Scrisoare către un adolescent

Scris de Alex Zamfir
8 decembrie 2021

 

Copilul meu încă nu este adolescent. Dar atunci când va fi, mi-ar plăcea ca eu, ca părinte, să am la îndemână o astfel de scrisoare pe care să i-o pot da să o citească. Așa că până atunci, poate va fi de folos altor părinți.

 

Dragă Adolescentule,

 

Știu că ultimul lucru pe care ți-l dorești este să citești o scrisoare a unui adult, scrisoare în care să mai primești niște sfaturi despre ce ar trebui sau nu ar trebui să faci în perioada asta. De parcă nu ar fi suficiente toate stările prin care treci, unele inexplicabile, toate modificările corpului tău și ale minții tale. Ți se pare că nimeni nu te înțelege și cel mai probabil, chiar așa și este: nimeni nu te înțelege, uneori nici chiar tu însuți nu poți face pace cu tine.

Nu vreau să-ți dau un sfat, ci două vești: una bună și una mai puțin bună.

Cea bună este că această perioadă va trece. Nu foarte repede, dar va trece, și la un moment dat vei simți că viața ta reintră încet, încet pe un făgaș normal.

Vestea mai puțin bună este că nu poți ocoli sau evita acești ani ciudați. Nu știu de ce suntem construiți așa, noi, oamenii, dar realitatea este că adolescența este o perioadă pe cât de ambiguă, pe atât de necesară tuturor, în drumul către maturitate.

Și am promis că nu îți voi da niciun sfat, așa că nu o voi face. Doar vreau să te rog ceva: să ai răbdare. Să încerci să te gândești de mai multe ori până să faci ceva. Ești la vârsta la care tentațiile sunt foarte mari. La fel și presiunea pe care o simți, uneori din partea prietenilor pentru a face diferite lucruri, alteori din partea părinților, pentru a nu face alte lucruri. De fapt, simți că toată lumea vrea ceva de la tine, iar tu nu vrei decât să fii lăsat în pace.

Cum se întâmplă, poate, cu consumul de alcool: părinții îți spun că nu e bine, iar unii colegi îți spun că ar trebui să încerci. Și tu nu știi ce să faci, căci nu ai vrea să dezamăgești pe nimeni.
Așa că ai răbdare. Toate lucrurile își au timpul lor, iar alcoolul consumat moderat poate să își găsească loc și în viața ta după ce devii adult.

Vorbește cu un adult în care ai încredere. Caută pe net informații din surse sigure despre motivele pentru care nu este bine să începi de acum. Ai răbdare.

Și încearcă să găsești o modalitate să vorbești cu părinții tăi despre toate aceste lucruri și stări prin care treci. Chiar dacă poate ei par că sunt de partea cealaltă a baricadei, sunt convins că au numai intenții bune și îți vor tot binele. Doar că nici ei nu știu cum să îți comunice asta. Așa că fă tu primul pas. Întreabă-i despre adolescența lor. Despre ce simțeau atunci. Despre greșelile pe care le-au făcut și pe care ar vrea să le poată lua înapoi, dar și despre lucrurile de care sunt mândri. Încearcă să-i vezi ca pe niște prieteni, oricât de ciudat îți sună asta acum.

 

Ia-o încet, pas cu pas, zi cu zi. Și o să fie bine. O să fii bine. Nu uita că ești iubit și minunat așa cum ești.

 

                                                                                                       Ai grijă de tine,

                                                                                                        Un fost adolescent

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Paradoxurile preadolescenței

Scris de Alex Zamfir

Vrea să meargă singur la magazin Sau în parc Sau până la bunică-sa Și, cu toate acestea, uneori, când așteptăm la o trecere de pietoni, mă ia de...

Puterea lui NU

Scris de Alex Zamfir

De câte ori, ca părinți, nu i-am auzit pe copiii noștri luându-l pe „Nu” în brațe și închizând orice cale de dialog Și știm cu toții că sunt momente în care ne...

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool