Minibrioșe sărate cu aluat de bere

Scris de Viorel Copolovici
7 august 2018

Treaba asta conţine atât de puţină făină în concordanţă cu titulatura de “brioşă“, încât dacă era cu ciocolată puteam lesne să-i spun “brownie“.

 

Şi pentru că notele speciale vin de cele mai multe ori din detalii, berea, boiaua afumată şi chimenul dau de data asta tot kikirezul întâmplării. Spuneţi-i voi “paprikinie” sau “chimenina”, numai să nu uitaţi să puneţi pe masa cu ingrediente şi un păhărel de bere blondă rece şi ademenitor răcoroasă.

Ingrediente:

Un ou mare

100 ml de bere blondă rece

100 g de şuncă de curcan afumată, tăiată subţire

100 g de brânză moale, tăiată şi ea subţirel

Patru linguri de făină

O linguriţă de praf de copt

O lingură de seminţe de chimen puţin prăjite fără ulei

O linguriţă de boia dulce de ardei, preferabil afumată

Sare

Piper

– unt pentru uns formele de brioşe

Pasul 1.

Preparatele de felul acesta conţin de cele mai multe ori două amestecuri: unul umed şi unul uscat. Aşa că mai întâi m-am ocupat de udătură.

Şunca şi brânza într-un castron, apoi oul şi jumătate din cantitatea de chimen şi jumătate din cantitatea de boia, pasate bine cu furculiţa şi amestecate straşnic.

Apoi am auzit toate astea chiuind ca o ceată de copii la scăldat în caniculă de august românesc când am turnat peste ele berea forfotitoare şi jucăuşă, amestecând totul binişor.

Pasul 2.

Alcătuirea uscată s-a aşezat în alt castron. Cu făina, praful de copt, sarea şi piperul. Amestecate şi ele, pe sec, ca să se vânture bine unele într-altele.

 

Pasul 3. 

Simplu ca “hai noroc!”, am amestecat compoziţia umedă în cea uscată, având în vedere ca totul să se omogenizeze perfect, să nu fac cocoloaşe de făină şi să găsesc toate ingredientele la locul lor.

Pasul 4.

Am pornit cuptorul şi l-am lăsat să se încălzească bine, până pe la 150 de grade, cât m-am ocupat de restul poveştii.

 

Pasul 5.

Am uns fiecare formă (eu am folosit din cele mici, inoxidabile, însă treaba asta merge perfect în tava specială, de brioşe, din metal sau din silicon, pe care ştiu precis că mulţi dintre voi şi-au cumpărat-o de ceva timp, în primul rând pentru că e frumoasă şi dă bine acolo, la palmares) cu puţin unt, ca să fiu sigur că-mi va fi uşor să scot jucărelele din ele la sfârşit.

Pasul 6.

Am distribuit egal compoziţia amestecată în formele pe care le-am avut disponibile.

Ţineţi cont că, deşi nu au multă făină, pufoşenile astea vor creşte măcar puţin la coacere, deci mai lăsaţi ceva spaţiu, nu umpleţi formele chiar până la buză.

La final, chimenul rămas a ajuns şi ele în vârful fiecărei sărăţele.

 

Pasul 7.

N-au stat la cuptor mai mult de 15 minute, dar la final erau aurii şi mai mult decât tentante.

Şi, aşa cum vă spuneam, cele trei accente discrete (bere, chimen, boia) s-au conjugat de minune cu aluatul în care şunca şi brânza au fost, de fapt, ingredientele de bază.

Călduţe, pudrate cu restul de boia, lângă un pahar mare şi gulerat, brumat de căldură de dinafara paharului… Păi cum altfel?

Deschid o bere ridicol de rece (“ridiculamente gelada” e expresia favorită a unui amic argentinian dntr-un pub vecin şi prieten de-aici, de la Atlantic) cu gândul la un Ursus prietenos şi blând ca bătrânul şi nemuritorul Fram al copilăriei mele regăsite.

 

Şi vă îmbrăţişez cu drag urându-vă din nou drum bun către bucătărie.

Bifana fiartă în bere

Scris de Viorel Copolovici

Mai rămân pentru puţin timp în inspiraţia culinară portugheză Am decoperit Bifana la două dintre concertele în aer liber la care am participat în Porto şi mi-am dat...

Pate din ficat de pui cu bere neagră

Scris de Viorel Copolovici

În prag de Crăciun, vă propun o poveste pe cât de uşor de preparat în bucătăria fiecăruia dintre noi, pe atât de gustoasă şi de versatilă din punctul de vedere al...

Aluat de pâine din bere

Scris de Viorel Copolovici

Aceia dintre voi care îmi citesc de mai mulţi ani poveştile propriilor experienţe culinare, de la primele încercări din bucătăria de acasă şi până la poate cele mai...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool