Prima bere cu băiatul meu

Scris de Alex Zamfir
5 ianuarie 2023

Mie îmi place să ies la bere cu prietenii mei, chiar dacă eu consum alcool rar spre deloc. Căci ieșitul la bere, cel puțin pentru mine, nu este în primul rând despre bere.

Este despre oameni care aleg să petreacă timp împreună, să se distreze împreună, să-și împărtășească momente și trăiri din viețile lor. Este despre relaxare și conectare și aceste aspecte îmi plac foarte mult.

De aceea sper ca prima bere a băiatului meu, doar atunci când va împlini 18 ani sau mai mult, să aleagă să o bea cu mine. Și mai sper să știu ce să-i spun până atunci și ce să-i arăt astfel încât să înțeleagă de ce nu e bine să consume alcool înainte de acea vârstă.

Alcoolul este unul dintre lucrurile care trebuie să lipsească din viața unui minor.

prima bere cu baiatul meu

Mi se pare că rolul nostru de părinte este să fim niște însoțitori activi ai copiilor noștri pe drumul pe care ei și-l aleg.

Să îi ajutăm povestindu-le experiențele noastre, să le spunem părerea noastră când au de luat vreo decizie importantă și să le respectăm decizia, chiar și atunci când nu va fi cea pe care am fi ales-o noi.

Nu e viața noastră, e viața lor și cred că ar trebui să ne aducem aminte mai des acest lucru. Pentru că e important să avem moderație în toate și să ne învățăm și copiii să fie la fel. Mai ales când vine vorba de consumul de alcool.

De ce mi-ar mai plăcea ca acea primă bere a băiatului meu să o bea alături de mine după majorat?

Pentru că nu ar fi despre a consuma alcool, ci ar fi un moment între adulți, în care e important să îi arăți tânărului de lângă tine că îl tratezi ca de la egal la egal și îi recunoști maturitatea.

Iar dacă va alege să o bea alături de prietenii lui va fi și asta ok. Căci sper ca relația noastră să nu depindă de vreun moment anume, fie el plăcut sau neplăcut, ci de suma tuturor interacțiunilor noastre, cu bune și cu rele.

Eu voi avea grijă să fie alte „prime” momente din viața lui în care să-i fiu alături, să îl văd cum încearcă lucruri care uneori îi ies și alteori nu.

Discuția despre consumul de alcool ar trebui să vină mult înaintea majoratului și să fie una dintre discuțiile pe care copilul tău și le va aminti în timp. Tu, nu anturajul, trebuie să fii cel care își educă copilul cu privire la consumul de alcool. Știi cum se zice, mai bine să previi decât să abordezi subiectul după ce a devenit o problemă.

Abia aștept momentul în care băiatul meu va fi major, să vorbim ca de la adult la adult. Vom avea multe de povestit, vom râde împreună, vom vorbi despre cum arată viața noastră la acel moment și, de ce nu, ne vom da unul altuia sfaturi.

Ne vom relaxa și conecta. De un lucru sunt sigur: o să fie frumos.

De ce uităm că am fost și noi copii?

Scris de Alex Zamfir

De câte ori am vreo discuție cu băiatul meu care mie mi se pare importantă, în care mi se pare că îi dau vreo lecție de viață sau îi împărtășesc lucruri care sper...

Ce discuții își vor aminti copiii tăi

Scris de Alex Zamfir

De câte ori am vreo discuție cu băiatul meu care mie mi se pare importantă, în care mi se pare că îi dau vreo lecție de viață sau îi împărtășesc lucruri care sper...

10 lucruri care ar trebui să lipsească din viața unui copil

Scris de Alex Zamfir

Cu siguranță sunt mult mai multe lucruri care ar trebui să lipsească din viața unui copil Cred că aceste zece exemple pot fi un început...

Top 5 rezoluţii de wellness pe care le poți face de Anul Nou

Scris de Laura Ene

Suntem aproape de finalul anului și cei mai mulți dintre noi consideră potrivit să facă bilanțul acțiunilor din ultimele 12 luni Fie că ne orientăm spre câștigurile...

8 alimente care ne ajută împotriva asteniei

Scris de Laura Ene

O alimentație bogată în vitamine și minerale te poate ajuta să depășești mai ușor perioada asteniei de sezon, așa că iată o listă cu câteva alimente mai eficiente...

Apatie? Depresie? Despre astenia de sezon și cum să o combatem

Scris de Laura Ene

Dacă în această perioadă te simţi lipsit de energie, nu ai chef de aproape nimic, ai putea fi apatic sau poate depresiv Simţi că tragi de tine în fiecare moment al zilei...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool