Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Cinci alimente care ne ajuta memoria

Creierul este organul cel mai avid de energie din corpul nostru. Deși cântărește mai puțin de 1,5 kg, el are nevoie de 20-25% din necesarul energetic al organismului. Iar cea care ne oferă energie nu este alta decât mâncarea. Să nu uităm însă că, la fel ca o mașină de performanță, creierul nostru funcționează bine atunci când primește combustibil de calitate.

S-a demonstrat că nutrienții, precum acizii grași Omega 3, Vitaminele B, E și C, fosfolipidele și antioxidanții, au efecte benefice asupra creierului și a funcțiilor cognitive, îmbunătățind memoria și capacitatea de concentrare, prevenind sau întârziind declinul cognitiv și bolile neurodegenerative.

Din păcate, corpul nostru nu poate produce mulți dintre acești nutrienți în cantități suficiente, așa că este important să-i aducem în organism prin alimentație.

 

Unde găsim acești nutrienți? Iată top 5 astfel de alimente:
  1. Legumele verzi și cele cu frunze verzi

Fie că vorbim de spanac, kale, salată verde, varză sau broccoli, toate sunt bogate în vitamina C, luteină, folați și betacaroten, care ajută la încetinirea declinului cognitiv asociat, în general, cu înaintarea în vârstă.

  1. Peștii grași

Aceștia conțin acizi grași Omega 3, combustibilul preferat al creierului. Grăsimile sănătoase sunt asociate cu scăderea riscului de demență sau de accident vascular cerebral și joacă un rol vital în îmbunătățirea memoriei.

Mănâncă pește de cel puțin 2 ori pe săptămână. Poți alege somon sălbatic, macrou, ton, hering sau sardine. Ca să fii sigur(ă) că nu au un conținut ridicat de mercur, alege pești cât mai mici.

Surse bune de Omega 3 sunt și semințele de in, avocado și nucile.

  1. Fructele de pădure

Acestea conțin flavonoizi, un pigment natural care îmbunătățește memoria. Un studiu publicat în 2012, în „Annals of Neurology”, a arătat că femeile care au consumat 2 sau mai multe porții de căpșuni și coacăze pe săptămână și-au întârziat declinul memoriei cu până la doi ani și jumătate.

  1. Ceai și cafea

Cofeina consumată dimineața sub formă de ceai sau cafea oferă mai mult decât un plus de energie. Potrivit unor studii, cafeina ar putea ajuta la fixarea informațiilor noi. Cercetătorii de la John Hopkins University le-au cerut participanților la un studiu să analizeze o serie de imagini, după care le-au administrat fie o tabletă placebo, fie una cu 200 mg de cofeină. Cei mai mulți membri ai grupului care a consumat cofeină au putut identifica în mod corect imaginile în ziua următoare.

  1. Nucile

Nucile sunt o sursă excelentă de proteină și acizi grași și sunt recunoscute pentru contribuția lor la îmbunătățirea memoriei. Într-un studiu publicat în 2015 și realizat de UCLA, consumul de nuci a fost legat direct de îmbunătățirea memoriei.

 

Reguli care te ajută să-ți îmbunătățești memoria

Poate că sună a clișeu, dar dacă din dieta ta lipsesc nutrienți esențiali, atunci creierul va avea dificultăți în a funcționa la capacitate maximă. Dacă mănânci prea mult sau prea puțin, este posibil să ai dificultăți de concentrare. O dietă variată și echilibrată reprezintă calea către o bună funcționare a creierului.

Pe lângă dietă, mișcarea este și ea o componentă importantă în menținerea funcției cognitive, ajutându-ne să încetinim îmbătrânirea și să procesăm informația mai eficient.

 

În afară de dietă și exerciții, iată ce altceva mai putem face:

  • Să dormim suficient. Asta înseamnă 7-8 ore pe noapte. Atenție! Este foarte important să încercăm să adormim înainte de ora 23:00.
  • Să ne hidratăm corect pe tot parcursul zilei, adică să bem cel puțin 25 ml de lichid per kilogram corp.
  • Să gestionăm stresul prin meditații ghidate sau tehnici de relaxare.
  • Să reducem consumul de alcool. Alcoolul consumat în cantități mari poate afecta memoria. Consumul responsabil este cea mai bună modalitate de a preveni acest lucru. Ghidurile internaționale au stabilit limite maxime recomandate pentru ingestia de alcool: toţi cei care au o stare de sănătate optimă ar trebui să nu depășească 2 porții pe zi, dacă sunt bărbați, și 1 porție pe zi în cazul femeilor. O „porție” înseamnă aproximativ 140 ml de vin, 45 ml de tărie sau 330 ml de bere blondă.

Știi că o să ai o zi grea la serviciu? Începe-ți dimineața cu un smoothie de fructe de pădure, alături de un sandviș cu somon și pâine integrală, plus o cafea fără zahăr.

Hrănește-ți creierul în fiecare zi cu mâncărurile lui preferate și nu te va trăda.