10 lucruri care ar trebui să lipsească din viața unui copil

Scris de Alex Zamfir
14 octombrie 2022

1. Reproșurile

Copiii ar trebui încurajați să încerce lucruri, chiar dacă asta înseamnă să greșească. Dacă le vom reproșa de fiecare dată când vor încerca ceva și nu le va ieși sau nu le va ieși așa cum ne-am dori noi, vor înceta să mai încerce.

 

2. Presiunea performanței

Toată lumea pune presiune pe un copil: școala, societatea, prietenii, vecinii, bunicii. Măcar acasă, în familie, ar trebui să se simtă liberi de această presiune, să știe că sunt iubiți și acceptați așa cum sunt, fără să fie nevoie să ne demonstreze ceva.

 

3. Lucrurile impuse doar pentru că pot fi impuse

Doar pentru că noi suntem mai mari, mai puternici și ei depind de noi financiar, asta nu ar trebui să ne dea niciun drept în a le impune lucruri doar pentru că așa vrem noi. Pentru că nici nouă nu ne place când pățim acest lucru, corect?

 

4. Alcoolul

Aici e de muncă tot timpul, să le povestim copiilor de ce nu e bine ca alcoolul să facă parte din viața lor până cel puțin când devin majori. Iar apoi, să fie consumat responsabil, fără excese. Și sigur, cel mai bun este exemplul propriu.

 

5. Bullying-ul

Copiii ar trebui protejați nonstop de alți copii sau de adulți care îi agresează verbal, îi șicanează, umilesc sau chiar îi agresează fizic. În același timp, ar trebui să vorbim și cu copiii noștri atunci când vedem că ei au un comportament nepotrivit, care îi poate intimida sau umili pe ceilalți. Pentru că, de regulă, orice copil poate fi victimă, dar uneori poate fi și cel care inițiază acțiuni care îi intimidează pe ceilalți.

 

6. Părinții elicopter

Cu toții avem tendința naturală ca părinți să încercăm să ne protejăm copiii de orice este rău în jurul lor. Și sigur că e important să facem asta. Dar e la fel de important să-i lăsăm în unele situații (care nu sunt periculoase) să-și rezolve singuri provocările sau chiar problemele. Pe termen lung, asta îi va ajuta mult mai mult.

 

7. Rezolvarea conflictelor adulților prin copii

De prea multe ori, noi adulții apelăm la copii pentru a ne rezolva conflictele cu partenerii noștri, sau cu părinții noștri, sau cu vecinii. Nu doar că facem un lucru extrem de greșit, dar le oferim și un exemplu foarte nefericit. Ar trebui să învățăm să ne asumăm rolul de adulți și să ne rezolvăm noi înșine problemele, nu să le pasăm altora.

 

8. Viața fără responsabilități

Să cumpere pâine sau mâncarea pentru câine/pisică. Să își facă patul. Să participe la cumpărăturile săptămânale. Copiii trebuie să învețe de mici că viața înseamnă drepturi și responsabilități. Și că dacă fiecare dintre noi nu își asumă responsabilitățile sale, este foarte probabil ca altcineva să sufere din acest motiv.

 

 

9. Statul doar în casă

Fie că face un sport într-un cadru organizat, fie că iese în cartier sau în parc la joacă cu prietenii săi, fie că iese cu bicicleta, copiii ar trebui să fie încurajați să iasă din casă cât mai des. Indiferent de anotimp. Atenție: INDIFERENT DE ANOTIMP.

 

10. Bătăile

M-am gândit mult dacă să scriu și asta. Din păcate, abuzul fizic este încă foarte prezent în viața multor copii. Și ar trebui să lipsească cu desăvârșire.

 

Cu siguranță sunt mult mai multe lucruri care ar trebui să lipsească din viața unui copil. Cred că aceste zece exemple pot fi un început bun.

Prima bere cu băiatul meu

Scris de Alex Zamfir

Sper ca prima bere a băiatului meu, doar atunci când va împlini 18 ani sau mai mult, să aleagă să o bea cu mine Și mai sper să știu ce să-i spun până atunci și ce...

De ce uităm că am fost și noi copii?

Scris de Alex Zamfir

De câte ori am vreo discuție cu băiatul meu care mie mi se pare importantă, în care mi se pare că îi dau vreo lecție de viață sau îi împărtășesc lucruri care sper...

Ce discuții își vor aminti copiii tăi

Scris de Alex Zamfir

De câte ori am vreo discuție cu băiatul meu care mie mi se pare importantă, în care mi se pare că îi dau vreo lecție de viață sau îi împărtășesc lucruri care sper...

Delta neștiută a României, destinație potrivită pentru întreaga familie

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să găsești o destinație aparte, de poveste, unde să petreci clipe de neuitat în natură, alături de familie Îți arătăm un loc mai puțin știut, ireal de frumos,...

Greșeli care îți pot compromite dieta

Scris de Laura Ene

Venirea sezonului estival e o provocare pentru toți Iar aici nu mă refer doar la programări de concedii și rezervări, ci la un alt lucru deosebit de important pentru noi:...

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool