De ce evităm noi, părinții, subiectele tabu?

Scris de Alex Zamfir
16 august 2021
Etichete: Alex Zamfir

Nu este genul de articol în care să explic de ce facem asta, căci întrebarea din titlu este una retorică. Este clar că majoritatea părinților evită să discute cu ai lor copii subiecte precum sex, bani, alcool etc., subiecte considerate mai degrabă tabu, iar mie mi se pare asta o mare problemă.

De unde știu că nu se discută cu copiii despre aceste lucruri? Din statistici și din ce văd pe stradă, în presă sau online: suntem pe primele locuri în Europa la numărul de mame adolescente, iar numărul adolescenților care au consumat alcool cel puțin o dată este foarte mare.

Nu mă înțelegeți greșit, mi se pare absolut normal să bei o bere. Dacă mi se pare normal să bei o bere la 14 ani? Cu siguranță, nu. La 16? Răspunsul meu este că cel mai bine ar fi să bei prima bere după 18 ani. Dar ca să poți face asta, trebuie să îți povestească cineva DE CE să o faci abia atunci sau deloc. Și, în cazul părinților, e la fel de important modelul pe care îl setăm ca și comportament pentru copiii noștri.

Dar să revin la titlul articolului. Chiar nu îi înțeleg pe părinții de azi care nu vorbesc despre lucrurile importante din viața noastră cu copiii lor. Dacă părinții noștri nu au făcut-o, crezând că așa e mai bine, că așa ne protejează pentru o perioadă mai lungă, chiar dacă nici atunci nu a fost bine, măcar noi nu aveam altă variantă decât să vorbim între noi sau să mai aflăm una-alta din vreo revistă străină pe care, dacă puneam mâna, ne puteam considera extrem de norocoși.

Dar azi, când ai totul, TOTUL la un click distanță și, de foarte multe ori, click-ul acela te poate duce pe niște site-uri nu doar extreme, ci și pline de informații false, mi se pare o prostie să nu le povestim copiilor de ce e important să nu bea alcool prea devreme și atunci când o vor face ca adulţi, să încerce să bea mereu cu măsură.

Sigur că nu e ușor să abordăm aceste subiecte, mai ales când știm cât de mare este tentația. Dar toate studiile făcute în alte țări ne arată că atunci când un copil este informat de mic, deciziile pe care el sau ea le va lua de-a lungul vieții vor fi niște decizii mai bine gândite și aprofundate și niște decizii mult mai bune.

Un lucru e sigur: atunci când un copil are întrebări legate de un subiect, acel copil va afla până la urmă ce îl interesează, fie că află de la părinți, de la prieteni sau de pe net. Așa că nu mai bine ne asigurăm că ceea ce află este o informație corectă și adecvată vârstei sale, o informație completă la care putem adăuga și experiențele noastre personale și, de ce nu?, câte un sfat. Care sfat poate nu îl vor asculta de fiecare dată, dar dacă vor vedea că suntem deschiși să vorbim cu ei despre orice, ne creștem șansele să vină la noi prima oară ori de câte ori vor avea o dilemă sau o problemă.

Și, poate, până la urmă, asta înseamnă să fii un părinte bun: să fii acel părinte către care copilul său se îndreaptă fără frică de fiecare dată, știind că va găsi acolo un aliat.

Nu poți stopa bullying-ul cu bullying

Scris de Alex Zamfir

Am avut în vara aceasta o discuție despre bullying cu câțiva băieți preadolescenți Și toți (Mark, băiatul meu, printre ei) mi-au povestit că au reușit să-i oprească...

Cea mai frumoasă perioadă

Scris de Alex Zamfir

Mă uit la el și uneori încă mă minunez cum bobul acela de om care încăpea cu totul pe pieptul meu, unul dintre locurile lui preferate pentru a dormi, s-a transformat în...

Cea mai mare provocare a unui părinte în izolare

Scris de Alex Zamfir

Dacă vom fi învățat ceva din această perioadă, eu sper să învățăm să fim mai sinceri cu noi înșine și atunci când ni se adresează o întrebare importantă să...

Bullying online și offline

Scris de Daniela Gheorghe

Top 5 cele mai frumoase sate din România, fără aglomerație

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot trăim vremurile acestea, avem locuri, la noi, în România, mai puțin știute, care te vor lăsa să respiri în voie și să te mai relaxezi puțin în mijlocul...

Minutul de echilibru – episodul 18

Scris de Raluca Anton

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool