Puterea lui NU

Scris de Alex Zamfir
12 ianuarie 2022

NU!

Nu vreau!

Nu vreau să fac aia!

NU!

 

De câte ori, ca părinți, nu i-am auzit pe copiii noștri luându-l pe „Nu” în brațe și închizând orice cale de dialog. Și știm cu toții că sunt momente în care ne vine să luăm acele „Nu”-uri și să facem niște lucruri cu ele care nu pot fi menționate aici.

 

Dar eu cred că, din când în când, de câte ori putem, trebuie să validăm aceste „Nu”-uri ale copiilor noștri, chiar dacă ni se par absurde, neimportante sau de-a dreptul hilare. Căci miza noastră nu ar trebui să fie să avem dreptate când ei au trei, patru, opt sau nouă ani. Miza noastră ar trebui să fie să le dăm încredere în „Nu”-ul lor. Să știe că atunci când spun „Nu”, oamenii mari țin seama de el. Sau dacă nu țin seama de el din prima, cer explicații, discută, nu își impun cu forța varianta lor, oricare ar fi aceea.

 

Căci copiii noștri vor deveni, mai repede decât ne-am aștepta sau am vrea, adolescenți în jurul cărora tentațiile vor dansa libere. Și ce bine va fi atunci ca ei să știe că „Nu” înseamnă „Nu”, fie că îl rostesc ei sau ele, fie că îl aud.

Ce bine va fi când cineva le va spune să bea o bere la 14 sau 15 sau 16 ani, iar ei să aibă puterea să zică „Nu, mulțumesc, mai aștept câțiva ani.”

 

Doar că lucrurile acestea nu se vor întâmpla peste noapte, ca printr-o magie. Ca orice alt lucru trainic, și acesta va lua timp și va trebui construit cu atenție, cu răbdare, cu migală. Cu un pas în față azi, unul în spate mâine, doi în față peste o săptămână și tot așa.

 

Așa că dața viitoare când veți auzi „Nu” de la copilul vostru, poate că în loc să reacționați imediat și să sancționați „Nu”-ul, veți reuși să respirați, să vă liniștiți și apoi să vă gândiți la ceea ce contează cu adevărat. Și ceea ce contează cu adevărat este să încercăm și, poate, să reușim să creștem niște viitori adolescenți și adulți care să fie mai rezilienți, mai încrezători în ei înșiși și în puterea lor. Nu?

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Paradoxurile preadolescenței

Scris de Alex Zamfir

Vrea să meargă singur la magazin Sau în parc Sau până la bunică-sa Și, cu toate acestea, uneori, când așteptăm la o trecere de pietoni, mă ia de...

Scrisoare către un adolescent

Scris de Alex Zamfir

Copilul meu încă nu este adolescent Dar atunci când va fi, mi-ar plăcea ca eu, ca părinte, să am la îndemână o astfel de scrisoare pe care să i-o pot da să o citească...

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool