potrivită.

2. Alimentația: Anumite alimente sunt surse bune de vitamina D. De exemplu, peștele gras (somonul, macroul, tonul), ficatul de vită, gălbenușurile de ou, dar și laptele, te pot ajuta să îți menții un nivel sănătos de vitamina D.

3. Expunerea la soare: Chiar dacă nu avem parte de prea mult soare în această perioadă, atunci când soarele apare, profită de el! Până și câteva minute pe zi de expunere la soare pot face o diferență.

 

 

Interdependența hidratare-vitamina D

Deși hidratarea și vitamina D par a fi două aspecte separate ale sănătății, ele sunt interdependente. O hidratare adecvată este esențială pentru absorbția și utilizarea corectă a vitaminei D în organism. Totodată, deshidratarea poate afecta metabolismul vitaminei D și poate influența negativ capacitatea organismului de a menține niveluri optime ale acestei vitamine.

Pe de altă parte, vitamina D contribuie la sănătatea rinichilor, organe esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru. În plus, nivelurile adecvate de vitamina D ajută la prevenirea inflamației și la menținerea funcției normale a celulelor, contribuind astfel la o stare generală bună, care poate fi amplificată de o hidratare corespunzătoare.

 

 

Bea apă în mod regulat: Consumul de apă ar trebui să fie un obicei constant pe parcursul zilei, nu doar atunci când simți sete. Este recomandat să bei apă în porții mici și frecvente pentru a menține un nivel constant de hidratare.

Deși alte lichide precum ceaiul, cafeaua sau sucurile contribuie la aportul zilnic de lichide, apa ar trebui să fie băutura principală pentru hidratare. Evită băuturile zaharoase sau cele cu conținut ridicat de cafeină, care pot avea efecte diuretice și pot contribui la deshidratare.

Fii atent și la cantitatea de alcool consumată. Câtă vreme este ținută sub control, și anume 2 porții pe zi la bărbați și o porție pe zi la femei, echivalentul a 300 ml de bere, să zicem, organismul nu va avea de suferit. Află aici mai multe!

Atenție însă, dacă depășești această cantitate, alcoolul îți va afecta țesuturile și organele vor fi în pericol.

De asemenea, trebuie să evitam consumul excesiv de alcool mai ales în zilele călduroase sau când ne expunem la soare, deoarece alcoolul deshidratează și poate amplifica riscul de insolație.

 

 

Concluzie

Lupta cu deficitul de vitamina D toamna și iarna nu este ușoară, dar cu puțină atenție și câteva schimbări simple în stilul de viață, putem trece cu bine peste aceste luni reci. Fii atent la semnalele pe care ți le dă corpul, consultă-te cu medicul tău și nu uita să îți hrănești organismul, nu doar cu mâncare sănătoasă, dar și cu apă și cu doza necesară de vitamina D. Sănătatea ta merită fiecare efort!

Apa de mare: efecte asupra pielii și părului

Scris de Laura Ene

Să fim cinstiți, tuturor ne place să mergem vara la mare Fie că vorbim de concediu sau doar de o fugă la sfârșitul săptămânii, lenevitul pe plajă ore în șir, în...

Există tipuri de grăsime „bună”? Cum evaluezi grăsimea corporală?

Scris de Laura Ene

Când vine vorba despre balanța dintre stare de sănătate-strat de grăsime, gândul care ne preocupă este acela că stratul de grăsime în exces ne poate pune viața în...

Venirea verii: Secretul pentru sănătate și siluetă

Scris de Laura Ene

Odată cu sosirea verii, zilele lungi și însorite ne invită să ne bucurăm de activități în aer liber, să explorăm natura și să ne ocupăm cu mai multă energie de...

Cum au ajuns românii să bea bere

Scris de Damian Anfile

Băutura alcoolică cea mai consumată astăzi la nivel mondial, berea, este prezentă în spațiul românesc încă de la primele mențiuni istorice Informațiile disponibile...

Despre alcool, din perspectiva unui coach de slăbire

Scris de Cori Grămescu

Alcoolul a fost o parte integrantă a culturii umane timp de mii de ani, jucând diverse roluri în contexte sociale, religioase și medicale În calitate de nutriționist,...

Apa de mare: efecte asupra pielii și părului

Scris de Laura Ene

Să fim cinstiți, tuturor ne place să mergem vara la mare Fie că vorbim de concediu sau doar de o fugă la sfârșitul săptămânii, lenevitul pe plajă ore în șir, în...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool