Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

1 2 3 4 5 6 7

Ce se intampla cand consumi alcool?

Alcoolul ne influenteaza pe toti atunci cand bem. Insa nu toti reactionam in acelasi mod.

 

Fiecare este unic, iar felul in care bem ne afecteaza in moduri diferite. Astfel, concentratia de alcool pe care o ingerezi si modul in care este absorbita depinde de mai multi factori, cum sunt: cantitatea consumata, timpul in care a fost consumatagreutatea ta si sexul si, foarte important, daca bei sau nu pe stomacul gol.

 

Sa incepem cu inceputul: alcoolul este metabolizat de catre organism in 3 faze : absorbtie, distributie si eliminare.

Alcoolul este absorbit in sangele tau si distribuit in corp

 

Imediat dupa ingestie, alcoolul incepe sa fie absorbit in organismul tau in cantitate mica, prin mucoasele gurii si esofagului.

 

Cu toate acestea, alcoolul este in principal absorbit in sange prin peretii stomacali (aproximativ 20%) si intestine (aproximativ 80%), in special in intestinul subtire. Procesul de absorbtie are loc mai incet in cazul in care ai mancat recent.

 

Apoi, alcoolul este distribuit in tot organismul prin sistemul circulator: acesta se dizolva in lichidul din sange si, pe masura ce sangele circula in organism, intra si se dizolva in lichidul fiecarui tesut din corp.

 

Astfel, organele importante (ficatul, rinichii, plamanii si creierul) absorb mai mult alcool. Creierul are o sensibilitate speciala la alcool si la compusii acestuia, astfel incat asupra lui pot avea loc efecte adverse.

 

Trebuie sa stii ca alcoolul ajunge in organele corpului in doar cateva minute de la servirea bauturii, datorita vitezei de circulatie a sangelui.

Ficatul inlatura aproximativ 90% din cantitatea de alcool din corp

 

Organ de baza pentru organismul tau, ficatul este responsabil cu metabolizarea majoritatii substantelor care iti intra in organism.

 

Tine cont de faptul ca organismul nu poate stoca alcoolul; doar ficatul este responsabil cu descompunerea (metabolizarea) acestuia. Vei afla in urmatoarele randuri de ce.

 

Alcoolul, cunoscut si ca etanol (denumire chimica), este transformat de o enzima din ficat in acetalhida, o substanta pe care organismul tau o recunoaste ca fiind toxica. Din acest motiv, o alta enzima si o substanta denumita glutation transforma acetilaldehida in acid acetic non-toxic. Acesta poate fi descompus in continuare in dioxid de carbon si apa si eliminat din organism.

 

Totusi, ficatul poate sa metabolizeze deodata o cantitate limitata de alcool. Astfel, daca ingerezi o cantitate prea mare de alcool intr-un timp foarte scurt, stocul de glutation din ficat se termina, iar acetilaldehida se acumuleaza in organism. Evident, aceasta acumulare poate sa duca la dureri de cap si ameteli.

 

Vei avea astfel nevoie de cel putin 3 ore pentru a elimina din organism alcoolul introdus dintr-o singura bautura. Rata de eliminare depinde si de greutatea si sexul tau.

 

Iar cum accelerarea metabolismului nu este posibila, cu cat vei bea mai mult, cu atat procesul de inlaturare a alcoolului din corp va dura mai mult.

Rinichii elimina aproximativ 5% din alcool prin urina

Principala functie a rinichilor este sa-ti mentina compozitia chimica corecta a sangelui. Cum se intampla acest lucru? Rinichii iti filtreaza sangele de aproximativ 20 de ori pe zi. Apoi, substante utile -cum ar fi proteinele si aminoacizii – sunt reabsorbite in sange.

 

Produsele nefolositoare si in exces nu sunt reabsorbite – acestea sunt transferate in urina si apoi eliminate din organism, asa cum este cazul alcoolului si a produsilor sai rezultati in urma metabolizarii.

 

In plus,datorita rinichilor, ai un volum constant de apa in organismul tau. Cum alcoolul este un diuretic, daca bei prea mult, corpul tauajunge sa elimine mai multa apa decat absoarbe. Astfel, te deshidratezi si vei simti ameteli si dureri de cap. Vezi ce se intampla cu organismul tau atunci cand esti mahmur.

In timp ce expiri, aproape 5% din alcool iti este eliminat din corp datorita respiratiei

 

Odata ce alcoolul din sistemul circulator ajunge la plamanii tai prin vasele de sange care ii iriga, o parte din el se transfera in sacii alveolari, in aerul pe care il contin. De aici este expirat, eliminandu-se din organism. Acesta este alcoolul detectat de etilotestere si poate fi sesizat in mirosul respiratiei unei persoane care a baut.

Alcoolul iti afecteaza celulele nervoase din creier si iti influenteaza modul de functionare al celulelor si felul in care creierul tau relationeaza cu toate celelalte parti ale organismului

 

Diferite parti ale creierului controleaza procese diferite. Alcoolul influenteaza fiecare dintre aceste zone, pe rand; pe masura ce CAS creste, efectele se intensifica. Mai jos afli cum:

 

Cortexul cerebral proceseaza informatiile provenite de la organele tale de simt; de asemenea, controleaza modul in care gandesti si felul in care iti controlezi miscarea muschilor. In momentul in care alcoolul influenteaza cortexul cerebral, procesarea informatiilor provenite de la organele de simt dureaza mai mult; de aceea devii mai putin inhibat si nu mai gandesti la fel de clar.

 

Sistemul limbic este partea creierului care iti controleaza memoria si emotiile. In momentul in care acesta este influentat de alcool, emotiile tale devin exagerate – spre exemplu, poti deveni mai expansiv, excesiv de vesel sau chiar mai trist, mai absent la ceea ce se intampla in jur. In plus, incepi sa uiti lucruri sau poti pierde notiunea timpului. Cerebelul coordoneaza miscarile fine ale muschilor, inclusiv muschii care te ajuta sa iti pastrezi echilibrul. In momentul in care alcoolul influenteza cerebelul, incepi sa iti pierzi echilibrul si coordonarea miscarilor si nu mai ai stabilitate pe picioare.

Alcoolul afecteaza celulele nervoase din creier. Aceasta inseamna ca intervine asupra modului in care celulele functioneaza si a modului in care creierul comunica cu toate celelalte celule ale corpului

 

Diferite parti ale creierului controleaza procese diferite. Alcoolul influenteaza fiecare dintre aceste zone, pe rand; pe masura ce CAS creste, efectele se intensifica. Mai jos afli cum:

 
Hipotalamusul
controleaza un numar de functii, inclusiv excitarea si performanta sexuala. In momentul in care este afectata de alcool, excitarea sexuala creste, insa scade performanta sexuala. Hipotalamusul coordoneaza si producerea de hormoni in glanda pituitara. Unul dintre acesti hormoni este hormonul anti-diuretic (ADH), care lucreaza pentru reabsorbtia apei din rinichi. Alcoolul restrictioneaza productia de ADH si rinichii produc mai multa urina.

 
Trunchiul cerebral
controleaza functiile automate ale corpului, cum ar fi respiratia, pulsul si starea de constienta. In momentul in care alcoolul ajunge in trunchiul cerebral, devii somnoros datorita scaderii ritmului respiratiei si, in functie de cantitatea de alcool pe care ai baut-o, poti chiar sa itipierzi cunostinta. Pe masura ce concentratia de alcool din sangele tau creste, pulsul tau poate fi afectat, la fel si respiratia si starea de constienta. O cantitate prea mare de alcool poate duce chiar si la deces.