Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Berea, unul dintre factorii care au stimulat dezvoltarea civilizaţiei umane – studiu

Arheologii canadieni au ajuns la concluzia ca berea a fost unul dintre factorii care au stimulat dezvoltarea civilizaţiei umane in epoca de piatra, potrivit unui studiu publicat in Live Science şi citat de thaindian.com.

in opinia autorilor acestui studiu, fermierii din epoca de piatra cultivau cereale nu atat pentru a-şi asigura hrana zilnica, cat pentru a se binedispune, transformand graunţele in bere.

Dovezile care atesta faptul ca oamenii acelor vremuri depuneau eforturi considerabile pentru a obţine acele graunţe şi faptul ca petrecerile reprezentau evenimente majore pentru comunitaţile umane din epoca de piatra vin in sprijinul teoriei potrivit careia graunţele de cererale erau adeseori transformate in bere, a explicat arheologul Brian Hayden de la Simon Fraser University din Canada, autorul studiului.

“Berea este un element sacru in cele mai multe dintre societaţile tradiţionale”, a declarat Brian Hayden.

Agricultura primitiva a aparut in neolitic, in urma cu aproximativ 11.500 de ani. Grupurile de oameni, in trecut nomade, s-au stabilit in anumite locuri şi au intrat in contact mult mai des unele cu altele, punand astfel bazele unor relaţii sociale mult mai complexe.

Oamenii din neolitic care traiau intr-o regiune din Asia de Sud-Vest denumita Levant, proveneau din cultura Natufi, alcatuind primele comunitaţi umane cultivatoare de cereale, care au evoluat ulterior catre o forma de viaţa sedentara. Cea mai evidenta explicaţie este aceea ca oamenii preistorici cultivau cerealele pentru a le manca.

Dovezile arheologice sugereaza faptul ca, pana in neolitic, cerealele precum orzul şi orezul reprezentau doar un element minor in dieta zilnica, cel mai probabil pentru ca aceste culturi necesitau un volum mare de munca şi un numar mare de operaţiuni pentru a obţine produsul finit – seceriş, vanturat, decorticat şi macinat -, iar aceste etape sunt mari consumatoare de timp.

Cateva situri din Siria au revelat faptul ca oamenii acelor vremuri parcurgeau distanţe neobişnuit de mari pentru a-şi procura cereale – uneori pana la 100 de kilometri. Efortul depus pentru obţinerea acestor cereale a facut ca ele sa devina un element atractiv şi apreciat, mai ales cu ocazia petrecerilor, in timpul carora oaspeţii erau serviţi cu aceste alimente, a caror obţinere era dificila sau costisitoare, iar berea a reprezentat unul dintre motivele principale pentru care aceste graunţe erau procurate.

Petrecerile au reprezentat in societaţile tradiţionale un element vital pentru apariţia legaturilor şi cooperarii intre comunitaţi, pentru apariţia puterii politice, pentru apariţia reţelelor de alianţe, şi toate acestea au stat la baza apariţiei unei societaţi complexe, a explicat autorul studiului.

“in cadrul petrecerilor tradiţionale din lumea intreaga exista trei ingrediente care sunt universal prezente. Unul dintre ele este carnea. Al doilea este un anumit tip de cereale, cel puţin in emisfera nordica, sub forma painii sau a pasatului de cereale. Cel de-al treilea este alcoolul şi, deoarece alcoolul necesita un surplus de cereale pentru a fi fabricat, dar şi mult timp şi efort, el era produs in societaţile tradiţionale aproape exclusiv pentru ocazii speciale, cu scopul de a-i impresiona pe oaspeţi, pentru a-i face fericiţi şi pentru a-i face sa aiba o atitudine favorabila faţa de gazde”, au adaugat autorii studiului.

sursa: Mediafax