Paradoxurile preadolescenței

Scris de Alex Zamfir
12 ianuarie 2022

Vrea să meargă singur la magazin. Sau în parc. Sau până la bunică-sa. Și, cu toate acestea, uneori, când așteptăm la o trecere de pietoni, mă ia de mână.

 

Îmi spune să nu-mi mai exprim dragostea în public, nici prin vorbe, nici prin gesturi. În schimb, dimineața când merg să îl trezesc, stă minute bune în timp ce eu îl mângâi și îi spun cât de minunat este și cât de iubit.

 

Mă trezesc, atunci când mă aștept mai puțin, că-mi spune că este mândru de mine și de lucrurile pe care le fac. Pentru ca apoi, tot dintr-o dată, să facă mișto de vocea mea și să râdă în hohote de gluma pe care tocmai a spus-o.

 

Astăzi sunt cel mai bun tată din lume. Și tot astăzi, devin într-o clipită cel mai enervant.

 

Preadolescența copilului tău este o perioadă foarte frumoasă. Cu excepția momentelor în care nu este. Momente care apar așa, foarte rare și distanțate unele de altele la început, iar apoi încep să se înmulțească pe măsură ce se îndreaptă spre adolescență cu ceea ce ție ți se pare a fi viteza luminii.

 

Copilul tău mic și dulce și adorabil rămâne dulce și adorabil în multe momente, căci mic nu prea mai este, dar devine și o persoană extrem de neplăcută, de enervantă chiar, pe care uneori ți se pare că nu o cunoști deloc. Și sigur că citești sau afli de la alții că este o perioadă necesară în dezvoltarea lui sau a ei, dar asta nu o face în niciun fel mai simplă pentru tine.

Căci simți că ușor – ușor începe să se îndepărteze de tine și capacitatea ta de a-l apăra de relele lumii se diminuează. Iar acesta este un sentiment extrem de înfricoșător pentru orice părinte.

 

Cum faci, de exemplu, ca ea sau el să nu consume alcool până la 18 ani? Cum povestești unui copil că nu e bine să facă asta în anii adolescenței, de ce e important să aibă răbdare și să nu cedeze presiunii celorlalți? Căci de presiune va avea parte din plin.

Nu cred că există un răspuns universal valabil. Poți doar să te apropii de adolescentul tău, să stai de vorbă cu el, să îl asculți, să îi povestești experiențele tale de la acea vârstă și să setezi un exemplu prin comportamentul propriu. Să ne aducem totuși aminte: dacă e ceva ce un adolescent urăște este ipocrizia. Așa că nu poți să-i spui să nu facă un lucru pe care tu îl faci, corect?

 

Dar tocmai pentru că adolescența este atât de complicată, cred că trebuie să profităm de perioada preadolescenței. Această perioadă a paradoxurilor în care ei încă mai vor să fie cu noi, chiar dacă nu la fel de mult ca înainte. Până la urmă, aceasta este una dintre marile lecții pe care le învățăm ca părinți: să ne bucurăm și să profităm de toate crâmpeiele de timp pe care copiii noștri vor să le petreacă alături de noi.

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Puterea lui NU

Scris de Alex Zamfir

De câte ori, ca părinți, nu i-am auzit pe copiii noștri luându-l pe „Nu” în brațe și închizând orice cale de dialog Și știm cu toții că sunt momente în care ne...

Scrisoare către un adolescent

Scris de Alex Zamfir

Copilul meu încă nu este adolescent Dar atunci când va fi, mi-ar plăcea ca eu, ca părinte, să am la îndemână o astfel de scrisoare pe care să i-o pot da să o citească...

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool