10 lucruri care ar trebui să lipsească din viața unui copil

Scris de Alex Zamfir
14 octombrie 2022

1. Reproșurile

Copiii ar trebui încurajați să încerce lucruri, chiar dacă asta înseamnă să greșească. Dacă le vom reproșa de fiecare dată când vor încerca ceva și nu le va ieși sau nu le va ieși așa cum ne-am dori noi, vor înceta să mai încerce.

 

2. Presiunea performanței

Toată lumea pune presiune pe un copil: școala, societatea, prietenii, vecinii, bunicii. Măcar acasă, în familie, ar trebui să se simtă liberi de această presiune, să știe că sunt iubiți și acceptați așa cum sunt, fără să fie nevoie să ne demonstreze ceva.

 

3. Lucrurile impuse doar pentru că pot fi impuse

Doar pentru că noi suntem mai mari, mai puternici și ei depind de noi financiar, asta nu ar trebui să ne dea niciun drept în a le impune lucruri doar pentru că așa vrem noi. Pentru că nici nouă nu ne place când pățim acest lucru, corect?

 

4. Alcoolul

Aici e de muncă tot timpul, să le povestim copiilor de ce nu e bine ca alcoolul să facă parte din viața lor până cel puțin când devin majori. Iar apoi, să fie consumat responsabil, fără excese. Și sigur, cel mai bun este exemplul propriu.

 

5. Bullying-ul

Copiii ar trebui protejați nonstop de alți copii sau de adulți care îi agresează verbal, îi șicanează, umilesc sau chiar îi agresează fizic. În același timp, ar trebui să vorbim și cu copiii noștri atunci când vedem că ei au un comportament nepotrivit, care îi poate intimida sau umili pe ceilalți. Pentru că, de regulă, orice copil poate fi victimă, dar uneori poate fi și cel care inițiază acțiuni care îi intimidează pe ceilalți.

 

6. Părinții elicopter

Cu toții avem tendința naturală ca părinți să încercăm să ne protejăm copiii de orice este rău în jurul lor. Și sigur că e important să facem asta. Dar e la fel de important să-i lăsăm în unele situații (care nu sunt periculoase) să-și rezolve singuri provocările sau chiar problemele. Pe termen lung, asta îi va ajuta mult mai mult.

 

7. Rezolvarea conflictelor adulților prin copii

De prea multe ori, noi adulții apelăm la copii pentru a ne rezolva conflictele cu partenerii noștri, sau cu părinții noștri, sau cu vecinii. Nu doar că facem un lucru extrem de greșit, dar le oferim și un exemplu foarte nefericit. Ar trebui să învățăm să ne asumăm rolul de adulți și să ne rezolvăm noi înșine problemele, nu să le pasăm altora.

 

8. Viața fără responsabilități

Să cumpere pâine sau mâncarea pentru câine/pisică. Să își facă patul. Să participe la cumpărăturile săptămânale. Copiii trebuie să învețe de mici că viața înseamnă drepturi și responsabilități. Și că dacă fiecare dintre noi nu își asumă responsabilitățile sale, este foarte probabil ca altcineva să sufere din acest motiv.

 

 

9. Statul doar în casă

Fie că face un sport într-un cadru organizat, fie că iese în cartier sau în parc la joacă cu prietenii săi, fie că iese cu bicicleta, copiii ar trebui să fie încurajați să iasă din casă cât mai des. Indiferent de anotimp. Atenție: INDIFERENT DE ANOTIMP.

 

10. Bătăile

M-am gândit mult dacă să scriu și asta. Din păcate, abuzul fizic este încă foarte prezent în viața multor copii. Și ar trebui să lipsească cu desăvârșire.

 

Cu siguranță sunt mult mai multe lucruri care ar trebui să lipsească din viața unui copil. Cred că aceste zece exemple pot fi un început bun.

Frica de a-i lăsa să facă lucruri

Scris de Alex Zamfir

Primul pas Prima oară în apă fără colac sau mânecuțe Prima tură pe bicicletă fără roți ajutătoare Prima oară în parc fără noi Prima noapte petrecută la prieteni...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Paradoxurile preadolescenței

Scris de Alex Zamfir

Vrea să meargă singur la magazin Sau în parc Sau până la bunică-sa Și, cu toate acestea, uneori, când așteptăm la o trecere de pietoni, mă ia de...

Frica de a-i lăsa să facă lucruri

Scris de Alex Zamfir

Primul pas Prima oară în apă fără colac sau mânecuțe Prima tură pe bicicletă fără roți ajutătoare Prima oară în parc fără noi Prima noapte petrecută la prieteni...

Top 5 aventuri la munte, care te vor face să spui: ,,România, te iubesc!”

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de momente pline de adrenalină și de aventură Fie că iubești drumețiile sau îți place să cobori pe râu în canoe ori vrei să aluneci cu viteză...

Descoperă Bucovina! Top 10 atracții de neratat în una dintre cele mai frumoase zone ale țării

Scris de Călător în Bascheți

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool