Bifana fiartă în bere
Mai rămân pentru puţin timp în inspiraţia culinară portugheză Am decoperit Bifana la două dintre concertele în aer liber la care am participat în Porto şi mi-am dat...
Organizatorii ma chemasera acolo in virtutea uneia dintre marile calitati naturale ale celor foarte convinsi de misiunea lor in interactiunea cu cei din jur: aceea de a stapani la nivel profesionist arta de a-i enerva pe ceilalti.
In principiu, cand misiunea ta e sa le schimbi altora obiceiurile propunandu-le variante fie doar si pentru tandrul beneficiu al diversitatii, n-ai cum sa nu primesti drept raspuns cel putin sprancene ridicate a suspiciune. Cu atat mai mult cand te asezi gratios-elefantin in mijlocul curentului automatismelor unei categorii cu personalitate si principii solide: consumatorii de bere.
Aveam in fata mea o multime de bartender-i si –ese (nu le mai pot spune „barmani” pentru ca, intre timp, nu mai e „politically correct” si pe buna dreptate, sunt atatea fete agere prin barurile si cluburile romanesti) destul de curiosi sa afle cam ce cautam eu in fata lor, cu o masa plina de te miri ce, gata sa dau din maini si sa vorbesc in acelasi timp, concomitenta mai putin obisnuita pentru bucatari.
Mai avem in sala multi bloggeri care stiau cu ce ma ocup si care-mi sunt principiile cand vine vorba de diversitate si curaj pe propria-ti limba.
Asa ca am tras aer in piept si am inceput: „Va rog sa ma iertati ca nu am venit azi la concursul vostru despre bere cu un gratar de mici. Ceva carne am pe masa, dar astazi nu veti afla de la mine secretele atat de bine ascunse ale amestecului miraculos de vita, porc, oaie si bicarbonat de sodiu.”
Tin minte ca am vorbit mult si am pregatit cateva platouri pe care se intalneau intr-o alternanta oarecum stranie acru, sarat, picant, proaspat, conservat, marinat, provenit din pamant, din apa sau din aer, moale, crocant, crud, bland, artagos, rece, cald, simplu si savant…
Nu-i nevoie sa tineti minte toate calificativele din fraza anterioara. Pentru ca asa suntem noi. Din toate astea (alaturi de multe altele) ne compunem si noi existenta, atitudinile, vibratiile, propria filosofie. Si la fel suntem si in fata (sau in spatele, depinde de care parte alegi sa te pozitionezi) unei halbe frumoase si brumate, gulerate si ademenitoare.
Deocamdata va invit sa dati frau imaginatiei si creativitatii voastre gustative si, cu un pahar de bere pe buze, sa incercati sa vedeti cu papilele si cu memoria voastra gustativa care i-ar putea fi partenerii culinari potriviti.
Sunt sigur ca va veti contura dorinte mai mult decat indraznete.
Unde mai pui ca, asemeni minunatului si poate uneori prea pretentiosului univers al vinurilor, preparatelor culinare mai mult sau mai putin complicate li se pot atribui feluri si feluri de bere, pe baza notelor de gust predominante si a ingredientelor ce le compun.
Bunaoara, ca un exemplu la indemana tuturor, „somelierii berii” recomanda salatele si, in general, preparatele cu o nuanta pronuntata de lamaie sau otet, langa berile usoare si confortabile pe care le preferam vara sau in colturile de lume cu soare si briza.
As putea lesne sa va povestesc despre vanat si bere bruna „tripla”, despre carne tocata si bere rosie preparata sub semnul si metodele celebrilor calugari trapisti, despre bere cu spuma de zmeura in compania unei tarte cu crema de branza si fructe de padure…
Dar cu siguranta vom mai avea ocazii pentru toate acestea.
Deocamdata va invit sa dati frau imaginatiei si creativitatii voastre gustative si, cu un pahar de bere pe buze, sa incercati sa vedeti cu papilele si cu memoria voastra gustativa care i-ar putea fi partenerii culinari potriviti.
Sunt sigur ca va veti contura dorinte mai mult decat indraznete.
Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...
Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...
Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.