Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

QUICHE ME ONCE OR QUICHE ME TWICE…

day-icon 18 March 2014

Uite ceva absolut minunat, care se aşează perfect lângă o bere rece. De obicei, când spui “quiche”, te gândeşti la o tartă măcar cât podul palmei, dacă nu neapărat mai mare. Un aluat fraged (zis şi “franţuzesc” pe vremuri), o umplutură savuroasă “îngheţată” în ouă bătute cu smântână, cuptor şi…extaz! M-am gândit la voi şi la petrecerile de care tocmai vă pregătiţi pentru primăvara asta, aşa că am făcut mini-quiche-uri de maximum două îmbucături, cu umplutură uşor braziliană. Dar asta numai ca să vă demonstrez că puteţi pune în ea exact ce aveţi voi chef. Hai să vedem.

 

Quiche de Viorel Copolovici 7

 

Aluatul

  • 250 de grame de făină obişnuită, cernută. Ca să se aerisească şi ca să o amesteci mai uşor.
  • sare în făină, dacă folosiţi unt nesărat.
  • 200 de grame de unt bun, nesărat. Ştiţi ceva? Aici, în Brazilia, untul nesărat e ca şi inexistent. Fără sare e doar margarina şi cred că nu am mai atins-o sub niciun pretext de vreo trei ani. Cel puţin teoretic, untul sărat înmoaie aluatul, nu-l lasă să se întărească suficient la coacere. Dar am folosit unt sărat şi n-am păţit nimic.

 

Quiche de Viorel Copolovici 2

 

Am frământat făina cu untul câteva minute, strângând amestecul în pumni şi lăsându-l să iasă printre degete. Aşa simţi că se amestecă bine. Când am adunat aproape tot conţinutul vasului, am pus două linguri de apă şi am continuat să frământ până am obţinut o bilă de aluat destul de consistent. Dacă e prea dens, mai puteţi pune o lingură de apă. Apoi am lucrat aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină vreme de cinci minute, cu podul palmei. Am dat aluatului o formă rotundă şi l-am lăsat în frigider douăzeci de minute.

 

Quiche de Viorel Copolovici 1

 

L-am scos pe masa de lucru pudrată cu făină, l-am frământat două-trei minute, apoi l-am divizat în douăzeci de fragmente, câte forme de mini-tarte aveam la dispoziţie. Am uns formele cu unt şi am pornit cuptorul pentru 200 de grade. Am modelat fiecare bucată de aluat în formă de sferă şi le-am aplatizat, apoi le-am aşezat cu grijă în fiecare formă. Dacă aluatul depăşeşte marginile formei, chiar nu e nicio problemă. Aici nu am bile de copt, aşa că am improvizat greutatea (aluatul e bine să nu se umfle pe fund şi pe pereţii verticali) cu folie de aluminiu şi orez. Şi în cuptor cu ele, vreo zece minute. 

 

Quiche de Viorel Copolovici 3

 

“Cojile” trebuie coapte înainte goale, umplutura e destul de umedă şi, copt o singură dată, aluatul riscă să rămână crud. După zece minute, le-am scos din cuptor, am îndepărtat foliile cu orez şi le-am lăsat să se răcească. Prin răcire, aluatul devine deja puţin mai dur, mai uscat, textura sfărâmicioasă atât de comună aluatului franţuzesc fiind deja pe drumul cel bun.

 

Între timp am făcut umplutura.

 

Umplutură. Praz cu şuncă afumată? Dovlecei cu somon? Pui, cârnat afumat şi vinete? Măsline, roşii uscate şi ceapă verde? Cum vrei tu. Cred că am putea găsi uşor măcar câteva sute de formule pentru umplutura unui quiche. Al meu a fost aşa:

 

Quiche de Viorel Copolovici 4

 

  • 300 de grame de cârnat afumat “calabresa”. E foarte popular pe-aici. N-am găsit şuncă afumată în timp util şi poate că a fost mai bine. I-am scos pieliţa şi l-am tăiat destul de mărunt.
  • 15 ardei “de cheiro”, ardei lunguieţi, strâmbi, foarte aromaţi şi deloc picanţi. Ardeiul şi afumătura fac întotdeauna casă bună. Dar “pimenta de cheiro” zici că au fost creaţi pentru asta. I-am tăiat în rondele destul de late.
  • 6 cepe roşii mici. Cele mai mici sunt mai gustoase. În plus, mi-am propus să le tai în bucăţi mai mari, să le simt mai târziu în quiche, să mă bucur de ele şi ca textură, nu numai pentru aromă.
  • 2 ouă mari
  • 200 ml de smântână pentru gătit

 

Am încins o tigaie şi o lingură de ulei de măsline în ea. Apoi am rumenit bucăţelele de cârnat afumat, amestecând mereu. Treaba asta a durat cam 15 minute, dar la final chiar eram încântat de câtă grăsime lăsase cârnatul în tigaie şi de culoarea lui brun-roşiatică.

 

Ardeiul şi ceapa au venit deasupra şi s-au caramelizat frumos, alături de cârnat, pentru încă 15 minute. Ceapa şi ardeiul nu s-au înmuiat complet, le-am preparat doar pe jumătate, exact aşa cum mi-am dorit. Sare şi piper, apoi totul într-o sită cu prosop de hârtie, ca să scap de excesul de grăsime.

 

Am bătut separat ouăle şi smântâna, iar când amestecul cu carne s-a răcorit, le-am adus împreună în acelaşi castron. În principiu, raportul dintre cele două ar trebui să fie cam 3/1 în favoarea amestecului de carne şi legume. La final, o ploaie de pătrunjel tocat măricel.

 

Quiche de Viorel Copolovici 5

 

Am aşezat cu o lingură amestecul în fiecare coajă de aluat fraged, având grijă să pun cantităţi egale de carne, ceapă şi ardei şi să am un rondel de ardei portocaliu deasupra. Pentru că aşa am vrut eu. Am ras parmezan deasupra tuturor şi le-am trimis în cuptor vreo douăzeci de minute, la aceleaşi 200 de grade. 

 

Nici nu ştiu ce să vă mai zic… Mie, când îmi iese ceva vecin cu perfecţiunea din cuptor, parcă îmi revine pofta de viaţă. Când primesc şi reacţia celor din jur după ce gustă din ce-am pus pe farfurie, mă bucur şi mai tare, ca la orice altă misiune împlinită. Eu am mâncat trei, împreună cu o bere blondă, rece și bună. Restul le-am împărţit pe la toată lumea. Ultimul a ajuns la un francez care trecea pe la poartă. Vive la cuisine! Vive la vie!

 

Quiche de Viorel Copolovici 6