De ce uităm că am fost și noi copii?

Scris de Alex Zamfir
23 noiembrie 2022

De cele mai multe ori, atunci când avem o discuție importantă cu copiii noștri sau când îi certăm, o facem din postura de adulți.

Ceea ce e firesc până la un punct, în sensul că e normal să ne comportăm ca niște adulți, pentru ca ei, copiii, să învețe importanța limitelor, a ideii că nu orice este permis sau a faptului că e bine să asculți de cineva cu mai multă experiență.

Ceea ce nu-mi place mie uneori este că uităm că am fost și noi copii.

Uităm să ne punem în pantofii lor. Uităm prea ușor cât de mult uram prelegerile adulților.

Orice om, indiferent de vârstă, simte că a greșit atunci când a greșit. Iar dacă cineva ne atrage atenția asupra acestui lucru, primul impuls este să ne enervăm și să nu mai auzim nimic din ce ne spune acel om.

Asta este cu atât mai valabil la copii și adolescenți.  Niciun copil nu va face ceva pentru că „așa trebuie”. Niciun copil nu se va conforma pentru că „așa e frumos”.

Va face sau nu va mai face un anumit lucru abia atunci când va înțelege ce impact are acel lucru asupra sa.

Iar asta este valabil pentru orice: de la cățăratul în copaci până la consumul de alcool ce trebuie ocolit până la 18 ani.

Dacă îi explici unui adolescent ce se poate întâmpla, șansele ca el să ia decizia corectă sunt mult mai mari. Dacă doar îi interzici un lucru, nu faci decât să-l provoci să te sfideze.

Și aici mi se pare mie că nu e bine că am uitat cum eram atunci când eram copii. Căci, deși lumea a evoluat și noi odată cu ea, în foarte multe privințe am rămas la fel. Sau, de fapt, noi ne-am transformat ușor-ușor în părinții noștri, iar copiii noștri în noi, cei de acum 20-30 de ani.

Multora din noi, poate și vouă, ne-au fost interzise foarte multe lucruri. Am fost amenințați cu pedeapsa la tot pasul, și acasă, și la școală.

Ne-a oprit asta vreodată? Poate, dar regula a fost că ceea ce ni se interzicea, fără alte explicații, devenea „fructul oprit” – un lucru pe care trebuia neapărat să îl facem sau să îl avem.

Așa că poate nu ar fi rău ca astăzi, când noi suntem cei cu mintea de adult, să ne aducem aminte de copiii care am fost.

De ceea ce ne doream atunci. De ceea ce am fi vrut să vedem și să auzim atunci de la adulții acelor vremuri.

Și poate, dacă vom face asta, copiii de azi vor lua decizii mai bune, mai informate și mai sănătoase. Poate că, până la urmă, asta înseamnă un parenting bun.

 

Ce discuții își vor aminti copiii tăi

Scris de Alex Zamfir

De câte ori am vreo discuție cu băiatul meu care mie mi se pare importantă, în care mi se pare că îi dau vreo lecție de viață sau îi împărtășesc lucruri care sper...

10 lucruri care ar trebui să lipsească din viața unui copil

Scris de Alex Zamfir

Cu siguranță sunt mult mai multe lucruri care ar trebui să lipsească din viața unui copil Cred că aceste zece exemple pot fi un început...

Frica de a-i lăsa să facă lucruri

Scris de Alex Zamfir

Primul pas Prima oară în apă fără colac sau mânecuțe Prima tură pe bicicletă fără roți ajutătoare Prima oară în parc fără noi Prima noapte petrecută la prieteni...

Top 5 rezoluţii de wellness pe care le poți face de Anul Nou

Scris de Laura Ene

Suntem aproape de finalul anului și cei mai mulți dintre noi consideră potrivit să facă bilanțul acțiunilor din ultimele 12 luni Fie că ne orientăm spre câștigurile...

8 alimente care ne ajută împotriva asteniei

Scris de Laura Ene

O alimentație bogată în vitamine și minerale te poate ajuta să depășești mai ușor perioada asteniei de sezon, așa că iată o listă cu câteva alimente mai eficiente...

Apatie? Depresie? Despre astenia de sezon și cum să o combatem

Scris de Laura Ene

Dacă în această perioadă te simţi lipsit de energie, nu ai chef de aproape nimic, ai putea fi apatic sau poate depresiv Simţi că tragi de tine în fiecare moment al zilei...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool