Cum ne influențează alimentația sănătoasă și starea de spirit
Alimentația ne poate influența viața sub multe aspecte, la care uneori nici nu ne gândim Știai, de exemplu, că lipsa de hidratare îți poate afecta capacitatea de...
De la ce vârste încep tinerii să consume alcool?
Ce efecte are consumul de alcool la minori și ce pot face părinții?
La aceste întrebări și multe altele ne-a răspuns Dr. Andreea Dumitroae, Medic pediatru și Coordonator Național Voluntariat Comunitar în Sănătate- Crucea Roșie Română.
Consumul de alcool în rândul minorilor reprezintă un risc major pentru sănătatea lor fizică și psihică. Prevenirea acestui comportament necesită o colaborare strânsă între familie, profesori și comunitate, iar intervențiile timpurii sunt esențiale pentru a preveni consecințele grave pe termen lung.
Vârsta la care tinerii încep să experimenteze consumul de alcool este chiar mai devreme de 13 ani. Unele dintre motivele pentru care aceștia sunt tentați să consume alcool este apartenența socială la un grup, presiunea socială, curiozitatea și chiar modele familiale.
Alcoolul conține etanol, etanolul este o substanță psihoactivă și poate afecta sistemul nervos. Acesta îi poate bloca sau îi poate încetini funcțiile și de aceea persoanele care consumă alcool pot experimenta diminuarea vigilenței prin scăderea capacității de concentrare, gândire, luare a deciziilor sau tulburări de memorie, scăderea inhibiției, coordonarea slabă a membrelor. De precizat este și faptul că alcoolul consumat în exces este incriminat pentru multe accidente auto, agresiuni, comportament sexual neadecvat și totodată poate predispune la consumul de substanțe interzise.
Unele dintre lucrurile pe care părinții le pot observa atunci când copiii au consumat alcool pot fi: mirosul specific, lipsa de coordonare a membrelor, limbajul incoerent.
Când consumul devine unul susținut, pot apărea consecințe, precum stări de irascibilitate și agresiune, probleme de concentrare și memorie, scăderea performanțelor școlare, schimbarea grupului de prieteni, acte de rebeliune și chiar scăderea interesului pentru grija de sine.
Din păcate, consumul ocazional de alcool poate duce la un consum susținut și pe termen lung. Consumul cronic de alcool poate duce la boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, digestive, renale, cancere și chiar psihice, cum ar fi depresia. Alcoolul este un factor favorizant pentru multe alte patologii, dar și infecții, deoarece scade nivelul de apărare al organismului.
Cu cât debutul consumului de alcool este mai precoce, cu atât pot apărea efecte la nivelul creierului, la nivelul maturității, după vârsta de 20 de ani. Dintre aceste efecte, amintesc afectarea memoriei și învățării, încetinirea dezvoltării cortexului, precum și afectarea abilităților emoționale și sociale, dar și creșterea riscului de dependență.
Ce pot face părinții? Să discute deschis cu copiii lor despre consumul de alcool.
Toate statisticile arată că populația masculină consumă mai mult alcool indiferent de grupa de vârstă, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să se facă prevenție și în rândul populației feminine.
Prevenția se poate face timpuriu. Cu cât se începe mai devreme, cu atât șansele de conștientizare a efectelor negative ale alcoolului sunt mai mari și riscul de consum cronic este mai mic. Pentru asta este nevoie de:
• Educație și dialog deschis: Discuții constructive despre efectele alcoolului și despre riscurile asociate. Aceste discuții deschise trebuie să înceapă cât mai devreme și să fie adaptate vârstei copilului;
• Exemplul personal: Părinții trebuie să fie un exemplu bun în ceea ce privește consumul responsabil de alcool, iar copiii nu trebuie invitați de către aceștia să guste băuturi alcoolice din amuzament;
• Copilul să fie implicat în activități sănătoase: Încurajarea participării la activități extra-curriculare sau sport poate reduce tentația consumului de alcool;
• Stabilirea unor reguli clare: Este important ca părinții să stabilească așteptări și consecințe clare legate de consumul de alcool.
Iată și un scurt ghid de la care poți porni discuțiile despre consumul de alcool cu copilul tău!
În primul rând, să nu fie blamați, ci ajutați să înțeleagă mai bine riscurile la care se expun prin consumul de alcool. Este important ca cei care lucrează cu tinerii, fie că sunt părinți, cadre didactice sau lucrători de tineret să aibă răbdare și să găsească pentru fiecare individ modalitatea potrivită de abordare a acestui subiect. Sunt de părere că nu există o rețetă universală pentru educația privind consumul responsabil de alcool.
Printre metodele care pot fi abordate se numără psihoterapia individuală sau de grup, site-uri/cărți din surse sigure, care să invite la un stil de viață sănătos și care să explice efectele negative ale consumului de alcool. Mulți dintre tineri afirmă faptul că poveștile de viață ale oamenilor care s-au confruntat cu o dependență și care regretă îi pot motiva să adopte o atitudine corectă față de consumul de alcool.
Berea a jucat un rol semnificativ în istoria României, având rădăcini în cultura și viața socială a poporului român Consumată inițial în contexte ritualice sau la...
Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...
În calitate de antrenor de fitness, discut adesea despre impactul diferiților factori ai stilului de viață asupra performanței atletice Consumul de alcool este un subiect...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.